Damrak begint nieuwe jaar zonder grote koersuitslagen

Redactie ABM Financial News - 2 januari 2018, 17:56

Rustige handelsdag.

(ABM FN-Dow Jones) Het Damrak is dinsdag op de eerste handelsdag van 2018 fractioneel hoger gesloten. De AEX steeg 0,04 procent tot 544,79 punten, terwijl de Midkap 0,7 procent steeg en de AScX  0,04 procent in het groen eindigde.

Het was een rustige handelsdag met nog steeds relatief lage volumes. Net als in de voorgaande week zal het komende week ook nog rustig blijven, is de verwachting. "Er is nauwelijks richtinggevend nieuws, wat waarschijnlijk de hele week zo zal blijven, en dan zullen vanaf volgende week meer mensen terugkeren waardoor we weer wat actie kunnen krijgen", zei beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus. 

Schutte wees op de sterke opening van de Amerikaanse aandelenbeurzen, waardoor de AEX ook mee omhoog werd getrokken. De beleggingsadviseur zag fondsen als ArcelorMittal en de oliewaarden oplopen. Ondanks recente prijsstijgingen voor olie en ijzererts waren deze koersbewegingen zijns inziens met name euro/dollar gerelateerd.

De euro bleef terrein winnen ten opzichte van de dollar. Het valutapaar noteerde rond het slot in Europa op 1,2032. Aan het begin van de handelsdag was de wisselkoers nog 1,2035. Volgens handelaar Martijn Weller van Monex beseft de markt dat er ook negatieve effecten kleven aan de onlangs aangenomen Amerikaanse belastinghervormingen, waaronder een oplopende staatsschuld. "Bovendien is het niet het meest geschikte moment voor de hervormingen, aangezien de Amerikaanse economie al heel goed draait en ook de werkloosheid heel laag is", aldus Weller.

Verder ging de aandacht uit naar inkoopmanagersindices. De inkoopmanagersindex voor de eurozone steeg van 60,1 in november naar 60,6 in december, de hoogste stand sinds Markit in 1997 is begonnen met het bijhouden van de data. In een toelichting sprak econoom Chris Williamson van Markit van goede vooruitzichten voor 2018.

In de sommige landen, zoals Nederland en Spanje, nam het groeitempo afgelopen maand wat af, nadat in november recordniveaus werden bereikt. Ook in het Verenigd Koninkrijk nam het groeitempo af. 

Frankrijk kende afgelopen maand juist een stijging van de inkoopmanagersindex van 57,7 naar 58,8, de hoogste stand sinds september 2000. In Duitsland nam de index toe van 62,5 naar 63,3, de hoogste stand ooit.

Maar niet alleen in Europa, ook in Amerika en China stegen de inkoopmanagersindices. Williamson wees er op dat de Amerikaanse industrie het jaar eindigde op het hoogste niveau van 2017 en “bedrijven verwachten duidelijk een drukker jaar in 2018”.

Olieprijzen gingen met ongeveer 0,4 procent omlaag. 

Stijgers en dalers

In de AEX steeg ArcelorMittal 3,4 procent en wonnen Altice en SBM Offshore 3,0 en 1,9 procent. Vopak eindigde onderaan en verloor 1,6 procent. 

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell steeg 0,7 procent. De overeenkomst uit september 2016 die Shell sloot met Dansk Olieselskab voor de verkoop van Dansk Shell is geannuleerd. Het energiebedrijf laat echter weten dat het desinvesteringsprogramma nog altijd op koers ligt om dit jaar afgerond te worden. 

Ahold Delhaize is dinsdag, conform de aankondiging begin november vorig jaar, gestart met het inkopen van 2 miljard euro aan eigen aandelen. Het aandeel won 0,1 procent. 

Van de middelgrote fondsen steeg Air France-KLM met 3,6 procent het hards, terwijl Fugro er 3,0 procent bij kreeg.

BAM Groep won 2,9 procent. Het bouwbedrijf kreeg een opdracht gekregen van Miral Asset Management voor de bouw van een arena op het Yas Island in Abu Dhabi. BAM maakte geen financiële details bekend. 

Intertrust verloor 2,2 procent. 

Avantium steeg in de AScX flink met 4,8 procent, maar de volumes waren volgens Rein Schutte aan de lage kant. Er was volgens hem ook niet direct een aanleiding voor de koersstijging. Heijmans deed het ook goed en won 2,5 procent. Hunter Douglas bungelde onderaan met een verlies van 1,4 procent. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de handel in Europa stonden de Amerikaanse aandelenmarkten op winst. De S&P 500 steeg 0,6 procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Wisselend beeld.

Gisteren - Lees verder

Wall Street kleurt groen

Deadline voor mogelijke shutdown nadert snel.

Gisteren - Lees verder

Alle seinen op groen voor Wall Street

Deadline voor mogelijke shutdown nadert snel.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs lager gesloten

Zorgen over Amerikaanse schalie-olie productie.

Gisteren - Lees verder

AEX blijft stijgen

Dow Jones index boven 26.000 punten.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 569,30 0,50% 2,81 566,49
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 858,95 0,77% 6,58 852,37
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.094,13 0,71% 7,73 1.086,40