Europese beurzen hoger rond middaguur

Redactie ABM Financial News - 5 januari 2018, 12:40

Markt kijkt uit naar Amerikaans banenrapport.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden vrijdag rond het middaguur hoger. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,6 procent tot 396,07 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 1,1 procent op 13.306,69 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,8 procent op 5.485,43 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,4 procent hoger op 7.722,85 punten.

Vrijdag laat een voortzetting zien van de positieve stemming op de mondiale aandelenmarkten deze eerste week van 2018, waarbij Wall Street donderdag opnieuw op recordniveaus eindigde en de Dow Jones de 25.000 punten doorbrak. Op macro-economisch vlak ligt het zwaartepunt vrijdag bij de publicatie van het Amerikaans banenrapport. Vooraf door FactSet Research geraadpleegde economen rekenen op een stijging van het aantal banen in december met 195.000 banen. Een sterke groei van het aantal banen en loongroei zou het argument van de Federal Reserve om de rente te verhogen versterken. Cijfers van ADP wezen donderdag op een banengroei van 250.000.

"De Europese beurzen blijven hun winsten uitbouwen, waarbij de schaal van de wereldwijde rally laat zien hoe beleggers aandelen en risico's omarmen, op basis van de euforie over de wereldwijde groei", zei marktanalist Rebecca O'Keeffe van Interactive Investor. "Het belangrijkste risico dat de markt uiteindelijk lager zou kunnen zetten, is de inflatie", voegde zij eraan toe.

In de eurozone steeg het prijspeil in december met 1,4 procent, iets minder dan de toename van 1,5 procent in november. De Franse inflatie lag op 1,2 procent en in Italië was dit 0,9 procent. De producentenprijzen in de eurozone stegen in november op jaarbasis met 2,8 procent. Op maandbasis was sprake van een stijging met 0,6 procent.

De Duitse detailhandelsverkopen namen in november op maand- en jaarbasis met respectievelijk 2,3 procent en 4,4 procent toe. Het Franse consumentenvertrouwen steeg in december. De index ging van 103 naar 105.

De euro/dollar noteerde op 1,2053. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2058 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,2067 op de borden. "De euro/dollar heeft een sterk weerstandsgebied bereikt. Tussen 1,2080 en 1,2120 ondervindt het valutapaar moeite een definitieve doorbraak te maken", zei Van der Does.

Olie noteerde vrijdag in het rood. Een februari-future West Texas Intermediate daalde 0,9 procent tot 61,47 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,9 procent lager bewoog op 67,49 dollar. 

Bedrijfsnieuws

Volkswagen steeg 2,7 procent, nadat Deutsche Bank het advies verhoogde van Houden naar Kopen. Sectorgenoten zaten tevens in de lift. Fiat Chrysler steeg 4,5 procent, Renault won 1,7 procent en Peugeot noteerde 3,6 procent hoger.

Uitzenders deden het goed na een positief sectorrapport van Morgan Stanley. Morgan Stanley verhoogde het advies voor Randstad naar Overwogen. De analisten menen dat Randstad binnen de uitzendsector de meeste opwaartse potentie heeft en daarbij ook nog eens het meest aantrekkelijke dividendrendement biedt. Het aandeel geldt dan ook als de favoriet van de analisten en won 2,5 procent. Ook de adviezen voor Adecco, Hays en Page Group gingen omhoog. Randstad won 2,0 procent, Adecco steeg 1,5 procent en Hays noteerde 2,4 procent hoger. Page won 0,2 procent.

Ook postbedrijven profiteerden van een gunstig analistenrapport. Barclays verhoogde de adviezen voor Bpost en PostNL, maar verlaagde het koersdoel voor Royal Mail. Bpost steeg 2,0 procent, PostNL ging 1,0 procent hoger, terwijl Royal Mail 0,6 procent duurder werd.

Henkel won 1,1 procent, nadat Bryan Garnier het chemiebedrijf op zijn favorietenlijst zette.

EasyJet steeg 1,0 procent, na sterke vervoerscijfers. In december vervoerde EasyJet 5,8 miljoen passagiers, tegenover 5,6 miljoen passagier een jaar eerder, een stijging van 5,5 procent. Daarmee kwam het totale passagiersvervoer in 2017 uit op 81,6 miljoen vervoerde passagiers, een stijging van 9,6 procent ten opzichte van 2016. In 2018 verwacht de maatschappij opnieuw passagiersrecords te zullen boeken. EasyJet denkt in 2018 voor het eerst rond de 90 miljoen passagiers te zullen vervoeren.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot 0,3 procent in het groen. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Alle fondsen lager.

1 uur geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Stree

Alle fondsen lager.

1 uur geleden - Lees verder

Dreiging handelsoorlog houdt Wall Street nog steeds in greep

Stevige verliezen op weekbasis voor grote indexen.

1 uur geleden - Lees verder

Wall Street richting lager slot

Zorgen handelsoorlog houden aan.

2 uren geleden - Lees verder

Dreigende handelsoorlog houdt AEX in greep

Beursdebutanten nog niet overtuigend.

3 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.095,22 -1,39% -71,99 5.167,21
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.342,53 -0,57% -30,63 5.373,16