Damrak zet positieve jaarstart door

Redactie ABM Financial News - 4 januari 2018, 08:19

Wall Street zet de toon.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting in het groen openen, nadat Wall Street woensdagavond overtuigend records aanscherpte.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,3 procent. Woensdag koerste de hoofdgraadmeter van het Damrak al bijna een procent hoger naar 549,34 punten, waardoor de jaartop van 2017 van 557,43 punten in het vizier is gekomen.

Europese beleggers lieten zich inspireren door een voortvarende start op Wall Street bij aanvang van het nieuwe jaar. Zowel dinsdag als woensdag werden forse winsten geboekt, waardoor de drie Amerikaanse hoofdindices op het hoogste niveau ooit noteren.

Beleggers hadden woensdagavond vooral oog voor de publicatie van de notulen van de Federal Reserve. Binnen de Fed gingen stemmen op dat de rente op korte termijn wellicht sneller omhoog moet door de invoering van de belastingverlagingen van president Donald Trump. Daarentegen zijn er bij sommige centraal bankiers ook zorgen dat de inflatie langere tijd lager zal blijven dan waarop de Fed mikt.

Al met al is de Fed optimistisch evenwel gestemd over de Amerikaanse banenmarkt en de economie in algemene zin. Voor dit jaar lijken er drie nieuwe renteverhogingen in het vat te zitten, nadat de Fed in 2017 ook al drie keer te trekker overhaalde en de rente inmiddels 1,25 tot 1,50 procent bedraagt.

Ook economen van ING denken dat de Fed de rente dit jaar driemaal zal verhogen. De goede economische vooruitzichten werden volgens ING woensdag bevestigd door het oplopende optimisme onder inkoopmanagers. Dinsdag meldde Markit al een stijging van de inkoopmanagersindex voor de industrie, woensdag deed ISM hetzelfde. De inkoopmanagersindex steeg van 58,2 in november naar 59,7 in december. Economen hadden gerekend op een stand van 58,0 voor december. ING rekent nu op een groei van de Amerikaanse economie in 2018 van minimaal drie procent.

Olie werd woensdag flink duurder, enerzijds door de aanhoudende onrust in Iran en anderzijds dankzij de gunstige macro-economische cijfers die werden gepubliceerd. De februari-future voor een vat ruwe olie steeg op de New York Mercantile Exchange 1,26 dollar, of 2,1 procent, naar 61,63 dollar. Daarmee is olie uitgekomen op het hoogste niveau in drie jaar tijd. In de Aziatische handel vanochtend kwam daar al weer bijna een procent bij.

Analisten van SEB stelden dat een grootschalige verstoring van de Iraanse olieproductie de prijs voor een vat Brent tot boven de 100 dollar kan tillen. Energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO houdt er vooralsnog geen rekening mee dat de onrusten de productie inderdaad zullen schaden. "Maar... als het escaleert, en de productie wel wordt beperkt, dan zal het effect groot zijn", waarschuwde ook Van Cleef.

Tesla Motors maakte nabeurs bekend de afgelopen drie maanden net geen 30.000 auto's te hebben afgeleverd. De autofabrikant zei tevens "grote vooruitgang" te hebben geboekt met het oplossen van productieproblemen met het nieuwe model. "In de laatste zeven werkdagen van het kwartaal produceerden we 793 Model 3's", voegde Tesla toe. Daarmee zit de fabrikant naar eigen zeggen op koers om 1.000 stuks Model 3 per week te produceren. In de markt wordt nauwlettend gekeken naar de productie van het Model 3, omdat dit het model is dat de massa moet gaan bereiken. Aan het einde van het lopende kwartaal denkt Tesla 2.500 auto's van het nieuwe model te kunnen produceren en eind juni moet dit 5.000 zijn. Daarmee zou de fabrikant een kwartaal later zijn met het bereiken van een productie van 5.000 auto's dan aanvankelijk gedacht.

Beleggers leken niet onder de indruk en het aandeel Tesla verloor nabeurs twee procent, na een verlies van een procent in de reguliere beurshandel.

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,2030, vrijwel onveranderd ten opzichte van het slot van de Europese beurzen woensdag. 

In Azië hadden Japanse beleggers wat in te halen nadat de beurs in Tokio dinsdag en woensdag de deuren nog gesloten hield. De Nikkei index klom vanochtend maar liefst met 3,3 procent. De winsten voor de andere Aziatische hoofdbeurzen bleven vanochtend overwegend beperkt tot enkele tienden van een procent. 

Vandaag kijken beleggers uit naar cijfers van de inkoopmanagersindices voor de dienstensector van onder meer Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Amerika. Vanochtend bleek al dat de Chinese dienstensector duidelijk in de lift zit. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector steeg van 51,9 in november naar 53,9 in december. Daarmee noteerde de index op de hoogste stand sinds augustus 2014.

Bedrijfsnieuws

HSBC startte met het volgen ABN AMRO met een Houden advies en een koersdoel van 28,00 euro. De analisten verhoogden daarnaast het koersdoel voor ING Groep van 15,20 naar 17,00 euro, met een ongewijzigd Houden advies.

Pharming loste zijn resterende converteerbare obligaties grotendeels af met nieuwe aandelen en enige contanten. Er werden in totaal 25,4 miljoen nieuwe aandelen en 1,9 miljoen aan contanten uitgegeven om 7,7 miljoen euro van de gewone converteerbare obligaties af te lossen. Topman Sijmen de Vries wees er verder op dat de kaspositie in het vierde kwartaal sterk is verbeterd, van 38,6 miljoen naar 56,0 miljoen euro.

Lavide voert gesprekken met 3 potentiële overnamekandidaten. Dit meldde de voormalige lege beurshuls donderdag voorbeurs, zonder de namen van de betreffende partijen te noemen. 

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index sloot woensdag 0,4 procent hoger op 24.922,68 punten. De breder samengestelde S&P 500 index steeg 0,6 procent naar 2.713,06 punten, waarmee de index voor het eerst boven de 2.700 punten uitkwam. De Nasdaq index sloot 0,8 procent hoger op 7.065,53 punten.


 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Alle fondsen lager.

2 uren geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Stree

Alle fondsen lager.

2 uren geleden - Lees verder

Dreiging handelsoorlog houdt Wall Street nog steeds in greep

Stevige verliezen op weekbasis voor grote indexen.

2 uren geleden - Lees verder

Wall Street richting lager slot

Zorgen handelsoorlog houden aan.

3 uren geleden - Lees verder

Dreigende handelsoorlog houdt AEX in greep

Beursdebutanten nog niet overtuigend.

3 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 521,45 -1,31% -6,92 528,37
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 790,93 -0,81% -6,45 797,38
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.030,05 -0,99% -10,26 1.040,31