Europese beurzen sluiten lager

Redactie ABM Financial News - 2 januari 2018, 19:09

Eerste handelsdag 2018 verloopt rustig.

(ABM FN) De Europese beurzen zijn dinsdag op de eerste handelsdag van het jaar lager gesloten. 

De STOXX Europe 600 index daalde 0,2 procent tot 388,35 punten, de Duitse DAX verloor 0,4 procent tot 12.871,39 punten en de Franse CAC zakte 0,5 procent tot 5.288,60 punten. De FTSE eindigde ook een half procent lager in Londen op 7.648,10 punten. 

"De Europese aandelenmarkten zijn dinsdag op de verkeerde voet aan 2018 begonnen", zei marktanalist David Madden."De FTSE 100 werd omlaag getrokken door druk op de mijnbouwfondsen en de DAX en CAC 40 stonden in het rood, vanwege de sterke euro", concludeerde de analist.

Tijdens de ochtend gaven inkoopmanagersindices inzicht in de staat van de economische gesteldheid in de eurozone. De bedrijvigheid in de industrie in de eurozone is in december harder gegroeid. De index steeg van 60,1 in november naar 60,6 in december.

De separate Europese indexen lieten een verdeeld beeld zien. In Duitsland steeg het groeitempo van de industrie, evenals in Frankrijk. In Spanje nam het groeitempo licht af, evenals in Nederland en Italië en het Verenigd Koninkrijk.

Eerder op de dag bleek dat de activiteit van de Chinese industrie in de laatste maand van 2017 is opgelopen. De index steeg van 50,8 naar 51,5. De Amerikaanse inkoopmanagersindex voor de industrie steeg van 53,9 naar 55,1 en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds maart 2015.

De euro/dollar noteerde op 1,2032 omstreeks de slotbel op de Europese aandelenmarkten. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2035 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar op 1,1996 

Olie noteerde dinsdag in het rood. Een februari-future West Texas Intermediate daalde 0,3 procent tot 60,23 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,7 procent lager bewoog op 66,38 dollar.

Bedrijfsnieuws

BP verloor 1,1 procent in Londen. Het olieconcern meldde over het vierde kwartaal  een eenmalige last te nemen van 1,5 miljard dollar vanwege de belastinghervormingen in Amerika. 

Sectorgenoot Shell zei vorige week ook al vanwege de nieuwe belastingwet een negatieve boekhoudkundige impact te voorzien in het vierde kwartaal van 2,0 miljard tot 2,5 miljard. Shell maakte dinsdag verder bekend dat de verkoop van Deense activiteiten aan Dansk Olieselskab niet meer doorgaat. De deal stamt uit 2016. Shell zei wel dat het desinvesteringsprogramma volgens plan verloopt. De koers van Shell steeg 0,7 procent in Amsterdam. 

Verder lagen banken er goed bij. In Frankfurt won Commerzbank 1,2 procent en in Parijs steeg Credit Agricola ook 1,2 procent. Grondstofgerelateerde aandelen deden het ook goed. ArcelorMittal won 3,4 procent en Acerinox werd 1,4 procent duurder. Aperam steeg 2,3 procent.

Air France-KLM won 3,6 procent, maar Deutsche Lufthansa verloor 1,4 procent. International Consolidated Airlines Group, kortweg IAG, werd iets meer dan vier procent duurder.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de handel in Europa stonden de Amerikaanse aandelenmarkten op winst, waarbij de S&P 500 circa 0,6 procent steeg.  

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Afschrijvingen drukken winst Schlumberger

Omzet gestegen in vierde kwartaal.

1 uur geleden - Lees verder

Unibail-Rodamco verkoopt twee winkelcentra aan Primonial Reim - media

Overname betreft circa 33.000 vierkante meter.

1 uur geleden - Lees verder

Futures wijzen op hogere opening Wall Street

Rumoer rond mogelijke shutdown zwelt aan.

1 uur geleden - Lees verder

Groene koersen op Europese beurzen

Aandacht voor mogelijke shutdown Amerikaanse overheid.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.494,83 0,02% 0,84 5.493,99
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.671,54 0,94% 52,85 5.618,69