Europese beurzen bewegen richting hogere opening

Redactie ABM Financial News - 4 januari 2018, 07:33

Japanse beurs begint 2018 sterk.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen bewegen donderdag, na een goede woensdag, richting een hogere opening. 

IG Markets voorziet een openingswinst van 58 punten voor de Duitse DAX, een plus van 23 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 10 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen sloten woensdag met nette winsten. 

Op macro-economisch vlak werd woensdagochtend bekend dat de werkloosheid in Duitsland in december is gedaald met 29.000 werklozen ten opzichte van november. Het aangepaste werkloosheidspercentage noteerde ongewijzigd op 5,5 procent.

Verder was het vooral wachten op Amerikaanse macro-cijfers in de middag, die niet tegenvielen en volgens ING een bevestiging zijn van de goede groeivooruitzichten voor de Amerikaanse economie, en vanavond de notulen van de laatste rentevergadering van de Federal Reserve.

De euro/dollar noteerde bij het slot van de Europese aandelenhandel op 1,2024. 

"De lichte daling van de euro ten opzichte van de dollar speelde de Europese markten in de kaart", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. Ook de dalende Duitse werkloosheid deed beleggers goed, vooral in Frankfurt, voegde de analist toe.

Bedrijfsnieuws

Het Brits-Nederlandse Shell sloot 1,2 procent hoger. De energiereus meldde woensdagochtend de verkoop van zijn LPG marketing activiteiten in Hong Kong en Macau afgerond te hebben.

Next steeg bijna zeven procent, nadat de Britse moderetailer meldde dat de verkopen in aanloop naar Kerstmis een steun de rug kregen van het koude winterweer. Met name de online verkopen waren sterk. In de 54 dagen tot 24 december steeg de omzet online met 13,6 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dit was aanleiding voor Next om de jaarverwachtingen opwaarts bij te stellen.

De overige Britse moderetailers zaten tevens in de lift. Marks & Spencer steeg 1,5 procent en de moedermaatschappij van Primark, Associated British Foods, won 2,8 procent.

Staalbedrijven lagen er net als dinsdag goed bij. ArcelorMittal won 2,6 procent en ThyssenKrupp steeg 4,2 procent.

De chipsector deed het tevens goed. Siltronic noteerde 5,7 procent hoger en AMS won 6,6 procent. STMicroelectronics werd 3,1 procent duurder.

De Franse kabelaar Altice sloot op de Amsterdamse beurs 7,7 procent hoger, nadat het telecombedrijf meldde dat onderdeel SFR een distributieovereenkomst met M6 Group heeft getekend.

Deutsche Bank daalde 0,3 procent, nadat Handelsblatt meldde dat meer dat 30 investeerders de bank hebben aangeklaagd voor 740 miljoen euro omdat ze te weinig betaald zouden hebben gekregen voor hun Postbank-aandelen in 2010.

 

Euro STOXX 50  3.509,88 (+0,6%) 

STOXX Europe 600  390,22 (+0,5%) 

DAX  12.978,21 (+0,8%) 

CAC 40  5.331,28 (+0,8%) 

FTSE 100  7.671,11 (+0,3%) 

SMI  9.478,92 (+1,0%) 

AEX  549,34 (+0,8%) 

BEL 20 4.005,61 (+0,7%) 

FTSE MIB  21.904,56 (+0,3%) 

IBEX 35  10.116,00 (+0,4%) 

 

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures donderdag hoger .

De Amerikaanse beurzen sloten woensdag, geholpen door goede macrocijfers en niet van de wijs gebracht door de notulen van de Fed, opnieuw hoger en zetten zo nieuwe records in de boeken.

De notulen van de Fed lieten zien dat er met enige voorzichtigheid wordt gekeken naar de belastingverlagingen van president Donald Trump. Mogelijk betekent dit volgens de Fed dat de rente op korte termijn wat harder omhoog moet. Daarentegen zijn er bij sommige centraal bankiers ook zorgen dat de inflatie langere tijd lager zal blijven dan waarop de Fed mikt.

Al met al is de Fed evenwel optimistisch gestemd over de Amerikaanse banenmarkt en de economie in algemene zin. Voor dit jaar lijken er drie nieuwe renteverhogingen in het vat te zitten, nadat de Fed in 2017 ook al drie keer de trekker overhaalde en de rente inmiddels 1,25 tot 1,50 procent bedraagt.

Ook economen van ING denken dat de Fed de rente dit jaar driemaal zal verhogen. De goede economische vooruitzichten werden volgens ING vandaag bevestigd door het oplopende optimisme onder inkoopmanagers. 

Dinsdag meldde Markit al een stijging van de inkoopmanagersindex voor de industrie, vandaag deed ISM hetzelfde. De inkoopmanagersindex steeg van 58,2 in november naar 59,7 in december. Economen hadden gerekend op een stand van 58,0 voor december.

Daarnaast stegen de bouwuitgaven in november zowel op maand- als op jaarbasis.

Bij ING wordt gerekend op een groei van het Amerikaanse bruto binnenlands product in 2018 van tenminste drie procent. "Gegeven het sterke groeiverhaal en de waarschijnlijkheid dat de inflatie geleidelijk zal blijven stijgen, houden wij vast aan drie renteverhogingen door de Federal Reserve in 2018", aldus de economen.

Olie steeg flink in prijs, en met een 2,1 procent hogere slotstand van 61,63 dollar, werd het hoogste niveau in drie jaar tijd bereikt.

Bedrijfsnieuws

In de Dow30 sloten de meeste aandelen hoger. Exxon Mobil, geholpen door een oplopende olieprijs, won twee procent en IBM eindigde 2,8 procent hoger. RBC liet zich positief uit over IBM in een analistenrapport. Zowel het advies als het koersdoel ging omhoog. Oracle profiteerde ook van een adviesverhoging, van Morgan Stanley, en steeg 2,3 procent.

Intel leverde daarentegen 3,4 procent in en Verizon werd meer dan twee procent goedkoper. Mogelijk is er wat mis met de technologie van Intel en dit speelt concurrent AMD in de kaart. AMD won meer dan vijf procent.

Ford bleek in tegenstelling tot Fiat Chrysler en GM wel meer auto's te hebben verkocht in december. Het aandeel Ford steeg 0,8 procent.

Verder kreeg dochterbedrijf Ant Financial Services van Alibaba geen goedkeuring voor de overname van MoneyGram. Daardoor daalde het aandeel MoneyGram negen procent.

 

S&P 500 index  2.713,06 (+0,6%)

Dow Jones index  24.922,68 (+0,4%)

Nasdaq  7.065,53 (+0,8%)

 

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag hoger, terwijl de Japanse Nikkei voor het eerst dit jaar de deuren opende. 

 

Nikkei 225 23.506,33 (+3,3%) 

Shanghai Composite  3.390,87 (+0,6%)

Hang Seng  30.771,20 (+0,7%)

 

De markt kreeg donderdagochtend een tweetal belangrijke inkoopmanagersindexen te verwerken. Het groeitempo van de Japanse industrie is in december licht aangetrokken. De Japanse inkoopmanagersindex voor de industrie steeg op maandbasis van 53,6 naar 54,0. Daarmee eindigde de Japanse industrie het vierde kwartaal met de hoogste inkoopmanagersindex sinds februari 2014.

Tevens werd bekend dat de bedrijvigheid in de Chinese dienstensector ook in een hogere tempo is gegroeid in december. De index steeg van 51,9 in november naar 53,9 in december., de hoogste stand sinds augustus 2014. 

 

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,2028. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,2009 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er een stand van 1,2024 op de borden. 

 

USD/JPY Yen  112,57

EUR/USD Euro  1,2028

EUR/JPY Yen  135,40

 

MACRO-AGENDA:

01:30 Inkoopmanagersindex industrie - December def. (Jap)

08:45 Consumentenvertrouwen - December (Fra)

09:15 Inkoopmanagersindex diensten - December def. (Spa)

09:45 Inkoopmanagersindex diensten - December def. (Ita)

09:50 Inkoopmanagersindex diensten - December def. (Fra)

09:55 Inkoopmanagersindex diensten - December def. (Dui)

10:00 Samengestelde inkoopmanagersindex - December def. (eur)

10:30 Inkoopmanagersindex diensten - December def. (VK)

11:00 Inflatie - December vlp. (Ita)

15:45 Inkoopmanagersindex diensten - December (VS)

17:00 Olievoorraden - Wekelijks (VS)

 

BEDRIJFSNIEUWS:

- Geen agendapunten   

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Alle fondsen lager.

1 uur geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Stree

Alle fondsen lager.

1 uur geleden - Lees verder

Dreiging handelsoorlog houdt Wall Street nog steeds in greep

Stevige verliezen op weekbasis voor grote indexen.

2 uren geleden - Lees verder

Wall Street richting lager slot

Zorgen handelsoorlog houden aan.

2 uren geleden - Lees verder

Dreigende handelsoorlog houdt AEX in greep

Beursdebutanten nog niet overtuigend.

3 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.095,22 -1,39% -71,99 5.167,21
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.342,53 -0,57% -30,63 5.373,16