Beursblik: HSBC start volgen ABN AMRO met Houden advies

Redactie ABM Financial News - 4 januari 2018, 08:56

Koersdoel van 28 euro.

(ABM FN-Dow Jones)  HSBC gaat het aandeel ABN AMRO volgen met een Houden advies en een koersdoel van 28,00 euro. Dat bleek uit een donderdag gepubliceerd sectorrapport van de Britse bank.

De strengere regels vanuit Basel lijken volgens HSBC beheersbaar voor de Nederlandse bank, vooral omdat de bank vooraf al ruime kapitaalbuffers heeft opgebouwd.

Daarbij zal de impact op Nederlandse hypotheken worden verzacht doordat leningen in twee delen mogen worden gesplitst, met een deel waarvoor relatief weinig bufferkapitaal hoeft te worden aangehouden. Deze meevaller betekent mogelijk dat ABN AMRO de komende jaren meer dan 50 procent van zijn winst kan uitkeren in de vorm van dividend, omdat de bank minder kapitaal hoeft te sparen.

Vergeleken met sectorgenoten zien de analisten echter een breder spectrum aan mogelijke gevolgen van de nieuwe regels voor ABN AMRO, wanneer ze daadwerkelijk worden omgezet in Europese wetgeving.

Vooralsnog gaat HSBC uit van een impact op de kernkapitaalratio van 500 basispunten, aan de onderkant van de bandbreedte die topman Kees van Dijkhuizen vorig jaar gaf voordat de definitieve regels bekend werden.

HSBC denkt dat ABN AMRO bij de jaarcijfers op 7 februari een update kan geven over de kapitaalbuffers onder de nieuwe Basel-regels en mogelijk ook over het toekomstige dividendbeleid en de rendementsdoelen. 

Groeivooruitzichten

Verder zijn het herstel van de Nederlandse huizenmarkt en van het midden- en kleinbedrijf gunstig voor de bank. Omdat de private schulden nog steeds relatief hoog zijn, blijft de ruimte voor leningengroei beperkt, vergeleken met de economische groei, verwacht HSBC. De vooruitzichten voor een hogere rentemarge zijn daarbij bescheiden.

De groei bij ABN AMRO zit vooral bij de internationale zakelijke leningen, waar de marges lager zijn en de risico's mogelijk groter.

De analisten zien wel kansen voor ABN AMRO om in Nederland marktaandeel te winnen in private banking, dat bij concurrenten een ondergeschoven kindje lijkt, en mogelijk ook elders in retailbankieren, onder andere omdat rivaal Rabobank blijft reorganiseren. Aan de andere kant is margedruk op hypotheken door concurrentie van verzekeraars een risico.

Het aandeel ABN AMRO zou tenslotte kunnen profiteren van eventuele hernieuwde speculatie over grensoverschrijdende overnames van banken in Europa. 

Het aandeel ABN AMRO sloot woensdag op 26,81 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Wisselend beeld.

Gisteren - Lees verder

Wall Street kleurt groen

Deadline voor mogelijke shutdown nadert snel.

Gisteren - Lees verder

Alle seinen op groen voor Wall Street

Deadline voor mogelijke shutdown nadert snel.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs lager gesloten

Zorgen over Amerikaanse schalie-olie productie.

Gisteren - Lees verder

AEX blijft stijgen

Dow Jones index boven 26.000 punten.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
ABN AMRO... toevoegen aan uw watchlist 27,70 -1,04% -0,29 28,16