Update: Intel noemt beveiligingsrisico geen bug

Redactie ABM Financial News - 4 januari 2018, 13:07

Chipfabrikant werkt met sectorgenoten aan oplossing.

(ABM FN-Dow Jones) Het aandeel Intel ging woensdag onderuit na mediaberichten over een 'bug' in de processors van het bedrijf, die alleen zou kunnen worden opgelost ten kosten van een trager systeem.

De koers herstelde deels nadat de chipfabrikant liet weten dat het probleem al bekend was en zich ook bij andere fabrikanten voordoet. 

Intel kreeg "enkele maanden geleden" van Google te horen dat er een probleem was, zei topman Brian Krzanich tegen televisiezender CNBC. 

Bepaalde kwaadwillende software, ook wel 'malware', zou gegevens uit een beschermd kerngeheugen kunnen laten lezen door een gebruiker van dezelfde computer die minder rechten heeft. 

Software om het probleem op te lossen zou het werkgeheugen van computers tot 30 procent kunnen vertragen. 

Volgens de mediaberichten zou het probleem zich alleen voordoen bij Intel, en niet bijvoorbeeld bij AMD. Dat Intel de enige zou zijn met het probleem, ontkende het bedrijf echter."Op basis van de analyse tot vandaag, zijn veel computers, met microprocessoren van veel verschillende fabrikanten en operationele systemen, gevoelig voor deze methodes", stelde Intel in een verklaring. 

De gemiddelde gebruiker zal niet veel last hebben van een slechter werkende computer en de gevolgen zullen na verloop van tijd verminderen, beweerde Intel. De gegevens kunnen niet worden gewijzigd of gewist, denkt Intel.

De chipfabrikant is samen met andere bedrijven, waaronder de concurrente AMD en ARM en aanbieders van operationele systemen, bezig om software-updates te maken die het probleem kunnen oplossen. 

De getroffen bedrijven hadden het veiligheidslek volgende week willen bekendmaken, stelde Intel, maar de chipfabrikant loopt daar nu op vooruit vanwege de onjuiste berichtgeving in de media.

Het zou gaan om twee kwetsbaarheden, genaamd Meltdown en Spectre. Het eerste probleem dat kan worden gebruikt om Intel-chips aan te vallen, zou kunnen worden opgelost. Het Spectre-probleem, dat voor alle computerprocessors geldt, zou mogelijk niet kunnen worden gerepareerd.

Intel-topman verkocht aandelen

CEO Brian Krzanich van Intel verkocht in november voor miljoenen dollars aan aandelen in het eigen bedrijf. Nu blijkt dat hij dat deed nadat zijn bedrijf al enige tijd weet had van de kwetsbaarheden in zijn halfgeleiders maar de informatie nog niet had bekendgemaakt.

Daarbij moet worden opgemerkt dat deze transactie verliep via een geautomatiseerd verkoopproces, waarin bestuurders hun transacties vooruit plannen, om te voorkomen dat ze beschuldigd worden van handel met voorkennis. 

Ook was de verkoopprijs van gemiddeld 44 dollar licht lager dan de huidige koers na de bekendmaking van de problemen, maar wel fors hoger dan het niveau rond 35 dollar in de voorafgaande periode waarin het bedrijf bekend was met het probleem. 

Volgens een Intel-woordvoerder is er geen verband tussen de verkoop en het technische probleem, meldde MarketWatch.

Het aandeel Intel zakte woensdag van een top van 46,20 dollar naar 43,65 dollar, maar herstelde uiteindelijk tot 45,25 dollar, en beperkte daarmee een eerder koersverlies van dik 6 procent tot ruim 3 procent.

Het aandeel AMD werd ruim 5 procent meer waard.

Update: om meer informatie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Wall Street sluit boven de 26.000 punten

Beige Book wijst op aanhoudende economische groei.

Gisteren - Lees verder

Wall Street boven de 26.000 punten

Beige Book wijst op aanhoudende economische groei.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit hoger

Handelaren verwachten daling voorraden.

Gisteren - Lees verder

Arbeidsmarkt verkrapt bij bescheiden loongroei - Beige Book

Amerikaanse economie blijft groeien.

Gisteren - Lees verder

Apple pompt 350 miljard in Amerikaanse economie

Bedrijf creƫert 20.000 banen.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.