Beursupdate: Avantium grote daler op groen Damrak

Redactie ABM Financial News - 12 januari 2018, 11:31

Euro stijgt na nieuws over Duitse coalitie.

(ABM FN-Dow Jones) Het Damrak stijgt vrijdag fractioneel, maar het zijn vooral de valutamarkten die de aandacht opeisen na een flinke stijging van de euro. De AEX won 0,1 procent tot 559,43 punten, terwijl de AMX 0,1 procent verloor en de AScX 0,2 procent steeg. 

De Duitse politieke partijen CDU/CSU en SPD hebben een voorlopige akkoord bereikt over de vorming van een nieuwe coalitie. Dit zette de euro, die donderdag al de weg omhoog insloeg, verder in het groen. 

"Een perfecte storm voor de euro", meende valutaspecialist Bart Hordijk van Monex Europe vrijdagochtend. Hordijk wees op de notulen van de ECB donderdag, gevolgd door een zwak cijfer voor de Amerikaanse producentenprijzen en vervolgens de witte rook uit Berlijn vanochtend. 

De euro steeg hierop tegen de dollar naar 1,2118, wat het hoogste niveau in drie jaar tijd is. Rond het slot op Wall Street op donderdag noteerde de wisselkoers op 1,2032.

Wat betreft de dollar zal er vanmiddag mogelijk beweging kunnen ontstaan wanneer de Amerikaanse inflatie in december wordt bekendgemaakt.  

De inflatie in Spanje kwam in de laatste maand van december uit op 1,1 procent, wat flink lager was dan de inflatie van 1,7 procent in november en 1,6 procent in oktober. In Frankrijk steeg het prijspeil met 1,2 procent, wat even veel is als in november. 

Verder werd bekend dat de Chinese export in december voor de tiende maand op rij is gestegen. 

Olieprijzen noteerden licht in het rood. 

Verder zullen beleggers uitkijken naar de cijfers van een aantal Amerikaanse banken, in de hoop zo een indicatie te krijgen van het komende cijferseizoen. 

Bedrijfsnieuws

In de AEX steeg ArcelorMittal 1,5 procent, terwijl Galapagos 1,3 procent won en Aegon 1,1 procent steeg. Wolters Kluwer was de grootste daler met een verlies van 1,3 procent.  

Aegon gaat in de Verenigde Staten het beheer van onder meer de verzekerings- en lijfrente-activiteiten uitbesteden aan Tata Consultancy. Tata gaat voor Aegon-dochter Transamerica voor meer dan 2 miljard dollar aan omzet beheren en een definitief akkoord wordt naar verwachting in het tweede kwartaal van dit jaar bereikt. Voor Aegon levert dit aanvankelijk een besparing van 70 miljoen dollar op, maar dat kan oplopen tot 100 miljoen dollar per jaar. Analist Albert Ploegh van ING noemde de deal positief. 

Royal Dutch Shell verloor 0,1 procent. De Telegraaf schreef dat Shell een Amerikaanse zakenbank heeft ingehuurd al adviseur om eventueel een bod uit te brengen op energiebedrijf Eneco. 

JP Morgan Cazenove heeft vrijdag in aanloop naar de kwartaalcijfers het koersdoel voor NN Group verlaagd van 42,20 naar 42,10 euro met een onveranderd Overwogen advies. De koers van NN won 0,5 procent. JP Morgan zei dan ook dat NN een favoriet blijft en het Overwogen advies bleef gehandhaafd. 

Het Franse Thales verwacht in de week van 29 januari een verzoek bij de Autoriteit Financiële Markten in te dienen voor goedkeuring voor het biedingsbericht met betrekking tot de overname Gemalto. Dit aandeel verloor 0,2 procent. 

In de Midkap noteerde Fugro 0,8 procent in het groen, gevolg door Flow Traders en Corbion met winsten van respectievelijk 0,5 en 0,3 procent. 

ASMI kon daarentegen niet in het rood komen en verloor 1,3 procent. 

Maar in de Smallcap waren de grootste uitslagen te vinden. Probiodrug bleef verder stijgen en won vrijdag nog eens ruim tien procent. 

Avantium moest daarentegen een verlies incasseren van 9,5 procent. Synvina, de joint venture tussen Avantium en BASF, heeft meer tijd nodig voor de bouw van de polymeerfabriek in Antwerpen nadat in een evaluatieproces technische problemen naar voren kwamen. Analisten waren behoorlijk teleurgesteld. KBC Securities verlaagde zijn koersdoel van 11,00 naar 8,50, bij een ongewijzigd Houden advies. De marktvorser ging er al niet van uit dat de winstgevendheid van de fabriek erg hoog zou uitpakken, maar Hoste denkt nu dat de polymeerfabriek pas in 2025 of 2026 winstgevend zal zijn. Analist Dylan van Haaften heeft momenteel een verkoopadvies met een koersdoel 9,40 euro, maar waarschuwde dat het koersdoel vermoedelijk met tientallen procenten wordt verlaagd. 

Onder de lokale fondsen viel Docdata op met een koerswinst van 34 procent. Kardan verloor 6,4 procent. Donderdag nabeurs zei de Israëlische investeringsmaatschappij dat het verkoopproces van dochter Tahal niet zo goed verloopt. Kardan moet in februari 2018 obligatiehouders een fors bedrag terugbetalen. Dat zou moeten gebeuren met de opbrengst die het genereert met de verkoop van Tahal. 

Het aandeel Doc Data steeg 44 procent, wat leidt tot een waardering van meer dan 22 miljoen euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Oud topman RoodMicrotec verkleint belang

Kapitaalbelang onder meldingsgrens.

Gisteren - Lees verder

BlackRock wijzigt belang in Wolters Kluwer licht

Kapitaalbelang fractioneel hoger.

Gisteren - Lees verder

BlackRock vergroot stemrecht in Gemalto

Stemrecht boven drie procent.

Gisteren - Lees verder

Shutdown VS in gang gezet

Te weinig steun voor tijdelijke verlenging.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Wisselend beeld.

19 januari 2018, 22:09 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 569,30 0,50% 2,81 566,49
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 858,95 0,77% 6,58 852,37
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.094,13 0,71% 7,73 1.086,40