Olieprijs op hoogste niveau in drie jaar

Redactie ABM Financial News - 3 januari 2018, 20:47

Onrust Iran en aantrekkende economische plaatjes.

(ABM FN-Dow Jones) Olie werd woensdag flink duurder, enerzijds door de aanhoudende onrust in Iran en anderzijds dankzij de gunstige macro-economische cijfers die werden gepubliceerd. 

De februari-future voor een vat ruwe olie steeg op de New York Mercantile Exchange 1,26 dollar, of 2,1 procent, naar 61,63 dollar. Daarmee is olie uitgekomen op het hoogste niveau in drie jaar tijd.

De onrust in Iran houdt aan. Hoewel Iran dinsdag nog zei dat dit geen gevolgen voor de olieproductie heeft, steken inmiddels toch twijfels de kop op in de markt.

Analisten van SEB stelden dat een grootschalige verstoring van de Iraanse olieproductie de prijs voor een vat Brent tot boven de 100 dollar kan tillen.

Energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO houdt er vooralsnog geen rekening mee te de onrusten de productie inderdaad zullen schaden. "Maar... als het escaleert, en de productie wel wordt beperkt, dan zal het effect groot zijn", waarschuwde Van Cleef.

Naast de situatie in Iran waren er ook goede macro-economische cijfers uit Amerika. De inkoopmanagersindex van ISM voor de industrie liet een stijging zien, net als die van Markit een dag eerder. Ook stegen de bouwuitgaven in Amerika.

De goede lezing van ISM is volgens economen van ING een bevestiging dat de Amerikaanse economie dit jaar met tenminste 3 procent zal groeien. Meer groei betekent ook meer vraag naar olie.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Rentebesluit Fed prominent op beursagenda

Euronext verwelkomt vers bloed.

Gisteren - Lees verder

AXA verkleint belang in TKH fractioneel

Kapitaalbelang onder meldingsgrens.

17 maart 2018, 09:46 - Lees verder

Norges Bank verkleint belang in PostNL

Kapitaalbelang onder meldingsgrens.

17 maart 2018, 09:44 - Lees verder

Norges Bank vergroot belang in Philips Lighting

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven meldingsgrens.

17 maart 2018, 09:41 - Lees verder

Boussard & Gavaudan vergroot belang in Gemalto

Kapitaalbelang groter dan 3 procent.

17 maart 2018, 09:39 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.