Europese beurzen openen hoger

Redactie ABM Financial News - 11 januari 2018, 07:31

Gemengde koersen in Azie.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan donderdag vermoedelijk een hogere opening tegemoet. IG Markets voorziet een openingswinst van 24 punten voor de Duitse DAX, een plus van 6 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 14 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen sloten woensdag nog lager. 

Na vijf dagen op rij met stijgende koersen namen beleggers woensdag een adempauze. De verliezen in Europa liepen op nadat persbureau Bloomberg meldde dat China overweegt minder Amerikaanse staatsleningen te kopen, waardoor de futures op Wall Street in het rood zakten.

"Als de berichten waar blijken dat China Treasury's niet meer als een aantrekkelijke optie ziet, dan kunnen de gevolgen aanzienlijk zijn, omdat het land een van de grootste houders is van Amerikaans schuldpapier", zei marktanalist Craig Erlam van Oanda. "Een aanzienlijke beleidswijziging kan aanmerkelijke opwaartse druk zetten op Amerikaanse yields, wat effectief een krapper monetair klimaat voor de Verenigde Staten zou opleveren."

Woensdag voorbeurs bleek dat de Chinese consumentenprijzen in december op jaarbasis met 1,8 procent stegen, wat een versnelling was, terwijl de producentenprijzen met 4,9 procent juist wat trager stegen.

Bedrijfsnieuws

In Frankfurt namen beleggers winst in de tweede week van het jaar. Volkswagen verloor 1,1 procent, na een stijging van meer dan 7 procent dit jaar tot nu toe. De fabrikant van autobanden en auto-onderdelen Continental leverde 3,5 procent in na een stijging van meer dan 8 procent sinds de jaarwisseling. Het bedrijf kondigde dinsdag aan flexibeler te willen worden, gezien de verschuiving in de sector naar elektrische en zelfrijdende auto's. Dit zou de opmaat kunnen zijn voor een ingrijpende reorganisatie of opsplitsing.

Aandelen van banken waren in trek, nadat het rendement op tienjarige Treasury's voor het eerst sinds maart 2017 boven 2,5 procent steeg. Aanleiding was tevens de Bank of Japan, die zijn inkoopprogramma voor obligaties verkleinde wat leidde tot speculatie dat er na jaren een eind komt aan het extreem ruime Japanse monetaire beleid. Banken kunnen profiteren van hogere langlopende rentes. De bankenindex van de Stoxx Europe 600 steeg 2,1 procent. 

In Frankfurt eindigde Commerzbank 5,1 procent hoger en won Deutsche Bank 3,0 procent. Royal Bank of Scotland steeg 4,6 procent in Londen, HSBC won 3,7 procent. In Amsterdam won ING Groep 3,1 procent. BNP Paribas won 1,5 procent. Amerikaanse sectorgenoten behoorden dinsdag op Wall Street ook al tot de grote winnaars, dankzij de stijgende rendementen op tienjarige Treasury's. 

Page Group sloot 9,6 procent hoger. De Britse recruiter heeft in 2017 een dubbelcijferige groei van de brutowinst geboekt. Alleen in het Verenigd Koninkrijk was in het vierde kwartaal, maar ook het hele boekjaar sprake van een lagere brutowinst.

Tele2 verloor 7,2 procent. Het Zweedse telecombedrijf koopt de Zweedse aanbieder van betaaltelevisie Com Hem Holding, dat 3,4 procent meer waard werd.

AkzoNobel daalde 0,8 procent. Het Nederlandse verf- en chemiebedrijf spreekt nog met "drie tot vier" potentiële kopers over de verkoop van zijn divisie Specialty Chemicals. Hiertoe behoort ook het Nederlandse fonds HAL Investments, meldde persbureau Bloomberg, evenals het Duitse chemiebedrijf Lanxess in samenwerking met Apollo Global en het private equity-partnerschap The Carlyle Group. KKR en BlackRock zouden zijn afgehaakt.

J Sainsbury eindigde 2,2 procent hoger in Londen, nadat de supermarktketen over zijn fiscale derde kwartaal een identieke omzetgroei rapporteerde van 1,1 procent.

De Britse huizenbouwer Taylor Wimpey verloor 4,2 procent, hoewel het concern verwacht dat de resultaten over 2017 aan de verwachting van analisten zullen voldoen. Ook geeft de huizenbouwer in 2018 500 miljoen Britse pond terug aan aandeelhouders.

Euro STOXX 50            3.609,83 (-0,4%) 

STOXX Europe 600         398,60 (-0,4%) 

DAX                          13.281,34 (-0,8%) 

CAC 40                       5.504,68 (-0,4%) 

FTSE 100                    7.748,51 (+0,2%) 

SMI                            9.524,96 (-0,9%) 

AEX                              560,44 (+0,5%) 

BEL 20                       4.157,55 (+0,4%) 

FTSE MIB                 23.157,42 (+0,7%) 

IBEX 35                   10.428,30 (+0,0%) 

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures donderdag eveneens hoger.

De Amerikaanse beurzen sloten woensdag nog lager. "Na de recente records op de aandelenmarkten was er reeds de verwachting dat er sprake zou kunnen zijn van winstnemingen", zei marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. "De koersbewegingen in Azië en Europa bieden daar een perfect excuus voor", voegde hij toe.

Analist David Madden van CMC wees bovendien op berichten dat er mogelijk een einde komt aan het Chinese opkoopprogramma voor Amerikaanse staatsleningen. "De autoriteiten in China vragen zich af of de Amerikaanse staatsleningen nog wel waardevol zijn", aldus Madden. Als gevolg kwam de dollar onder druk te staan, zo merkte de marktanalist op. 

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat de Amerikaanse importprijzen in december met 0,1 procent zijn toegenomen, wat een vertraging van de groei markeerde ten opzichte van de stijging met 0,8 procent een maand eerder. De exportprijzen daalden zelfs in december, en wel met 0,1 procent, tegenover een stijging van 0,5 procent een maand eerder.

Verder bleken de voorraden ruwe olie vorige week met krap vijf miljoen vaten te zijn gedaald, terwijl de groothandelsvoorraden in november stegen met 0,8 procent op maandbasis.

Een februari-future op een vat ruwe olie steeg in New York met 0,61 dollar, of 1,0 procent, tot 63,57 dollar. De olieprijs sloot op het hoogste niveau in drie jaar tijd.

Bedrijfsnieuws

Eastman Kodak sloot bijna zestig procent hoger, nadat het bedrijf dinsdag een 'groot blockchain-initiatief' aankondigde en de koers ook al ruimschoots verdubbelde. Met blockchain wil het Amerikaanse bedrijf fotografen helpen om te worden betaald voor het gebruik van hun foto's.

Lennar bouwde in het vierde kwartaal van 2017 meer huizen, waardoor de omzet steeg, maar maakte minder winst als gevolg van de verschuiving van een eenmalige transactie. Dit bleek woensdagmiddag uit de resultaten van de Amerikaanse huizenbouwer. Het aandeel steeg ruim twee procent.

Domino’s Pizza sloot circa drie procent lager, nadat de pizzaketen dinsdag laat bekendmaakte dat CEO Patrick Dola per 30 juni het bedrijf zal verlaten. 

Apple maakte een pas op de plaats, nadat de techreus werd geconfronteerd met nieuwe vragen uit de Verenigde Staten en Frankrijk over de batterijgerelateerde prestatieproblemen van iPhones.

United Continental sloot krap zeven procent hoger, nadat de luchtvaarder dinsdag laat over december een stijging op jaarbasis van 2,7 procent van het passagiersvervoer rapporteerde.

Supervalu boekte in het afgelopen kwartaal weer winst dankzij een sterk gestegen kwartaalomzet. Het supermarktconcern voorziet voor het hele boekjaar een resultaat uit voortgezette activiteiten tussen 20 miljoen dollar negatief en 2 miljoen dollar positief, rekening houdend met een belastingpost van 35 miljoen tot 45 miljoen dollar in het vierde kwartaal als gevolg van de belastingaanpassingen in Amerika. Het aandeel Supervalu maakte een koersval van circa veertien procent. 

De Amerikaanse superbelegger Warren Buffett krijgt in het bestuur van zijn investeringsbedrijf Berkshire Hathaway gezelschap van twee potentiële opvolgers. Greg Abel en Ajit Jain werden woensdag benoemd tot vice-voorzitter. Berkshire steeg ruim een procent. 

S&P 500 index             2.748,23 (-0,1%)

Dow Jones index           25.369,13 (-0,1%)

Nasdaq Composite         7.153,57 (-0,1%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag gemend, met een min van 0,3 procent voor de Japanse Nikkei, terwijl de Chinese Shanghai Composite vlak noteerde.

Nikkei 225              23.710,43 (-0,3%)

Shanghai Composite       3.421,62 (+0,0%)

Hang Seng               31.097,11 (+0,8%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1951. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1956 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1952 op de borden. 

USD/JPY Yen   111,75

EUR/USD Euro  1,1956

EUR/JPY Yen   133,52

MACRO-AGENDA:

09:00 Industriële productie - November (Spa)

11:00 Industriële productie - November (eur)

14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)

14:30 Producentenprijzen - December (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

07:00 Van de Velde - Omzetcijfers vierde kwartaal (Bel)

13:30 Delta Air Lines - Resultaten vierde kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Alychlo lanceert formeel bod op nog niet verkregen aandelen SnowWorld

Aanmeldingstermijn loopt van 14 maart tot en met 8 mei.

25 minuten geleden - Lees verder

Duurdere euro drukt Europese beurzen

Amerikaanse inflatiecijfers en leegloop Trump bepalen sentiment.

1 uur geleden - Lees verder

Alumexx verhuist productie naar Amerika

Besluit onder meer vanwege onlangs aangekondigde importtarieven VS.

1 uur geleden - Lees verder

ING rondt aankoop meerderheidsbelang in Payvision af

Betreft belang 75 procent.

1 uur geleden - Lees verder

Damrak sluit lager

Euro loopt op.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.242,79 -0,64% -33,92 5.276,71
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.425,62 -0,23% -12,75 5.438,37