Olieprijs hoger gesloten

Redactie ABM Financial News - 11 januari 2018, 20:51

Prijs vat olie bereikt hoogste niveau in drie jaar.

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is donderdag hoger gesloten en bereikte zijn hoogste niveau in drie jaar in aanloop naar een beslissing van de VS over het verlengen van tijdelijke ontheffingen van sancties tegen Iran.

De Amerikaanse president Donald Trump zal deze week besluiten of hij de tijdelijke ontheffing van de sancties tegen Iran zal voortzetten of opnieuw zal implementeren, een beslissing die gevolgen heeft voor de Iraanse olie-export.

"Het is erg belangrijk om te zien wat hij [Donald Trump] met Iran zal doen, aangezien de sancties in het verleden een groot deel van de export verstoorden", zei analist Giovanni Staunovo van UBS Wealth Management.

De review komt na twee weken van protesten tegen het huidige regime in Teheran, nadat de economie niet in de mate profiteerde van de ontheffing zoals verwacht.

Stauvono zei dat de stijging van de olieprijs voortkomt uit een combinatie van factoren, waaronder geopolitieke risico's, een dalende productie in Venezuela en een krimp van de voorraden in de Verenigde Staten.

Uit het meest recente rapport van de Amerikaanse Energy Information Adminstration bleek woensdag dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 5 januari zijn gedaald met 4,9 miljoen vaten tot circa 419,5 miljoen vaten. De benzinevoorraden stegen daarentegen met 4,1 miljoen vaten tot circa 237,3 miljoen vaten, terwijl de voorraden stookolie toenamen met 4,3 miljoen vaten tot circa 143,1 miljoen vaten. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen daalde van 96,7 naar 95,3 procent.

Analisten meldden dat de hogere olieprijs zou kunnen leiden tot valsspelen onder leden van de OPEC. De OPEC en een aantal andere olieproducerende landen bereikten eind 2016 een akkoord om de productie te verlagen. Eind 2017 werd deze afspraak verlengd tot in 2018.

Woensdag verlaagden de OPEC-leden Iran en Irak hun officiële verkoopprijzen in Azië, wat aangeeft dat ze de verkoop in de regio willen verhogen.

Een februari-future op een vat ruwe olie sloot donderdag in New York 0,23 dollar, ofwel 0,4 procent, hoger op 63,80 dollar. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Bitcoin flink onder druk

Beleggers Binck somber gestemd over toekomst cryptomunt.

40 minuten geleden - Lees verder

BAM aan de slag met campus in Groningen

Geen financiele details.

1 uur geleden - Lees verder

Wall Street op weg naar hogere opening

Amerikaanse beurzen zetten groeitrend voort.

1 uur geleden - Lees verder

Zwaar verlies Citigroup ondanks licht hogere omzet

Eenmalige belastinglast drukt resultaten.

1 uur geleden - Lees verder

Bedrijvigheid rond New York groeit minder hard

Empire State index daalt naar 17,7.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.