Olieprijs hoger gesloten

Redactie ABM Financial News - 11 januari 2018, 20:51

Prijs vat olie bereikt hoogste niveau in drie jaar.

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is donderdag hoger gesloten en bereikte zijn hoogste niveau in drie jaar in aanloop naar een beslissing van de VS over het verlengen van tijdelijke ontheffingen van sancties tegen Iran.

De Amerikaanse president Donald Trump zal deze week besluiten of hij de tijdelijke ontheffing van de sancties tegen Iran zal voortzetten of opnieuw zal implementeren, een beslissing die gevolgen heeft voor de Iraanse olie-export.

"Het is erg belangrijk om te zien wat hij [Donald Trump] met Iran zal doen, aangezien de sancties in het verleden een groot deel van de export verstoorden", zei analist Giovanni Staunovo van UBS Wealth Management.

De review komt na twee weken van protesten tegen het huidige regime in Teheran, nadat de economie niet in de mate profiteerde van de ontheffing zoals verwacht.

Stauvono zei dat de stijging van de olieprijs voortkomt uit een combinatie van factoren, waaronder geopolitieke risico's, een dalende productie in Venezuela en een krimp van de voorraden in de Verenigde Staten.

Uit het meest recente rapport van de Amerikaanse Energy Information Adminstration bleek woensdag dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 5 januari zijn gedaald met 4,9 miljoen vaten tot circa 419,5 miljoen vaten. De benzinevoorraden stegen daarentegen met 4,1 miljoen vaten tot circa 237,3 miljoen vaten, terwijl de voorraden stookolie toenamen met 4,3 miljoen vaten tot circa 143,1 miljoen vaten. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen daalde van 96,7 naar 95,3 procent.

Analisten meldden dat de hogere olieprijs zou kunnen leiden tot valsspelen onder leden van de OPEC. De OPEC en een aantal andere olieproducerende landen bereikten eind 2016 een akkoord om de productie te verlagen. Eind 2017 werd deze afspraak verlengd tot in 2018.

Woensdag verlaagden de OPEC-leden Iran en Irak hun officiële verkoopprijzen in Azië, wat aangeeft dat ze de verkoop in de regio willen verhogen.

Een februari-future op een vat ruwe olie sloot donderdag in New York 0,23 dollar, ofwel 0,4 procent, hoger op 63,80 dollar. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Rentebesluit Fed prominent op beursagenda

Euronext verwelkomt vers bloed.

Gisteren - Lees verder

AXA verkleint belang in TKH fractioneel

Kapitaalbelang onder meldingsgrens.

17 maart 2018, 09:46 - Lees verder

Norges Bank verkleint belang in PostNL

Kapitaalbelang onder meldingsgrens.

17 maart 2018, 09:44 - Lees verder

Norges Bank vergroot belang in Philips Lighting

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven meldingsgrens.

17 maart 2018, 09:41 - Lees verder

Boussard & Gavaudan vergroot belang in Gemalto

Kapitaalbelang groter dan 3 procent.

17 maart 2018, 09:39 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.