Uitgelicht: Sligo in de plus ondanks uitstel Emte

Redactie ABM Financial News - 26 januari 2018, 20:05

Dividendverhoging duurzaam volgens CEO.

(ABM FN-Dow Jones) Het aandeel Sligro Food Group was afgelopen week een van de sterkste stijgers, nadat de Veghelse onderneming de boeken opende, maar nog geen uitsluitsel gaf over de toekomt van de Emté-supermarkten.
In de markt werd er op gerekend dat Sligro bekend zou maken of Emté in een partnership zou worden gestopt of verkocht. Bij een verkoop wordt Sligro verlost van een tak die al jarenlang kwakkelt. Afgelopen kwartaal daalde het marktaandeel naar 2,5 procent. Maar bij een verkoop van Emté verliest Sligro de voordelen van schaalgrootte bij inkooponderhandelingen voor de groothandelsactiviteiten.
Duidelijk is wel dat dit marktaandeel "te klein is om zelf door te gaan", aldus CEO Koen Slippens in gesprek met ABM Financial News.
De topman zei dat hij in gesprek is met "zeer geïnteresseerde partijen", zowel voor een samenwerking als voor een overname.
"We hebben geen haast, er vloeit geen bloed en we kiezen voor zorgvuldigheid", aldus Slippens, die de kansen op een partnership of een verkoop als even groot bestempelde. "Wij verwachten dat dat proces in de loop van 2018 tot een transactie zal leiden”, zo liet de onderneming weten.
De optie om zelf te kopen en zo Emté naar een groter marktaandeel te brengen, is definitief van tafel. Dat werd deze week wel duidelijk, ondanks dat Sligro over een “conservatieve” schuldratio van minder dan 1 beschikt en de oorlogskas ruim voldoende is, zelfs groter dan wat er volgens Slippens momenteel te koop staat.
Als er wordt gekocht, dan zal dit zijn voor Foodservice, de tak van sport die wel groeit. De omzet steeg hier met 7,8 procent naar 2.141 miljoen euro. In combinatie met een 0,1 procent hogere omzet van 828 miljoen euro voor Foodretail leverde dit een totale omzet van 2.969 miljoen euro op. Autonoom betekende dit een groei van 2,1 procent.
Hoewel Slippens “altijd in de markt is voor interessante overnames”, ligt de focus momenteel toch vooral op het integreren van recente overnames.
Momenteel wordt bijvoorbeeld veel tijd gespendeerd aan de samenwerking met Heineken. "Die verloopt heel prettig", aldus de topman. De kans dat er nog een vergelijkbare deal aankomt, noemde Slippens klein, vooral vanwege het specifieke karakter van de deal.
Het bedrijfsresultaat (EBITDA) ging van 156 miljoen naar 174 miljoen euro en onder de streep restte een nettowinst van 81 miljoen euro, 8 miljoen euro meer dan in 2016 werd verdiend.
Gecorrigeerd voor de eenmalige boekwinst op de verkoop van bier&cider omzet in Foodservice bezorging aan Heineken nam de nettowinst met slechts 1 miljoen toe tot 74 miljoen euro, oftewel een stijging van 0,6 procent.
Ondanks deze magere stijging besloot Sligro toch het dividend te verhogen van 1,30 naar 1,40 euro per aandeel. Bang dat hier volgend jaar op terug moet worden gekomen, lijkt Slippens niet.
Hij zei tegenover ABM Financial News goed te hebben nagedacht over de dividendverhoging. "We houden er niet van om het dividend te verlagen.”
Focus in 2018
Sligro gaf als gebruikelijk geen concrete outlook voor het nieuwe boekjaar af. Wel zei de onderneming dat de verwachtingen voor de marktontwikkelingen positief zijn "en wij zijn goed gepositioneerd".
"Wij denken dat onze markten in 2018 in lijn met het niveau van het afgelopen jaar zullen doorgroeien", aldus Slippens, die denkt dat Sligro met Foodservice de markt opnieuw zal verslaan.
Voor 2018 "staan er grote klussen op het programma", blikte Slippens vooruit. De "focus" zal vooral liggen op de integratie van de Heineken-deal, de toekomst van Emté, België en het nieuwe IT-platform.
Daarbij wil Slippens de groei die Sligro behaalt beter vertalen in rendement.
Het aandeel sloot vrijdag op 42,40 euro, wat een weekwinst van 5,1 procent betekende.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Cijferseizoen bijna ten einde

Ogen volgens ING vooral gericht op optreden nieuwe Fed-voorzitter.

3 uren geleden - Lees verder

Hoge waarderingen probleem voor superbelegger Buffett

Berkshire zal echter grote overnames blijven doen.

4 uren geleden - Lees verder

Beursblik: ASMI lijkt sterke positie in patentstrijd met Hitachi te hebben

InsingerGilissen handhaaft koopadvies op aandeel.

5 uren geleden - Lees verder

BlackRock vergroot belang in PostNL stevig

Belang van bijna 5 procent.

5 uren geleden - Lees verder

BlackRock verkleint stemrecht in Randstad

Kapitaalbelang fractioneel kleiner.

5 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
SLIGRO F... toevoegen aan uw watchlist 43,30 1,29% 0,55 42,75