Damrak start handelsdag vermoedelijk in het groen

Redactie ABM Financial News - 12 januari 2018, 08:07

Wall Street fors hoger gesloten.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting hoger openen. Wall Street koerste donderdagavond nog overtuigend hoger en de Dow Jones index sloot op een nieuw recordniveau.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,4 procent. Donderdag koerste de Amsterdamse hoofdgraadmeter juist nog 0,3 procent lager naar 558,89 punten.

Woensdag stonden de Amerikaanse beurzen nog licht onder druk, ingegeven door berichten dat China overweegt de aankopen van Amerikaanse staatsobligaties te verminderen, waardoor ook Beursplein 5 donderdag een stapje terug deed. Donderdag richtte Wall Street na een aarzelende opening evenwel het vizier toch weer overtuigend omhoog. De Amerikaanse beurs herstelde van de Chinese kater en ook de treasury-markt en de dollar kwamen in een rustiger vaarwater terecht.

Beleggers anticiperen op een aanhoudende forse economische groei en rekenen op een sterk kwartaalcijferseizoen. De financiële waarden JP Morgan Chase, BlackRock en Wells Fargo trappen vandaag in Amerika het cijferseizoen af. JP Morgan noteerde donderdag circa 0,3 procent hoger, BlackRock won ongeveer 0,8 procent en Wells Fargo daalde ruim 0,5 procent. Smaakmaker was echter Boeing dat met een winst van 2,4 procent klom naar een all time high. De mondiale economische groei vindt zijn weerslag in de vraag naar vliegtuigen en de koers van de vliegtuigbouwer is de afgelopen 12 maanden meer dan verdubbeld.

Ook energiebedrijven zaten vanwege de hogere olieprijs stevig in de lift. Anadarko Petroleum steeg circa 5,7 procent en Chesapeake Energy won 4,8 procent. Een februari-future op een vat ruwe Amerikaanse olie sloot donderdag in New York 0,23 dollar, ofwel 0,4 procent, hoger op 63,80 dollar, het hoogste niveau in drie jaar.

De dollar gaf terrein prijs, nadat donderdag uit de notulen van de Europese Centrale Bank naar voren kwam dat voorzitter Mario Draghi  in de komende maanden wat agressiever zal worden in zijn bewoordingen, mits de economie blijft groeien en de inflatie richting de twee procent beweegt. Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,2052, ten opzichte van een stand 1,1956 bij aanvang van de handelsdag op donderdag.

In Azië bleven de beurzen vanochtend dichtbij huis. De Chinese beurzen wonnen enkele tienden van een procent, terwijl de beurs in Tokio juist licht terrein prijs gaf.

Naast de start van het cijferseizoen hebben beleggers vandaag oog voor een trits aan Amerikaanse macrocijfers, met de vrijgave van cijfers over de industriële productie, de inflatie en de detailhandelsverkopen.

Bedrijfsnieuws

De Amerikaanse dochter van Aegon besteedt werk uit aan Tata Consultancy, waardoor 2.200 medewerkers zullen overstappen. Dit zal op termijn tot wel 100 miljoen dollar per jaar aan kosten besparen bij Transamerica, hoewel er eerst kosten zullen worden gemaakt voor deze overgang. 

Royal Dutch Shell huurde een Amerikaanse zakenbank in als adviseur om eventueel een bod uit te brengen op energiebedrijf Eneco. Dit schreef De Telegraaf vrijdag op basis van twee bronnen. Eneco is een Nederlandse energieonderneming met ruim 3.000 medewerkers. 

Kardan is niet in staat zijn om de verkoop van dochtermaatschappij Tahal Group te voltooien op een manier die de investeringsmaatschappij in staat stelt om de komende betalingen aan obligatiehouders te voldoen. Dit meldde de Israëlische investeringsmaatschappij donderdag nabeurs.

MKB Nedsense versterkte het eigen vermogen met 400.000 euro. Dit maakte de onderneming, waarin Value8 een belang heeft van 66 procent, donderdag nabeurs bekend. 

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index steeg donderdag 0,7 procent tot 2.767,56 punten, de Dow Jones index won 0,8 procent op 25.574,73 punten en de Nasdaq sloot ook 0,8 procent hoger, op 7.211,78 punten.

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Oud topman RoodMicrotec verkleint belang

Kapitaalbelang onder meldingsgrens.

Gisteren - Lees verder

BlackRock wijzigt belang in Wolters Kluwer licht

Kapitaalbelang fractioneel hoger.

Gisteren - Lees verder

BlackRock vergroot stemrecht in Gemalto

Stemrecht boven drie procent.

Gisteren - Lees verder

Shutdown VS in gang gezet

Te weinig steun voor tijdelijke verlenging.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Wisselend beeld.

19 januari 2018, 22:09 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 569,30 0,50% 2,81 566,49
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 858,95 0,77% 6,58 852,37
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.094,13 0,71% 7,73 1.086,40