Beursupdate: Damrak zet opmars voort

Redactie ABM Financial News - 5 januari 2018, 11:27

Zwaartepunt handelsdag Amerikaans banenrapport.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteerden vrijdag richting het einde van de ochtendhandel wederom in het groen. De AEX index steeg 0,4 procent tot 556,21 punten, terwijl de AMX een winst van 0,2 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,2 procent.

Het zwaartepunt van de handelsdag ligt bij de het Amerikaans banenrapport, dat vrijdagmiddag staat geagendeerd. Donderdag koerste de hoofdgraadmeter van het Damrak nog bijna een procent hoger naar 554,06 punten, waardoor de jaartop van 2017 van 557,43 punten binnen handbereik is gekomen.

"De stemming op de beurs blijft aanhoudend positief en er moet al bijzonder nieuws uitkomen om die trend te doorbreken. Wat dat betreft is er geen angst in de markt, wat overigens goed tot uiting komt in een oplopende fear and greed index", zei marktanalist Ron van der Does van IG.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de inflatie in de eurozone in december licht is gedaald ten opzichte van de vorige maand. De inflatie noteerde in december op 1,4 procent, tegenover 1,5 procent in november. De producentenprijzen in de eurozone zijn in november op jaarbasis gestegen met 2,8 procent. Op maandbasis was sprake van een stijging met 0,6 procent.

Elders in Europa waren er ook inflatiecijfers. In Frankrijk lag deze afgelopen maand op 1,2 procent en in Italie was dit 0,9 procent. 

De Duitse detailhandelsverkopen namen in november zowel op maand- als jaarbasis toe, met respectievelijk 2,3 procent en 4,4 procent. Voor heel 2017 rekent Destatis op een stijging van de detailhandelsverkopen met 2,7 tot 3,1 procent. Na elf maanden stond de teller op 2,7 procent groei.

De euro/dollar noteerde op 1,2053. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2058 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,2067 op de borden.

"De euro/dollar heeft een sterk weerstandsgebied bereikt. Tussen 1,2080 en 1,2120 ondervindt het valutapaar moeite een definitieve doorbraak te maken", meent Van der Does.

Olie noteerde vrijdag in het rood. Een februari-future West Texas Intermediate daalde 1,1 procent tot 61,34 dollar, terwijl een februari-future Brent 1,0 procent lager bewoog op 67,37 dollar. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 16 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Randstad met een winst van ruim 2,0 procent. Morgan Stanley verhoogde het advies van Gelijkgewogen naar Overwogen en stelde ook het koersdoel opwaarts bij van 55,00 naar 60,00 euro, terwijl de Amerikaanse bank de ramingen voor de autonome groei en EBITA-marge verhoogde. De analisten menen dat Randstad binnen de uitzendsector de meeste opwaartse potentie heeft en daarbij ook nog eens het meest aantrekkelijke dividendrendement biedt. Het aandeel geldt dan ook als de favoriet van de analisten.

Philips was met een winst van 1,3 procent de op één na sterkste stijger onder de hoofdfondsen, gevolgd door NN Group, dat 1,2 procent steeg.

Boskalis verloor daarentegen 2,9 procent en was daarmee hekkensluiter. ABN AMRO verlaagde het advies op Boskalis van Houden naar Verkopen, maar verhoogde het koersdoel wel licht van 26,50 euro naar 27,00 euro. Sinds september 2017 steeg het aandeel met 18 procent. Dit wordt volgens de analisten niet ondersteund door een vergelijkbare verbetering van de marktomstandigheden op de markten waarin Boskalis actief is. Volgens de bank is het nu de tijd voor beleggers om winst te pakken.

DSM won 0,7 procent, nadat ABN AMRO het koersdoel verhoogde van 82,00 naar 92,00 euro bij handhaving van het koopadvies.

Van de Midkapfondsen was TomTom de sterkste stijger met een winst van 2,1 procent. Donderdag leverde het aandeel nog stevig in, nadat Bosch en Continental een belang namen in concurrent Here. NIBC noemde dit slecht nieuws voor de Nederlandse navigatiespecialist. TomTom herhaalde vrijdag dat het zijn cijfers met ingang van 1 januari 2018 verwerkt op basis van de boekhoudkundige methode IFRS 15 en 16.

PostNL noteerde 0,6 procent hoger, nadat Barclays het aandeel van de verkooplijst haalde en het advies verhoogde naar Gelijkgewogen. De Britse bank stelde ook het koersdoel opwaarts bij van 3,20 euro naar 4,00 euro. In 2018 moet PostNL volgens de analisten laten zien dat het weer weet te groeien. De winst moet evenwel vooral een impuls krijgen door met name kostenbesparingen, want de daling van het postvolume wordt nog niet volledig gecompenseerd door de groei in de pakketbezorging.

Flow Traders was met een verlies van 1,2 procent de sterkste daler onder de AMX-fondsen.

Van de kleinere fondsen deed Probiodrug het goed met een winst van 3,3 procent, gevolgd door ICT Group en Sif Holding, die respectievelijk 2,6 procent en 1,4 procent stegen. Stern was de sterkste daler met een verlies van 0,8 procent.

Voetbaclub Ajax heeft Alfred Schreuder aangesteld als assistent-trainer van de Amsterdamse voetbalclub. Het aandeel steeg 0,6 procent.

AND benoemde Kees Molenaar tot voorzitter van de raad van commissarissen. De benoeming geldt per ingang van 31 december 2017. Hij volgt Westerhof op. Het aandeel daalde bijna drie procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Oud topman RoodMicrotec verkleint belang

Kapitaalbelang onder meldingsgrens.

Gisteren - Lees verder

BlackRock wijzigt belang in Wolters Kluwer licht

Kapitaalbelang fractioneel hoger.

Gisteren - Lees verder

BlackRock vergroot stemrecht in Gemalto

Stemrecht boven drie procent.

Gisteren - Lees verder

Shutdown VS in gang gezet

Te weinig steun voor tijdelijke verlenging.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Wisselend beeld.

19 januari 2018, 22:09 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 569,30 0,50% 2,81 566,49
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 858,95 0,77% 6,58 852,37
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.094,13 0,71% 7,73 1.086,40