Beursblik: goede jaarstart industriele metaalmarkten

Redactie ABM Financial News - 26 januari 2018, 08:59

Mondiale staalprijs sinds begin 2018 met 3 procent gestegen.

(ABM FN-Dow Jones) De industriële metaalmarkten zijn 2018 vooralsnog goed gestart en sinds het begin van het jaar is de mondiale staalprijs met 3 procent gestegen. Daarmee wordt de opwaartse trend voortgezet. Dit schreef ABN AMRO vrijdag in een rapport.

In 2017 steeg de wereldwijde staalproductie met 5 procent op jaarbasis. "Daarmee wordt de outputgroei van 2013 weer geëvenaard", aldus Casper Burgering, Senior Sector Econoom Industrie & Industriële Metalen bij ABN AMRO. 

Kijkend naar de start van het nieuwe jaar, is het sentiment gunstig vanwege de stabiele economische trend in China. "Zolang de Chinese economie stabiel blijft en vanuit geopolitiek perspectief geen escalatie plaatsvindt, zullen de prijzen voor industriële metalen verder stijgen dit jaar", verwacht econoom Burgering. Hij wees wel op de risico's in het systeem. "Dat maakt veel investeerders huiverig en houdt de volatiliteit in de vooral de basismetaalprijzen hoog".

Voor aluminium geldt dat de voorraden wereldwijd nog steeds vrij hoog zijn, maar de volumes bij de LME-magazijnen wel afnemen. Dit betekent vooralsnog echter geen hogere prijzen, aldus Burgering, die wel ziet dat de hervormingen in China en capaciteitssluitingen langzaam vorm krijgen. 

Ondertussen stijgen de kopervoorraden, wat voor de markt een teken is dat de vraag minder wordt. Hierdoor is de prijs gedaald, ondanks een zwakkere dollar en positieve macro-economische data, aldus ABN AMRO. Het fundament voor de koperprijs blijft echter sterk, bijvoorbeeld door de robuuste groei van de wereldeconomie, een afname in mijncapaciteit en mogelijke stakingen in Chili.

Nikkel is in trek bij beleggers door de opkomst van de elektrische auto en de batterijtechniek, volgens Burgering. Hier helpen ook de aanbodbeperkingen in China mee. Maar, zo waarschuwde de econoom in zijn rapport: "de nikkelprijs is zeer volatiel, en diepe dalen en hoge pieken horen hierbij."

Voor ijzererts geldt dat het Chinese Nieuwjaar er binnenkort voor zal zorgen dat er tot die tijd voorraden worden aangelegd door Chinese fabrieken. Daarnaast staat het zogenoemde 'natte seizoen' voor de deur, wat zorgt voor aanbodbeperkingen. "Dit zal de prijs in januari en februari hoog houden", aldus ABN AMRO, dat verder verwacht dat de hoge zinkprijs impact zal hebben op het aanbod. En zolang de mijncapaciteit niet toeneemt, zal de prijs niet dalen.

De staalprijs daalde in China in 2017 met 31 procent, door hogere importtarieven en een sterkere binnenlandse vraag. De Chinese staalprijs bevindt zich volgens Burgering dan ook in een neerwaartse trend. In overige regio's stijgt de staalprijs.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Cijferseizoen bijna ten einde

Ogen volgens ING vooral gericht op optreden nieuwe Fed-voorzitter.

3 uren geleden - Lees verder

Hoge waarderingen probleem voor superbelegger Buffett

Berkshire zal echter grote overnames blijven doen.

4 uren geleden - Lees verder

Beursblik: ASMI lijkt sterke positie in patentstrijd met Hitachi te hebben

InsingerGilissen handhaaft koopadvies op aandeel.

4 uren geleden - Lees verder

BlackRock vergroot belang in PostNL stevig

Belang van bijna 5 procent.

4 uren geleden - Lees verder

BlackRock verkleint stemrecht in Randstad

Kapitaalbelang fractioneel kleiner.

4 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
APERAM toevoegen aan uw watchlist 42,43 -0,86% -0,37 42,80
BEKAERT toevoegen aan uw watchlist 46,80 20,99% 8,12 38,68