Europese beurzen licht lager rond middaguur

Redactie ABM Financial News - 11 januari 2018, 12:37

Sterk Duits groeicijfer en toename productie industrie eurozone.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden donderdag rond het middaguur overwegend licht lager. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde bijna 0,4 procent tot 398,60 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,1 procent op 13.251,0 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde eveneens een min van van 0,1 procent op 5.498,0 punten. De Britse FTSE 100 noteerde vlak op 7.681,8 punten.

"Vandaag mag in de aanloop naar het cijferseizoen enige consolidatie verwacht worden. Morgen komen de eerste Amerikaanse banken met cijfers", merkte markttanalist Ron van der Does van IG op. Volgende week gaat het internationale cijferseizoen echt van start.

"Volatiliteit in de valutamarkten blijft deze week hoog, met sterke bewegingen tussen de grote valuta", schreef analist Stephen Davie van ADS Securities donderdagochtend. "De dollar is één van de meest verhandelde instrumenten en de munt had gisteren een achtbaanrit", vervolgde hij. De marktvorser wees er daarbij op dat Bloomberg in een rapport melding maakte van de overwegingen van Chinese overheidsdienaren om de aankoop van Amerikaanse obligaties te reduceren of zelfs te staken, wat leidde tot een daling van de dollar.

Die mening werd gedeeld door marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets, maar hij tekende daarbij aan dat deze suggestie door de Chinezen zelf werd gekwalificeerd als "nepnieuws" en dat de officials daarbij meldden dat China zijn opties alleen maar diversifieert.

Op macro-economisch gebied bleek donderdag dat het overschot op de lopende rekening van de betalingsbalans van de Europese Unie in het derde kwartaal is opgelopen, meldde de Europese Centrale Bank. Het overschot op de lopende rekening bedroeg 69,4 miljard euro, gelijk aan 1,8 procent van het totale bruto binnenlands product van de 28 lidstaten. In het tweede kwartaal was sprake van een overschot van 47,5 miljard euro, wat 1,2 procent van het bbp was.

De industriële productie in de eurozone steeg november. De productie, aangepast voor seizoensinvloeden, nam met 1,0 procent toe ten opzichte van oktober. In de voorgaande maand steeg de productie op maandbasis met 0,4 procent. Er was voor november gerekend op een stijging met 0,6 procent. Ten opzichte van een jaar eerder nam de industriële productie in november toe met 3,2 procent. 

De Spaanse industrie is in november harder gegroeid dan in oktober,. Op maandbasis steeg de industriële productie met 1,0 procent. In oktober nam de productie met 0,6 procent toe. Afgezet tegen dezelfde maand in 2016 steeg de industriële productie met 4,2 procent, ten opzichte van een groei van 4,4 procent in oktober.  

De Duitse economie is in 2017 met 2,2 procent gregroeid, meldde statistiekbureau Destatis in een eerste raming. Het is het sterkste groeicijfer sinds 2011, toen het bruto binnenlands product met 3,7 procent steeg, en het vierde jaar met versnellende groei op rij. Over de afgelopen tien jaar groeide de Duitse economie gemiddeld met 1,3 procent. Aangepast voor onder meer kalendereffecten bedroeg de groei afgelopen jaar 2,5 procent. "Een sterke economische prestatie", oordeelde econoom Carsten Brzeski van ING, die volgens hem ook nog eens breed gedragen was. Dit groeicijfer impliceert volgens Brzeski dat de Duitse economie afgelopen kwartaal met zo'n 0,5 procent op kwartaalbasis groeide. Al met al een "opmerkelijk" jaar voor de Duitse economie, concludeerde de econoom.

Olie noteerde woensdag in het groen. Een februari-future West Texas Intermediate steeg 0,7 procent tot 64,00 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,5 procent hoger bewoog op 69,57

De euro verloor donderdagochtend licht ten opzichte van de dollar, maar niet noemenswaardig. De aandacht van valutabeleggers is donderdag vooral gericht op de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank, die om half twee worden gepubliceerd. 

De euro/dollar noteerde op 1,1949. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1956 en bij het sluiten van de Europese beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1971 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

Europese producenten van semiconductors noteerden hoger, nadat Credit Suise in een rapport meldde te verwachten dat de sector de solide groei zal voortzetten. Infineon daalde 0,8 procent, maar STMicroelectronics steeg 3,1 procent. In Nederland lag de halfgeleidersector er ook goed bij, met als koploper BESI dat bijna twee procent steeg.

Air France-KLM noteerde 3,7 procent lager. Het luchtvaartconcern zal in juni een nieuw strategisch plan voor een periode van vijf jaar presenteren, zei CEO Jean-Marc Janaillac woensdag tijdens een nieuwjaarsreceptie, schreef De Telegraaf. "We willen de weg omhoog vinden naar blijvende winstgevende groei, zo zei de topman volgens de krant. "We zijn er nog niet", voegde president-directeur Pieter Elbers van KLM toe, en dit jaar moet volgens de topman duidelijk worden "hoe we het gaan doen". HSBC heeft donderdag het advies voor Air France-KLM verlaagd van Kopen naar Houden, terwijl het koersdoel daalde van 15,50 naar 14,00 euro.  

Sodexo verloor 5,1 procent. Het bedrijf heeft in het op 30 november geëindigde eerste kwartaal van het lopende gebroken boekjaar de omzet licht zien dalen, maakte het Franse catering- en schoonmaakconcern bekend. Het bedrijf meldde daarnaast een meerderheidsbelang in maaltijdleverancier FoodChéri uit Parijs te nemen, zonder financiële details te verstrekken. De totale groepsomzet daalde in het afgelopen kwartaal met 2,6 procent naar 5,31 miljard euro. De autonome omzet steeg echter met 1,9 procent. Deze autonome groei was zichtbaar in alle divisies, behalve bij Education, waar een autonome omzetdaling van 4 procent plaatsvond. Na de "teleurstellende" trading update verlaagde Investec Securities het advies op Sodexo van Kopen naar Houden en stelde het koersdoel neerwaarts bij van 121,00 naar 110,00 euro.

Tesco noteerde 4,4 procent lager. Het Britse supermarktconcern heeft in het op 6 januari geëindigde derde kwartaal van het lopende gebroken boekjaar de omzet met 1,8 procent zien stijgen, waarbij de de identieke omzet in vergelijkbare winkels wel met 0,6 procent toenam. 

Marks & Spencer verloor 6 procent. De omzet in het afgelopen kwartaal daalde licht, maakte de Britse warenhuisketen donderdag bekend. De omzet van de groep in het op 30 december geëindigde derde kwartaal daalde met 0,1 procent naar 3,2 miljard Britse pond. Tegenover een omzetstijging van 1,1 procent in het Verenigd Koninkrijk stond een omzetdaling van 9,8 procent in de internationale activiteiten. Marks & Spencer heeft winkels in verlieslatende internationale markten gesloten.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een licht hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot 0,1 procent in het groen. 

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Wall Street op weg naar vlakke opening

Beurzen geven niks prijs op records van maandag.

16 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: Credit Suisse zet verkoopadvies op ING

ABN AMRO blijft koopwaardig en koersdoel voor KBC omhoog.

34 minuten geleden - Lees verder

Kimberly-Clark gaat kosten besparen

Meer winst in vierde kwartaal.

50 minuten geleden - Lees verder

Omzetstijging voor Procter & Gamble

P&G rekent op meer winst per aandeel.

1 uur geleden - Lees verder

Enorme winststijging Verizon

Eenmalige posten stuwen winst in vierde kwartaal.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.541,99 0,26% 14,39 5.527,60
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.744,83 0,98% 55,78 5.689,05