Uitgelicht: Ahold Delhaize in het rood ondanks goede cijfers

Redactie ABM Financial News - 26 januari 2018, 19:33

Supermarktconcern verliest twee procent.

(ABM FN-Dow Jones) Ahold Delhaize dook deze week in het rood en eindigde in de kelder van de AEX. Opmerkelijk, want het Nederlands-Belgische supermarktconcern kwam woensdag met licht beter dan verwachte omzetcijfers over het vierde kwartaal en een sterk opwaarts bijgestelde outlook voor de vrije kasstroom.
Analisten waren woensdag ook uitermate positief over de omzetrapportage. Ahold Delhaize heeft met een omzetgroei tegen vergelijkbare wisselkoersen van 1,6 procent in het vierde kwartaal zijn "solide koers" voortgezet, stelden analisten van Jefferies toen. Ze wezen erop dat het concern met de omzetontwikkeling in de Verenigde Staten aantoont goed te kunnen omgaan met de nieuwe concurrentie van Lidl en Amazon.com, dat vorig jaar de retail-arena betrad met de overname van Whole Foods. De marktvorsers wezen daarnaast op de "zeer sterke" omzetontwikkeling in Nederland. Jefferies heeft Ahold Delhaize op zijn kooplijst staan met een koersdoel van 23,50 euro.
Ahold Delhaize realiseerde in het laatste kwartaal van 2017 in Nederland een "verrassend sterke" omzetgroei, terwijl de omzet in de Verenigde Staten "iets tegenviel", zei analist Joost van Beek van InsingerGilissen tegen ABM Financial News. Hij was verder aangenaam verrast door de mededeling dat de vrije kasstroom "significant boven" de eerdere verwachtingen zal uitkomen dankzij betere prestaties in het werkkapitaal, licht lagere kapitaalinvesteringen en hogere dividenden uit joint ventures. "Ze kunnen dat in ieder geval goed gebruiken voor investeringen in de operaties en teruggave aan aandeelhouders", merkte hij op. De analist ziet de kasstroom als één van de belangrijkste parameters voor de beoordeling van het concern", merkte de analist op. InsingerGilissen houdt op Ahold Delhaize een Aanbevolen advies en verhoogde na de cijfers het koersdoel van 20,00 naar 21,00 euro.
Volgens Van Beek heeft de slechte prestatie van het aandeel in de afgelopen week wellicht twee oorzaken. "Er zijn aanhoudende speculaties dat, na de eerdere overname van Whole Foods door Amazon.com, Kroger nu in gesprek is met Alibaba over een samengaan. Ik denk dat investeerders bezorgd zijn dat Ahold Delhaize in de Verenigde Staten nu op achterstand komt en snel actie moet nemen", zei de analist desgevraagd tegen ABM Financial News. "Daarnaast vielen de omzetcijfers in de VS wat tegen en dat is toch hun grootste markt", voegde hij toe.
De analyse van Van Beek over de licht tegenvallende omzetcijfers in de Verenigde Staten werd vrijdag gedeeld door analist Robert Jan Vos van ABN AMRO. "Maar Ahold Delhaize heeft onvoldoende duidelijk gemaakt dat de cijfers in de VS en ook in België nadelig zijn beïnvloed door kalendereffecten. Als je daarvoor corrigeert vielen de cijfers niet tegen", merkte hij op. "De verhoogde outlook voor de kasstroom in 2017 geeft hoop op een positieve guidance voor 2018", merkte de marktvorser van ABN AMRO verder op.
Toch vindt Vos de negatieve koersreactie deze week overdreven. "Ik kan de lauwe reactie op de cijfers niet helemaal duiden", zei hij. ABN AMRO houdt op Ahold Delhaize een koopadvies met een koersdoel van 22,00 euro.
De pro forma omzet van het supermarkt en online retailconcern, waarmee een juiste vergelijking met de gecombineerde cijfers van voor de fusie mogelijk is, daalde in het kwartaal met 2,8 procent van 16,2 miljard naar 15,8 miljard euro. De aangepaste vergelijkbare omzet tegen constante wisselkoersen steeg echter met 2,5 procent.
De kwartaalomzet in de Verenigde Staten, waar het concern circa 60 procent van zijn omzet realiseert, daalde bij de winkelketens van Ahold met 9,3 procent mede als gevolg van de zwakke dollar en bij de Amerikaanse ketens van Delhaize daalde de omzet met 7,4 procent. De vergelijkbare omzet steeg echter wel, bij Ahold USA met 0,6 procent en bij Delhaize USA met 1,5 procent.
In Nederland steeg de omzet met 6,4 procent en in België was er een krappe omzetstijging van 0,8 procent. In Centraal en Zuidoost-Europa, waar Ahold actief is in Tsjechië en Delhaize in Servië, Roemenië en Griekenland, steeg de kwartaalomzet met 4,0 procent.
De omzetcijfers waren iets beter dan wat analisten hadden verwacht. Zij hadden een kwartaalomzet 15,7 miljard euro voorzien, met een lichte omzetdaling in de Verenigde Staten en omzetstijgingen in Nederland, België en Centraal en Zuidoost-Europa.
In alle regio's steeg de vergelijkbare omzet in het laatste kwartaal. Ahold Delhaize verwacht dat het marktaandeel van Delhaize in de VS en van Ahold in Nederland is toegenomen en van Delhaize in België en Luxemburg gelijk is gebleven.
De prijsinflatie van Ahold in de VS bedroeg 1,1 procent en bij Delhaize USA was dit 0,7 procent. In Nederland was de inflatie 2,8 procent en in België was dit 0,9 procent.
In heel 2017 steeg de omzet met 0,6 procent tot 62,7 miljard euro, wat volledig te danken was aan de stijging van online verkopen. In het vierde kwartaal steeg de online omzet met maar liefst 23,2 procent. De omzet in de winkels bleef constant. De analistenconsensus ging voor het hele jaar uit van een totale omzet van 62,6 miljard euro.
Ahold Delhaize herhaalde de verwachting dat de onderliggende operationele marge in het hele jaar grotendeels in lijn is geweest met de marge van 3,9 procent in de eerste helft van het jaar. De vrije kasstroom zal echter "significant boven" de eerdere verwachtingen uitkomen als gevolg van verbeterde prestaties in het werkkapitaal, licht lagere kapitaalinvesteringen en hogere dividenden uit joint ventures.
Op weekbasis sloot het aandeel 2,0 procent lager op 18,44 euro. Ahold Delhaize zal op 28 februari de volledige jaarresultaten over 2017 rapporteren.Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Cijferseizoen bijna ten einde

Ogen volgens ING vooral gericht op optreden nieuwe Fed-voorzitter.

3 uren geleden - Lees verder

Hoge waarderingen probleem voor superbelegger Buffett

Berkshire zal echter grote overnames blijven doen.

4 uren geleden - Lees verder

Beursblik: ASMI lijkt sterke positie in patentstrijd met Hitachi te hebben

InsingerGilissen handhaaft koopadvies op aandeel.

5 uren geleden - Lees verder

BlackRock vergroot belang in PostNL stevig

Belang van bijna 5 procent.

5 uren geleden - Lees verder

BlackRock verkleint stemrecht in Randstad

Kapitaalbelang fractioneel kleiner.

5 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.