Nieuwe records op Wall Street

Redactie ABM Financial News - 3 januari 2018, 22:11

Goede macrocijfers steun voor beleggers.

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street heeft zich niet van de wijs laten brengen door de notulen van de laatste rentevergadering van de Federal Reserve en is opnieuw hoger gesloten, daarbij geholpen door gunstige macro-economische cijfers.

De Dow Jones index sloot woensdag 0,4 procent hoger op 24.922,68 punten. De breder samengestelde S&P 500 index steeg 0,6 procent naar 2.713,06 punten, waarmee de index voor het eerst boven de 2.700 punten uitkwam.

De Nasdaq index won, na dinsdag al de 7.000 punten te hebben doorbroken nog eens 0,8 procent op 7.065,53 punten.

Beurswijsheden over de handel aan het begin van een nieuw kalenderjaar hebben geen enkel voorspellend vermogen voor de richting van de beurs, zo concludeerde marktanalist Mark Hulbert. Elk jaar weer claimen commentatoren dat de bewegingen van de markt in de eerste dagen van januari de richting van de beurs in de rest van het jaar voorspellen. Maar de geschiedenis leert dat dergelijke claims geen standhouden.

Hulbert noemde vier wijsheden die het vaakst de kop opsteken. Zo zou het uitblijven van een eindejaarsrally een slecht teken zijn voor het nieuwe beursjaar. Het gaat dan om de handel tussen kerstmis en het einde van de tweede handelsdag van januari. Ook wordt er vaak gezegd dat de richting van de beurs in de rest van het jaar wordt bepaald op de eerste dag van januari, de eerste week of  de hele maand januari.

Kijkend naar de Dow Jones index vanaf 1896 lijken alle vier beweringen een veelbelovend succespercentage te hebben van tenminste zestig procent, waar je op het eerste gezicht zou denken dat dat normaal gesproken vijftig procent zou zijn. 

Maar de beweringen moeten volgens Hulbert worden afgezet tegen het succespercentage van de claim, dat de aandelenbeurzen altijd stijgen. En die claim klopt nog vaker dan alle claims over het begin van januari.

De notulen van de Fed lieten zien dat er met enige voorzichtigheid wordt gekeken naar de belastingverlagingen van president Donald Trump. Mogelijk betekent dit volgens de Fed dat de rente op korte termijn wat harder omhoog moet. Daarentegen zijn er bij sommige centraal bankiers ook zorgen dat de inflatie langere tijd lager zal blijven dan waarop de Fed mikt.

Al met al is de Fed evenwel optimistisch gestemd over de Amerikaanse banenmarkt en de economie in algemene zin. Voor dit jaar lijken er drie nieuwe renteverhogingen in het vat te zitten, nadat de Fed in 2017 ook al drie keer te trekker overhaalde en de rente inmiddels 1,25 tot 1,50 procent bedraagt.

Ook economen van ING denken dat de Fed de rente dit jaar driemaal zal verhogen. De goede economische vooruitzichten werden volgens ING vandaag bevestigd door het oplopende optimisme onder inkoopmanagers. 

Dinsdag meldde Markit al een stijging van de inkoopmanagersindex voor de industrie, vandaag deed ISM hetzelfde. De inkoopmanagersindex steeg van 58,2 in november naar 59,7 in december. Economen hadden gerekend op een stand van 58,0 voor december.

Daarnaast stegen de bouwuitgaven in november zowel op maand- als op jaarbasis.

Bij ING wordt gerekend op een groei van het Amerikaanse bruto binnenlands product in 2018 van tenminste drie procent. "Gegeven het sterke groeiverhaal en de waarschijnlijkheid dat de inflatie geleidelijk zal blijven stijgen, houden wij vast aan drie renteverhogingen door de Federal Reserve in 2018", aldus de economen.

De euro/dollar werd woensdagavond verhandeld op 1,2009. Dinsdagavond was dit 1,2062.

Olie steeg flink in prijs, en met een 2,1 procent hogere slotstand van 61,63 dollar, werd het hoogste niveau in drie jaar tijd bereikt.

Bedrijfsnieuws

In de Dow30 sloten de meeste aandelen hoger. Exxon Mobil, geholpen door een oplopende olieprijs, won twee procent en IBM eindigde 2,8 procent hoger. RBC liet zich positief uit over IBM in een analistenrapport. Zowel het advies als het koersdoel ging omhoog. Oracle profiteerde ook van een adviesverhoging, van Morgan Stanley, en steeg 2,3 procent.

Intel leverde daarentegen 3,4 procent in en Verizon werd meer dan twee procent goedkoper. Mogelijk is er wat mis met de technologie van Intel en dit speelt concurrent AMD in de kaart. AMD won meer dan vijf procent.

Ford bleek in tegenstelling tot Fiat Chrysler en GM wel meer auto's te hebben verkocht in december. Het aandeel Ford steeg 0,8 procent.

Verder kreeg dochterbedrijf Ant Financial Services van Alibaba geen goedkeuring voor de overname van MoneyGram. Daardoor daalde het aandeel MoneyGram negen procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Afschrijvingen drukken winst Schlumberger

Omzet gestegen in vierde kwartaal.

1 uur geleden - Lees verder

Unibail-Rodamco verkoopt twee winkelcentra aan Primonial Reim - media

Overname betreft circa 33.000 vierkante meter.

1 uur geleden - Lees verder

Futures wijzen op hogere opening Wall Street

Rumoer rond mogelijke shutdown zwelt aan.

1 uur geleden - Lees verder

Groene koersen op Europese beurzen

Aandacht voor mogelijke shutdown Amerikaanse overheid.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.