Beursupdate: Amsterdamse beurs lager op eerste handelsdag

Redactie ABM Financial News - 2 januari 2018, 11:02

Euro hervat opmars.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste dinsdagochtend op de eerste handelsdag van het jaar lager. De AEX verloor 0,7 procent op 540,78 punten. 

Volgens vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer speelde een duurdere euro de beurzen niet in de kaart. "De dollar zakt verder weg en dat is vaak slecht nieuws voor de AEX", aldus Nijkamp. 

De euro hervatte vanochtend zijn opmars. “Een enorm sterke start”, zo omschreef valutahandelaar Bart Hordijk van Monex Europe de koersstijging van de euro. Het muntpaar brak afgelopen vrijdag al door de 1,20 en is inmiddels opgelopen naar 1,2077, waarmee het op de hoogste stand sinds september 2017 staat.

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat het groeitempo van de Nederlandse industrie in december licht is gedaald. Evenwel noteerde de inkoopmanagersindex nog altijd dichtbij de recordstand die een maand eerder in de boeken werd gezet. 

De inkoopmanagersindex daalde van 62,4 in november naar 62,2 afgelopen maand. In november was sprake van het hoogste cijfer sinds het begin van dit onderzoek in 2000. Ook in bijvoorbeeld Spanje en het Verenigd Koninkrijk nam het groeitempo af. 

In de gehele eurozone steeg de bedrijvigheid in de industrie juist, mede geholpen door aantrekkende groei in Frankrijk en Duitsland. In een toelichting sprak econoom Chris Williamson van Markit van goede vooruitzichten voor 2018.

Volgens Nijkamp waren de cijfers uit Frankrijk en Duitsland minder dan verwacht en dat is volgens de vermogensbeheerder al een tijdje niet voorgekomen. "De verwachtingen waren misschien wel te hoog gespannen", aldus Nijkamp, die evenwel opmerkte dat de Europese industrie er nog steeds goed bijligt. 

Vanmiddag krijgen beleggers nog inzicht in de stand van de Amerikaanse industrie.   

De olieprijzen bleven vanochtend dicht bij huis.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen verloren ASML en Unibail-Rodamco ongeveer anderhalf procent. Altice was van het handjevol stijgers met 0,8 procent de grootste winnaar. Oliedienstverlener SBM Offshore won 0,7 procent en indexzwaargewicht Royal Dutch Shell maakte een pas op de plaats. 

In de AMX gingen BAM Groep en Fugro aan kop met winsten tot 1,5 procent. TomTom bungelde onderaan met een verlies van 1,1 procent.

Onder de kleinere fondsen wonnen Heijmans en Avantium respectievelijk 1,1 en 2,5 procent, zonder direct aanwijsbare reden. Hunter Douglas gaf 2,2 procent prijs. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Oud topman RoodMicrotec verkleint belang

Kapitaalbelang onder meldingsgrens.

Gisteren - Lees verder

BlackRock wijzigt belang in Wolters Kluwer licht

Kapitaalbelang fractioneel hoger.

Gisteren - Lees verder

BlackRock vergroot stemrecht in Gemalto

Stemrecht boven drie procent.

Gisteren - Lees verder

Shutdown VS in gang gezet

Te weinig steun voor tijdelijke verlenging.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Wisselend beeld.

19 januari 2018, 22:09 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 569,30 0,50% 2,81 566,49
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 858,95 0,77% 6,58 852,37
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.094,13 0,71% 7,73 1.086,40