Olieprijs toch weer hoger gesloten

Redactie ABM Financial News - 12 januari 2018, 20:40

Amerika houdt Iran-deal intact.

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is vrijdag toch weer hoger gesloten, nadat deze eerder op de handelsdag nog onder druk stond. 

Een februari-future op een vat ruwe olie sloot vrijdag in New York 0,50 dollar, ofwel 0,8 procent, hoger op 64,30 dollar. Dit bleek goed voor een weekwinst van 4,7 procent. Opnieuw werden de hoogste niveaus in drie jaar tijd opgezocht. De olieprijzen stijgen nu al vier weken achtereenvolgend, mede geholpen door nieuwe cijfers, die duiden op afnames van de Amerikaanse olievoorraden. 

De oliemarkt keek vooral naar de Amerikaanse president Donald Trump, die deze week zou besluiten of hij de tijdelijke ontheffing van de sancties tegen Iran zal voortzetten of opnieuw zal implementeren, een beslissing die gevolgen heeft voor de Iraanse olie-export. Vrijdag werd bekend dat Trump de deal met Iran vooralsnog intact laat. Het Iran-akkoord, waarin Teheran zegt het atoomprogramma af te bouwen in ruil voor het intrekken van sancties, werd in 2015 gesloten na jarenlange onderhandelingen. 

“Het ziet er fundamenteel goed uit voor olie, met een aanhoudende daling van de olievoorraden en een robuuste vraag”, aldus analist Brian Youngberg van Edward Jones. “Voeg daarbij wat geopolitieke ontwikkelingen en een olieprijs van rond de 70 dollar is dan gerechtvaardigd.” 

Volgens Youngberg zal de aandacht in de komende weken uit blijven gaan naar de ontwikkelingen omtrent de olieproductie. De analist verwacht dat de huidige productiebeperkingen die door de OPEC en andere grote olieproducenten is overeengekomen tot minstens halverwege dit jaar van kracht zullen blijven. 

Persbureau Reuters meldde vrijdag dat OPEC-producenten uit de golfstaten van plan zijn om de productieniveaus in het eerste kwartaal lager te houden dan de niveaus een jaar eerder. Het persbureau citeerde echter ook uitspraken van de Russische energieminister Alexander Novak. Novak zou hebben gezegd dat OPEC en niet-OPEC-leden volgende week bij een bijeenkomst in Oman mogelijk een beëindiging van de productiedeal kunnen afspreken. 

Uit het wekelijkse rapport van oliedienstverlener Baker Hughes bleek vrijdag verder dat het aantal actieve boortorens in Amerika vorige week voor het eerst in vijf weken is gestegen, en wel met tien torens naar 752.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Carrefour krijgt nieuwe partners in China

Frans supermarktconcern gaat ook fors reorganiseren en investeren.

18 minuten geleden - Lees verder

Valuta: wachten op rentebesluit ECB

Pond sterkt aan tegenover dollar.

27 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: Damrak licht hoger geopend

Kalme opening op Beursplein 5.

36 minuten geleden - Lees verder

BlackRock vergroot belang in NSI

Kapitaalbelang van vijf procent.

59 minuten geleden - Lees verder

BlackRock verhoogt belang in Wolters Kluwer licht

Stemrecht boven vijf procent.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.