Sterk begin voor AEX in 2018

Redactie ABM Financial News - 5 januari 2018, 20:51

Alle seinen op groen.

(ABM FN-Dow Jones) De AEX is het nieuwe jaar sterk begonnen, wat eigenlijk wereldwijd voor de aandelenmarkten geldt.

De Amsterdamse hoofdgraadmeter eindigde vrijdag op 558,16 punten, wat 2,5 procent meer is dan de slotkoers eind 2017 van 544,58 punten.

"Het tempo waarin de wereldwijde aandelenbeurzen de eerste dagen van dit jaar omhoog schieten, verraadt een soort van angst of paniek bij beleggers om de boot te missen", vatte Investment Managers Simon Wiersma van ING de koopbehoefte samen. Volgens de marktvolgers is dit ook best te begrijpen, gezien "een achtergrond van goede macro-economische cijfers en het wegblijven van grote geopolitieke risico's". 

Voor de camera van ABM Financial News op Beursplein 5 zei technisch analist Andre Brouwers van Het Beleggingsinstituut vrijdag dat er een heel stevige weerstand voor de AEX ligt op 558-561 punten. De vraag is of er voldoende koopwoede is om deze te doorbreken. 

Positieve macrocijfers

Economische indicatoren in Europa, Amerika, China en Japan schetsten deze week een positief beeld. Inkoopmanagersindices voor de industrie wezen aan het begin van de week op een aantrekkende activiteit in China. De industrie in de eurozone loopt ook goed. In Duitsland, Frankrijk en Spanje ging de bedrijvigheid omhoog. Italië was de uitzondering, hier was sprake van een groeivertraging. De inkoopmanagersindices van zowel Markit als het Institute for Supply Management voor de Amerikaanse industrie gingen ook omhoog. Deze graadmeter kwam voor de industrie in Japan uit op het hoogste niveau sinds februari 2014. 

Wiersma wees op de wereldwijde inkoopmanagersindex die in de laatste maand van 2017 is gestegen van 54,1 naar 54,4 punten, wat het hoogste niveau sinds maart 2015 is. 

Dow Jones boven 25.000 punten

Koersen gingen over de hele wereld omhoog, maar de Amerikaanse aandelenmarkten spanden de kroon. Ondanks dat volgens marktvolgers de waarderingen op Wall Street aan de hoge kant zijn, werden er steeds nieuwe recordniveaus in de boeken gezet. 

Donderdag kwam de Dow Jones-index voor het eerst in geschiedenis boven de 25.000 punten uit. Marktanalist James Hughes van AxiTrader noemde een sterk banencijfer en de stijgende olieprijs als belangrijkste redenen voor de koersstijgingen. "Je moet momenteel een dappere belegger zijn om tegen de kracht van de aandelenmarkten in te beleggen", zei de analist. 

Loonstrookjesverwerker ADP liet donderdag weten dat het aantal banen in de niet-agrarische private sector met 250.000 is toegenomen in december. Dit was beter dan de verwachte banengroei van 195.000.

Vrijdagmiddag kwam uit het officiële arbeidsrapport een banengroei naar voren van 'slechts' 148.000. In dit geval werd niet aan de verwachting van circa 195.000 voldaan en ook kwam de groei lager uit dan in de voorgaande maand toen er 252.000 banen bijkwamen. 

Marktanalist Philip Marey van Rabobank wees er op dat, nu het orkaanseizoen voorbij is, de cijfers een getrouwer beeld geven van de gezondheid van de Amerikaanse economie. "Zo te zien vertraagde de economie richting het einde van 2017 iets", concludeerde hij.

Op jaarbasis bedroeg de loongroei 2,5 procent. Daarmee zit de groei nog altijd ruim onder de 3 tot 4 procent die de Federal Reserve wil zien, zo constateerde Marey, hoewel de werkloosheid van 4,1 procent in principe tot hogere lonen zou moeten leiden.

Zwarte goud duurder

Ook olie deed het goed, met een winst van circa twee procent. De olieprijs noteert inmiddels op het hoogste niveau in jaren, mede geholpen door onrust in Iran. Analisten van SEB stelden dat een grootschalige verstoring van de Iraanse olieproductie de prijs voor een vat Brent zelfs tot boven de 100 dollar kan tillen. Energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO houdt vooralsnog geen rekening met dit scenario. "Maar... als het escaleert, en de productie wel wordt beperkt, dan zal het effect groot zijn", waarschuwde Van Cleef.  

Beurswijsheid

De vraag is of de sterke jaarstart een indicatie is voor de rest van het jaar. Een bekende beurswijsheid stelt dat de eerste week van januari de richting van de beurs voor de rest van het jaar bepaalt. Maar marktanalist Mark Hulbert schreef deze week een column voor de Amerikaanse beleggerswebsite Marketwatch waarin hij dergelijke claims onderuit haalde. Beurswijsheden over de handel aan het begin van een nieuw kalenderjaar hebben geen enkel voorspellend vermogen voor de richting van de beurs, zei hij.

Zelfs al hebben dergelijke beweringen een toegevoegde waar, dan wordt dit voordeel volgens Hulbert pas zichtbaar na tientallen jaren. Daar hebben de meeste beleggers het geduld en discipline echter niet voor, zei de marktanalist. 

Wiersma van ING behoort tot diegene die denken dat er dit jaar een correctie aan zit te komen. "Op basis van onze verwachtingen ... zit er nu voor de rest van het jaar niet heel veel meer in het vat." De marktvolger denkt dan ook niet dat de sterke opgaande lijn in Amerika door zal zetten, waarbij hij zich vooral over de oplopende inflatiedruk zorgen maakt. "Vandaar dat we iets voorzichtiger zijn en ons niet gek laten maken door de markt." 

Volgende week

De macro-agenda van volgende week kenmerkt zich door inflatie- en productiecijfers. De eurozone als geheel, en individuele landen Frankrijk, Italië en Spanje, net als China en Amerika geven inzicht in de ontwikkeling van het prijspeil. Nederland, Duitsland, Frankrijk, het Verenigde Koninkrijk, Spanje, Italië en de eurozone in zijn totaliteit zullen cijfers over de industriële productie publiceren. 

Stijgers en dalers

In de AEX ging Altice op weekbasis aan de leiding met een koerswinst van bijna tien procent. Het aandeel van de Franse kabelaar laat al enkele maanden, sinds een slecht ontvangen kwartaalrapport, flinke koersschommelingen zien. Dat de koers aan het begin van het nieuwe jaar stijgt, noemde marktanalist Ron van der Does geen verrassing, na de forse afstraffing in 2017. Dergelijke aandelen worden vaak opgepikt aan het begin van nieuwe jaar, in de hoop dat er een herstel volgt na een slecht verlopen jaar.

Ook Randstad deed het goed, en steeg 8,3 procent. Credit Suisse verhoogde het advies voor Randstad naar Outperform en Morgan Stanley ging naar Overweight. De koersdoelen bedragen respectievelijk 63,00 en 60,00 euro. Aanleiding voor de positievere kijk op de uitzender is de steeds sterkere Europese economie, zoals afgelopen week met de meest recente inkoopmanagersindices nog maar eens werd bevestigd.

Boskalis daalde op weekbasis 1,9 procent en presteerde daarmee het slechtst in de AEX. ABN AMRO bracht vrijdag een rapport uit waarin het advies voor het aandeel werd verlaagd naar Verkopen. De analisten raden beleggers aan om hun winsten te pakken, aangezien de resultaten over 2017 en de outlook voor 2018 waarschijnlijk niet positief zullen weten te verrassen. 

Van de middelgrote fondsen was BE Semiconductor Industries, een toeleverancier van de halfgeleider industrie, de winnaar, met 7,2 procent. NIBC wees op sterke cijfers van sectorgenoot Suss Microtec. Flow Traders eindigde onderaan in de Midkap met een verlies van zes procent. De flitshandelaar werd in 2017 hard geraakt door de lage volatiliteit en sloot het jaar bijna 40 procent lager af. 

Ook was er aandacht voor Sligro Food Group, dat traditiegetrouw als eerste met cijfers over 2017 kwam. Het ging weliswaar alleen om de omzetcijfers over 2017 en de rapportage daarvan was dit jaar meer summier dan ooit. Het meest opmerkelijke gegeven was dat de divisie Food Retail, waaronder de Emté-supermarkten vallen, voor het eerste in jaren een omzetgroei boekte, zei het maar fractioneel. Sligro onthield zich als gebruikelijk van een concrete voorspelling van de jaarresultaten, die op 25 januari aanstaande zullen worden gerapporteerd. Dan zal het concern uit Veghel, na lange tijd van geheimzinnigheid, ook meer helderheid verschaffen over hoe het verder wil met de Emté-supermarkten, verwachten analisten. Het aandeel won 2,4 procent op weekbasis.

Probiodrug was in de AScX de grootste stijger met acht procent, zonder een directe aanleiding. Hunter Douglas verloor 1,9 procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Alle fondsen lager.

1 uur geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Stree

Alle fondsen lager.

1 uur geleden - Lees verder

Dreiging handelsoorlog houdt Wall Street nog steeds in greep

Stevige verliezen op weekbasis voor grote indexen.

2 uren geleden - Lees verder

Wall Street richting lager slot

Zorgen handelsoorlog houden aan.

2 uren geleden - Lees verder

Dreigende handelsoorlog houdt AEX in greep

Beursdebutanten nog niet overtuigend.

3 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 521,45 -1,31% -6,92 528,37
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 790,93 -0,81% -6,45 797,38
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.030,05 -0,99% -10,26 1.040,31