Europese beurzen hoger gesloten

Redactie ABM Financial News - 5 januari 2018, 18:57

Markt verwerkt matig Amerikaans banenrapport.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag voor de derde dag op rij hoger gesloten. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,8 procent tot 396,94 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 1,2 procent op 13.319,64 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 1,1 procent op 5.470,75 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,4 procent hoger op 7.724,22 punten.

De markt keek vooral uit naar de publicatie van het Amerikaans banenrapport, dat volgens marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets tegenviel. Er kwamen afgelopen maand 148.000 banen bij, terwijl de markt uitging van een banengroei van circa 195.000. 

De werkloosheid bleef in december gelijk op 4,1 procent. 

Afgelopen maand bedroeg de arbeidsparticipatie weer 62,7 procent. "Dit cijfer beweegt zich al een tijd zijwaarts en dat is niet iets om euforisch over te zijn", aldus Aslam. 

Het gemiddelde uurloon nam met 0,09 dollar toe tot 26,63 dollar. Op jaarbasis bedroeg de loongroei 2,5 procent. Daarmee zit de groei nog altijd ruim onder de 3 tot 4 procent die de Federal Reserve wil zien, zo constateerde marktanalist Philip Marey van Rabobank, hoewel de werkloosheid van 4,1 procent in principe tot hogere lonen zou moeten leiden.

Naast het banenrapport was er ook aandacht voor de inkoopmanagersindex van ISM voor de dienstensector. Deze viel terug, maar wees nog altijd op een stevige groei. 

Marktanalist David Madden van CMC Markets merkte op dat de Europese beurzen na een sterke start van de dag een stapje terug deden na het verschijnen van het banenrapport. Daarbij viel op dat de Britse beurs even rond het hoogste niveau ooit koerste, aldus Madden.

De marktvorser zag de belangrijke Europese indices deze week aan waarde bijschrijven na solide cijfers over de industrie en dienstensector.  

"De Europese beurzen blijven hun winsten uitbouwen, waarbij de schaal van de wereldwijde rally laat zien hoe beleggers aandelen en risico's omarmen, op basis van de euforie over de wereldwijde groei", zei marktanalist Rebecca O'Keeffe van Interactive Investor. "Het belangrijkste risico dat de markt uiteindelijk lager zou kunnen zetten, is de inflatie", voegde zij eraan toe.

In de eurozone steeg het prijspeil in december met 1,4 procent, iets minder dan de toename van 1,5 procent in november. De Franse inflatie lag op 1,2 procent en in Italië was dit 0,9 procent. De producentenprijzen in de eurozone stegen in november op jaarbasis met 2,8 procent. Op maandbasis was sprake van een stijging met 0,6 procent.

De Duitse detailhandelsverkopen namen in november op maand- en jaarbasis met respectievelijk 2,3 procent en 4,4 procent toe. Het Franse consumentenvertrouwen steeg in december. De index ging van 103 naar 105.

De euro/dollar noteerde op 1,2038. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2058 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,2067 op de borden. "De euro/dollar heeft een sterk weerstandsgebied bereikt. Tussen 1,2080 en 1,2120 ondervindt het valutapaar moeite een definitieve doorbraak te maken", zei marktanalist Ron van der Does van IG Markets.

Olie noteerde vrijdag in het rood. Een februari-future West Texas Intermediate daalde 1,0 procent tot 61,41 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,6 procent lager bewoog op 67,64 dollar. 

Bedrijfsnieuws

Volkswagen steeg 2,7 procent, nadat Deutsche Bank het advies verhoogde van Houden naar Kopen. Sectorgenoten zaten tevens in de lift. Fiat Chrysler steeg 6,4 procent, Renault won 2,3 procent en Peugeot sloot 4,4 procent hoger.

Uitzenders deden het goed na een positief sectorrapport van Morgan Stanley. Morgan Stanley verhoogde het advies voor Randstad naar Overwogen. De analisten menen dat Randstad binnen de uitzendsector de meeste opwaartse potentie heeft en daarbij ook nog eens het meest aantrekkelijke dividendrendement biedt. Het aandeel geldt dan ook als de favoriet van de analisten. Ook de adviezen voor Adecco en Hays gingen omhoog, maar over Page Group werden de marktvorsers juist iets minder positief. Randstad won 3,3 procent, Adecco steeg 2,0 procent en Hays sloot 2,5 procent hoger. Page schreef 1,9 procent bij.

Ook postbedrijven profiteerden van een gunstig analistenrapport. Barclays verhoogde de adviezen voor Bpost en PostNL, maar verlaagde het koersdoel voor Royal Mail. Bpost steeg 2,0 procent, PostNL sloot 1,0 procent hoger, terwijl Royal Mail 0,4 procent duurder werd.

Henkel won 1,7 procent, nadat Bryan Garnier het chemiebedrijf op zijn favorietenlijst zette.

EasyJet steeg fractioneel, na sterke vervoerscijfers. In december vervoerde EasyJet 5,8 miljoen passagiers, tegenover 5,6 miljoen passagiers een jaar eerder, een stijging van 5,5 procent. Daarmee kwam het totale passagiersvervoer in 2017 uit op 81,6 miljoen vervoerde passagiers, een stijging van 9,6 procent ten opzichte van 2016. In 2018 verwacht de maatschappij opnieuw passagiersrecords te zullen boeken. EasyJet denkt in 2018 voor het eerst rond de 90 miljoen passagiers te zullen vervoeren.

Het aandeel Deutsche Bank steeg in Duitsland met 2,4 procent, maar gaf in Amerika 5,2 procent aan waarde prijs. De bank voorziet dat de belastingverlagingen die de Amerikaanse president Donald Trump doorvoerde een negatieve impact van 1,5 miljard euro zullen hebben op de resultaten in het afgelopen vierde kwartaal. Als gevolg van de impact van de lagere belasting op de uitgestelde belastingvorderingen verwacht Deutsche Bank een "klein" jaarverlies in 2017.

Tussenstand Wall Street

De Amerikaanse beurzen koersten vrijdag hoger. De S&P 500 index noteerde tot 0,4 procent in het groen. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Rentebesluit Fed prominent op beursagenda

Euronext verwelkomt vers bloed.

3 uren geleden - Lees verder

AXA verkleint belang in TKH fractioneel

Kapitaalbelang onder meldingsgrens.

Gisteren - Lees verder

Norges Bank verkleint belang in PostNL

Kapitaalbelang onder meldingsgrens.

Gisteren - Lees verder

Norges Bank vergroot belang in Philips Lighting

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven meldingsgrens.

Gisteren - Lees verder

Boussard & Gavaudan vergroot belang in Gemalto

Kapitaalbelang groter dan 3 procent.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.282,75 0,29% 15,49 5.267,26
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.435,94 -0,09% -4,86 5.440,80