Damrak start nieuwe handelsjaar afwachtend

Redactie ABM Financial News - 2 januari 2018, 08:07

Positief sentiment in China vanochtend.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag bij de start van het beursjaar en na een lang weekend vermoedelijk onveranderd openen. Wall Street gaf vrijdag, vooral richting de slotzoemer, terrein prijs, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend in sommige gevallen forse winsten laten zien.

Vrijdag koerste de AEX index nog een half procent lager naar 544,58 punten. Inclusief dividend kwam het jaarrendement daardoor uit op 16,5 procent. Daarmee behoorde de hoofdgraadmeter van het Damrak tot de kopgroep in Europa. De stijging van middelgrote en kleinere fondsen op Beursplein 5, in de AMX en de AScX, viel overigens met respectievelijk 21,5 en 30,9 nog veel hoger uit.

Vooruitblikkend wijst analist Corné van Zeijl van Actiam op drie mogelijke bedreigingen in 2018, waar beleggers alert op moeten zijn. De hoge Chinese schuldenlast kan in combinatie met de oplopende rente een probleem gaan vormen, terwijl ook de afbouw van monetaire stimuleringsmaatregelen een spaak in het wiel van de zo goed draaiende aandelenmarkten kan steken. Tot slot waarschuwt van Zeijl voor de Italiaanse verkiezingen, waar onder meer de eurosceptische politicus Beppe Grillo voor opschudding kan zorgen.

Positieve aspecten voor de aandelenmarkten zijn daarentegen de sterke economische groei, die nog niet aan momentum lijkt te verliezen, waardoor de bedrijfswinsten worden opgevoerd. En ondanks de sterk opgelopen koersen, vallen de waarderingen mee. “We betalen nog geen 15 keer de verwachte winst voor het komende jaar [voor aandelen in de eurozone], en dat terwijl we op 18,5 keer de te verwachten winst voor Amerikaanse aandelen zitten”, aldus van Zeijl, die sprak van een historisch groot verschil in waarderingen.

Wall Street kijkt terug op een bijzonder beursjaar

Wall Street sloot vrijdag met verlies. Aan het einde van de laatste handelsdag van het jaar leken beleggers nog wat winsten veilig te willen stellen en de toonaangevende indices maakten een kleine duik. De breed samengestelde S&P 500 index verloor een half procent.

Ondanks deze verliezen sloten de Amerikaanse beurzen 2017 wel af met stevige winsten. De S&P 500 index boekte een jaarwinst van ruim 19 procent. De Dow won ongeveer 25 procent en de Nasdaq steeg zelfs meer dan 28 procent.

Marktstrategen van KBC merkten op dat in 2017 de euro duurder werd tegenover bijna alle belangrijke munten in de wereld, ook tegenover de dollar. "Voor een eurozone-belegger weegt dit wel op het rendement van internationale beleggingen. Zo blijft van de 26 procent stijging van de Dow Jones maar 11 procent over in euro's", aldus KBC. 

Meer dan eens domineerde de Amerikaanse president Donald Trump het afgelopen jaar de nieuwsstroom en het sentiment op de beurzen en in 2018 zal dit vermoedelijk niet anders zijn. Zijn onorthodoxe stijl was opvallend en liet de markten niet onberoerd, zeker niet toen de president openlijk ruzie zocht met Noord-Korea, dat afgelopen jaar meerdere succesvolle raketproeven deed. Ondertussen liet een uiteenzetting van een economisch beleid van Trump lang op zich wachten en lag hij vaak onder vuur, waaronder vanwege het onderzoek naar mogelijke Russische inmenging in de door hem gewonnen verkiezingen. 

Op de valreep lukte het de Republikeinen nog om beloofde belastinghervormingen, met onder meer een daling van de vennootschapsbelasting, door het door hen gedomineerde Congres te loodsen. 

De wereld was dan niet altijd blij met Trump, de aandelenmarkten waren dat wel. Sinds zijn uitverkiezing in november 2016 wist de Dow Jones index de ene magische grens na de andere te doorbreken. De 25.000 punten grens bewaarde de index evenwel voor 2018, zo lijkt het. Nu Trump zijn belastingverlagingen er door heeft gekregen, kijkt de markt uit naar zijn investeringsplannen in de Amerikaanse infrastructuur.

De euro hervatte vanochtend zijn opmars. Ten opzichte van de dollar stond er een stand van 1,2027 op de borden. Vrijdag werd het jaar nog afgesloten op een stand van 1,1992. 

De februari-future voor een vat ruwe olie steeg daarnaast vrijdag op de New York Mercantile Exchange 0,58 dollar, of een procent, naar 60,42 dollar. Daarmee werd olie dit jaar meer dan 12 procent duurder.

In Azië hield de Japanse beurs vandaag de deuren nog gesloten, net als morgen. De Chinese beurzen schoten echter goed uit de startblokken. De beurs in Hong Kong won zelfs bijna twee procent, dankzij onder meer forse winsten voor vastgoed- en bankaandelen. Afgelopen jaar steeg de Hang Seng al 36 procent, waarmee het onder de internationale hoofdbeurzen de grootste stijger was.

Chinese beleggers reageerden onder meer op een stijging van de bedrijvigheid in de industrie. De inkoopmanagersindex steeg volgens cijfers van Markit Economics en Caixin van 50,8 in november naar 51,5 in december. Daarmee noteert de index op de hoogste stand sinds afgelopen augustus. Econoom Zhengsheng Zhong van CEBM zei in een toelichting dat de economische groei in 2017 stabiliseerde en zelfs beter dan verwacht had gepresteerd. Toch moet de neerwaartse druk volgens de econoom al gevolg van het krappere monetaire beleid komend jaar niet worden onderschat.

Uit cijfers van de Chinese overheid bleek dit weekend overigens juist een daling van de inkoopmanagersindex voor de industrie, namelijk van 51,8 in november naar 51,6 in december. 

Later vandaag worden ook in Europa en Amerika cijfers vrijgegeven over de bedrijvigheid in de industrie. Voor de rest is de macro-economische agenda leeg.

Verder is het nog van belang om te weten dat de Federal Reserve woensdagavond de notulen van de laatste beleidsvergadering online zal zetten. Tijdens deze vergadering in december besloten de centraal bankiers de Federal Funds Rate met 25 basispunten te verhogen tot 1,25 à 1,50 procent.

Bedrijfsnieuws

Value8 bracht op de valreep van 2017 drie van zijn bedrijven onder bij Nedsense. Het gaat om Axess/Get Up, AquaServa/Biobeheer en GNS Brinkman. In een later stadium brengt Value8, zoals in november al aangegeven, nog eens 4 bedrijven bij Nedsense onder. Nedsense is voor 66 procent eigendom van Value8. Vandaag zal een buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders worden gehouden waarin de voorgenomen transactie zal worden besproken. Er is daarnaast veel interesse in Ceradis. Dit zei CEO Peter Paul de Vries van grootaandeelhouder Value8 tegen ABM Financial News, in reactie op een trading update van de producent van duurzame gewasbescherming.

Euronext rondde zijn deal met LCH af. De nieuwe samenwerkingsovereenkomst op het vlak van clearing heeft een looptijd van tien jaar. Euronext ruilde zijn bestaande belang van 2,3 procent in LCH Group in voor een belang 11,1 procent in LCH SA. De boekwinst viel met 38,4 miljoen euro na belastingen beduidend hoger uit dan de 24 miljoen euro waarop Euronext aanvankelijk rekende. Euronext beëindigde eerder al de clearingsovereenkomst met Intercontinental Exchange. 

Philip Nijenhuis zal per 31 december 2017 terugtreden als adviseur van RoodMicrotec. 

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index daalde vrijdag 0,5 procent naar 24.719,22 punten, de breder samengestelde S&P 500 index verloor ook een half procent op 2.673,61 punten en techbeurs Nasdaq daalde 0,7 procent naar 6.903,39 punten.


 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Wisselend beeld.

Gisteren - Lees verder

Wall Street kleurt groen

Deadline voor mogelijke shutdown nadert snel.

Gisteren - Lees verder

Alle seinen op groen voor Wall Street

Deadline voor mogelijke shutdown nadert snel.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs lager gesloten

Zorgen over Amerikaanse schalie-olie productie.

Gisteren - Lees verder

AEX blijft stijgen

Dow Jones index boven 26.000 punten.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 569,30 0,50% 2,81 566,49
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 858,95 0,77% 6,58 852,37
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.094,13 0,71% 7,73 1.086,40