Europese beurzen op weg naar hogere opening

Redactie ABM Financial News - 12 januari 2018, 07:39

Azie handelt verdeeld.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan vrijdag vermoedelijk hoger open. IG Markets voorziet een winst van 55 punten voor de Duitse DAX, een plus van 18 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 5 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen sloten donderdag overwegend lager. De focus richtte zich gisteren op de notulen van de laatste bijeenkomst van de Europese Centrale Bank in december. "De discussie concentreerde zich op de vraag wat de juiste koers van het monetaire beleid zou moeten zijn wanneer de groei versnelt, maar de inflatie niet, een raadsel waar alle grote centrale banken tegenwoordig mee worstelen", zei marktstrateeg Marshall Gittler van ACLS Global.

Uit de notulen bleek dat de Europese Centrale Bank in de komende maanden wat agressiever zal worden in zijn bewoording, mits de economie blijft groeien en de inflatie richting de twee procent beweegt. Dat de communicatie richting de markt wat mag worden aangescherpt, is een visie die onder de centraal bankiers breed gedragen werd. In de notulen stond te lezen dat een dergelijke aanpassing "vroeg in het nieuwe jaar" kan worden gedaan. Daarbij zal de ECB vooral kijken naar wat de inflatie doet. 

Begin deze maand bleek de inflatie in de eurozone in december uitgekomen op 1,4 procent. In november was dit 1,5 procent. 

De euro/dollar reageerde sterk op de notulen en noteerde bij het slot van de Europese aandelenhandel op 1,2043. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1956 en bij het sluiten van de Europese beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1971 op de borden. "Een duurdere euro drukt momenteel op de koersen en dat is de reden dat de Europese beurzen wat achterbleven op de Amerikaanse aandelenmarkten", aldus beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus. De rentes liepen ook op.

Op macro-economisch vlak werd donderdag tevens bekend dat de industriële productie in november in de eurozone is gestegen met 1,0 procent ten opzichte van oktober. Op jaarbasis was sprake van een stijging van 3,2 procent. De Spaanse industrie liet eenzelfde beeld zien. Op maandbasis was sprake van een stijging met 1,0 procent, terwijl de industriële productie op jaarbasis met 4,2 procent steeg.

Tevens werd bekend dat de lopende rekening van de betalingsbalans van de Europese Unie in het derde kwartaal is opgelopen tot 69,4 miljard euro, tegen 47,5 miljard euro een maand eerder.

De Duitse economie is in 2017 met 2,2 procent gregroeid, meldde statistiekbureau Destatis bovendien in een eerste raming. Het is het sterkste groeicijfer sinds 2011, toen het bruto binnenlands product met 3,7 procent steeg, en het vierde jaar met versnellende groei op rij.

Bedrijfsnieuws

Europese chipbedrijven noteerden hoger, nadat Credit Suisse in een rapport meldde te verwachten dat de sector de solide groei zal voortzetten. Infineon daalde echter 2,4 procent, maar STMicroelectronics steeg 3,5 procent. In Nederland lag de halfgeleidersector er ook goed bij, met als koploper BE Semiconductor Industries dat circa 2,1 procent steeg.

Air France-KLM verloor 2,9 procent. Het luchtvaartconcern zal in juni een nieuw strategisch plan voor een periode van vijf jaar presenteren, zei CEO Jean-Marc Janaillac woensdag tijdens een nieuwjaarsreceptie, schreef De Telegraaf. "We willen de weg omhoog vinden naar blijvende winstgevende groei, zo zei de topman volgens de krant. HSBC verlaagde donderdag verder het advies voor Air France-KLM van Kopen naar Houden, terwijl het koersdoel daalde van 15,50 naar 14,00 euro.  

Zalando steeg 1,8 procent, na mediaberichten dat het Zweedse modebedrijf H&M een samenwerking of overname van de Duitse online retailer overweegt.

Sodexo verloor 5,1 procent. Het bedrijf heeft in het op 30 november geëindigde eerste kwartaal van het lopende gebroken boekjaar de omzet licht zien dalen, maakte het Franse catering- en schoonmaakconcern bekend. Het bedrijf meldde daarnaast een meerderheidsbelang in maaltijdleverancier FoodChéri uit Parijs te nemen, zonder financiële details te verstrekken.

Tesco daalde 4,5 procent. Het Britse supermarktconcern heeft in het op 6 januari geëindigde derde kwartaal van het lopende gebroken boekjaar de omzet met 1,8 procent zien stijgen, waarbij de de identieke omzet in vergelijkbare winkels wel met 0,6 procent toenam. 

Marks & Spencer verloor 7,0  procent. De omzet in het afgelopen kwartaal daalde licht, maakte de Britse warenhuisketen donderdag bekend.

Euro STOXX 50          3.595,24 (-0,4%) 

STOXX Europe 600       397,25 (-0,3%) 

DAX                       13.202,90 (-0,6%) 

CAC 40                    5.488,55 (-0,3%) 

FTSE 100                 7.762,94 (+0,2%) 

SMI                         9.503,85 (-0,2%) 

AEX                            558,89 (-0,3%) 

BEL 20                     4.155,31 (-0,1%) 

FTSE MIB               23.305,26 (+0,6%) 

IBEX 35                 10.435,20 (+0,1%) 

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures vrijdag vlak.

De Amerikaanse beurzen sloten donderdag hoger. Na een voorzichtige opening hervatte Wall Street donderdag op overtuigende wijze de opwaartse trend, waarbij opnieuw recordniveaus werden geboekt. Daarbij is de markt volgens marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets in afwachting van de start van het cijferseizoen. De Amerikaanse beurs, de treasury-markt en de dollar herstelden donderdag van de kater na een verkoopgolf woensdag na berichten dat China overweegt de aankopen van staatsobligaties te verminderen. De Chinezen noemden de berichten 'fake-news'.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de wekelijkse steunaanvragen zijn gestegen met 11.000 tot 261.000. Het vierwekelijkse voortschrijdend gemiddelde voor de eerste steunaanvragen, dat minder volatiel is dan de wekelijkse aanvragen, nam met 9.000 toe tot 250.750 stuks.

De producentenprijzen daalden in december onverwacht, met 0,1 procent, door lagere prijzen voor voeding en vlakke energieprijzen.  

Op macro-economisch vlak staan vrijdag een drietal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen inflatiedata en cijfers over de detailhandelsverkopen in december, gevolgd door de Amerikaanse bedrijfsvoorraden in november later op de dag.

Bedrijfsnieuws

JPMorgan Chase, BlackRock en Wells Fargo konden donderdag rekenen op de aandacht van beleggers. De drie fondsen rapporteren vrijdag hun kwartaalcijfers. JPMorgan noteerde circa 0,3 procent hoger, BlackRock won ongeveer 0,8 procent en Wells Fargo daalde ruim 0,5 procent.

Delta Air Lines won circa 4,9 procent, nadat de luchtvaarder voorbeurs beter dan verwachte resultaten over het vierde kwartaal publiceerde en zijn verwachtingen voor 2018 verhoogde.

Xeros steeg ongeveer 5,3 procent. The Wall Street Journal meldde dat het concern gesprekken voert over een grote deal met het Japanse Fujifilm Holdings.

Energiebedrijven zaten vanwege de hogere olieprijs stevig in de lift. Anadarko Petroleum steeg circa 5,7 procent en Chesapeake Energy won 4,8 procent.

Eastman Kodak verloor circa 21,5 procent, nadat het aandeel tot dusver deze week meer dan 200 procent steeg omdat het concern een 'groot blockchain-initiatief' aankondigde.

DST Systems won ongeveer 4,8 procent, nadat het concern instemde met een overname door SS&C Technologies. De deal wordt, inclusief schulden, gewaardeerd op 5,4 miljard euro. SS&C Technologies steeg circa 5,3 procent.

S&P 500 index                  2.767,56 (+0,7%)

Dow Jones index             25.574,73 (+0,8%)

Nasdaq Composite            7.211,78 (+0,8%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag verdeeld, met een min van 0,2 procent voor de Japanse Nikkei en een winst van 0,1 procent voor de Chinese Shanghai Composite. De uitvoer van Chinese goederen nam afgelopen maand, gerekend in yuan, met 7,4 procent toe, na een toename van circa tien procent in november. De import steeg in de laatste maand van 2017 met slechts 0,9 procent. Gerekend in dollars steeg de export in december met 10,9 procent en werd er 4,5 procent meer ingevoerd. De verwachtingen van economen lagen op respectievelijk 9,5 en 15,0 procent. 

Nikkei 225                         23.653,82 (-0,2%)

Shanghai Composite            3.428,77 (+0,1%)

Hang Seng                        31.312,19 (+0,6%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,2046. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag  bewoog het muntpaar nog op 1,2032 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,2043 op de borden. 

USD/JPY Yen   111,29

EUR/USD Euro  1,2046

EUR/JPY Yen   134,05

MACRO-AGENDA:

04:00 Handelsbalans - December (Chi)

08:45 Inflatie - December def. (Fra)

09:00 Inflatie - December def. (Spa)

10:00 Industriële productie - December (Ita)

14:30 Inflatie - December (VS)

14:30 Detailhandelsverkopen - December (VS) 

16:00 Bedrijfsvoorraden - November (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

14:00 BlackRock - Resultaten vierde kwartaal (VS)

14:00 JPMorgan Chase & Co - Resultaten vierde kwartaal (VS)

14:00 Wells Fargo - Resultaten vierde kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Oud topman RoodMicrotec verkleint belang

Kapitaalbelang onder meldingsgrens.

Gisteren - Lees verder

BlackRock wijzigt belang in Wolters Kluwer licht

Kapitaalbelang fractioneel hoger.

Gisteren - Lees verder

BlackRock vergroot stemrecht in Gemalto

Stemrecht boven drie procent.

Gisteren - Lees verder

Shutdown VS in gang gezet

Te weinig steun voor tijdelijke verlenging.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Wisselend beeld.

19 januari 2018, 22:09 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.526,51 0,58% 31,68 5.494,83
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.689,05 0,31% 17,51 5.671,54