Weer groen slot op Damrak

Redactie ABM Financial News - 4 januari 2018, 17:56

TomTom en Flow Traders stevig lager.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag voor de derde dag op rij in het nieuwe jaar hoger gesloten. De AEX won 0,9 procent op 554,06 punten en de Dow Jones index brak voor het eerst in de geschiedenis door de 25.000 punten.

Nadat de notulen van de Amerikaanse Federal Reserve woensdagavond voor weinig reuring zorgde, was de aandacht vanochtend vooral gericht op de inkoopmanagersindexen voor de dienstensector. De index voor de eurozone steeg van 56,2 naar 56,6, waarbij vrijwel alle landen een iets hoger groeitempo lieten zien. 

De samengestelde inkoopmanagersindex van de landen in de eurozone steeg daardoor in december van 57,5 naar 58,1. Een eerdere raming ging uit van 58,0.

"Een uitstekend einde van 2017 voor de eurozone", zo concludeerde econoom Chris Williamson van Markit. De econoom sprak daarbij van het beste jaar in een decennium.

De inkoopdata wijzen volgens Williamson op een groeiversnelling van het bruto binnenlands product in de eurozone naar een "indrukwekkende" 0,8 procent in het vierde kwartaal. Daarbij zijn er geen signalen volgen de econoom dat de groei afneemt.

"De notulen van de Fed en de PMI's geven de markt een rustgevend gevoel", aldus handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO.

De dienstensector in Amerika liet juist een groeivertraging zien. De samengestelde index ging daardoor van 54,5 naar 54,1. "Een welkome verbetering" van de industrie werd teniet gedaan door een vertraging in de voor de economie belangrijkere dienstensector, concludeerde Williamson.

Toch wijst de stemming onder de inkopers volgens Williamson op een "solide" economische groei van 2 tot 2,5 procent in het afgelopen vierde kwartaal. "Een bemoedigende score", aan het einde van 2017, voegde de econoom toe.

Voor vrijdag zijn de ogen vooral gericht op het maandelijkse banenrapport in Amerika. De voorbode, in de vorm van het rapport van loonstrookjesverwerker ADP, is in ieder geval veelbelovend. Donderdagmiddag bleken er in december 250.000 banen bij te zijn gekomen, flink meer dan de 195.000 die door economen werd verwacht.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,2067. Woensdagavond was dit 1,2009.

Olie werd duurder. Voor een vat WTI werd een half procent meer betaald en Brent steeg 0,1 procent in prijs. Vanmiddag bleken de wekelijkse olievoorraden in Amerika met ruim zeven miljoen vaten gedaald. De benzinevoorraden namen evenwel met krap vijf miljoen vaten toe.

Stijgers en dalers

In de AEX ging SBM Offshore aan kop met een winst van 2,7 procent. Philips steeg 2,4 procent en ING Groep werd 1,9 procent duurder. ING werd door UBS op de favorietenlijst geplaatst, terwijl ABN AMRO hier juist van werd verwijderd. Verder verhoogde HSBC verhoogde het koersdoel voor ING naar 17,00 euro met een onveranderd Houden advies. De Britse bank startte ook met het volgen van ABN AMRO met een koersdoel van 28,00 euro en een Houden advies. ABN AMRO steeg 0,9 procent.

Onder het handjevol dalers was Altice de grootste verliezer. De Franse kabelaar werd een procent goedkoper.

In de AMX ging Philips Lighting 2,8 procent hoger en OCI en Aperam wonnen 1,6 en 1,7 procent. De achterblijvers waren Flow Traders en TomTom met dalingen van 3,8 en zelfs vijf procent. De koers van TomTom werd gedrukt doordat Bosch en Continental elk een belang van 5 procent namen in HERE. Vooral Bosch is een tegenvaller, aldus ABN AMRO, aangezien dat ook een partner van TomTom is.

Onder de kleinere aandelen speelde ICT Group zich in de kijker met een koerswinst van 2,3 procent. ICT sloot een samenwerking met iwell op het gebied van energieopslagdiensten. Nedap won ook 2,3 procent en Basic-Fit 2,2 procent.

Beter Bed werd 1,2 procent goedkoper.

Het lokaal genoteerde TIE won 2,6 procent, nadat het twee nieuwe opdrachten ontving, van de gemeente Haarlem en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Financiële details werden niet gemeld.

Verenigde Nederlandse Compagnie daalde 7,9 procent. Afgelopen vrijdag liep de koers van het aandeel flink op, nadat VNC met nieuwe groeidoelstellingen kwam en inzicht gaf in het dividendbeleid. Grootaandeelhouder Geert Schaaij, bekend van Beursgenoten, greep deze koersstijging aan om zijn belang in VNC te verlagen. Het belang van Schaaij daalde van 25 naar 18,8 procent. In een reactie tegen ABM Financial News zei Schaaij dat de verkoop moet worden gezien als "het herverdelen van investeringen".  

Alumexx, het voormalige Phelix, won 2,3 procent. Meldingen bij de AFM lieten zien dat CEO Jeroen van den Heuvel inmiddels een belang van 34,6 procent in Alumexx heeft. Grootaandeelhouders Mountainshield en Martijn Kok verwaterden naar respectievelijk 25,4 en 29,6 procent.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten won de Dow Jones index 0,7 procent, terwijl de breder samengestelde S&P 500 index 0,4 procent won. Techbeurs Nasdaq steeg 0,2 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Rijksoverheid waarschuwt voor problemen bij Brexit zonder akkoord

EZ raadt ondernemers aan zich voor te bereiden op extra kosten.

18 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: DSM en SBM Offshore op favorietenlijst ING

Minst favoriete aandelen CFE, Colruyt, IBA en Vopak.

19 minuten geleden - Lees verder

Damrak opent vermoedelijk in het groen

Dow Jones sluit boven 26.000 puntengrens.

25 minuten geleden - Lees verder

Alcoa boekte verlies vanwege eenmalige lasten

Kwartaalomzet wel hoger door prijsstijgingen.

30 minuten geleden - Lees verder

Chinese economie groeit iets harder dan voorzien

BBP stijgt met 6,8 procent.

39 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 563,28 0,37% 2,10 561,18
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 845,55 -0,22% -1,87 847,42
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.087,07 -0,57% -6,23 1.093,30