ECB zal voorzichtig scherper worden

Redactie ABM Financial News - 11 januari 2018, 14:07

Inflatie blijft bepalende factor.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank zal in de komende maanden wat agressiever worden in zijn bewoording, mits de economie blijft groeien en de inflatie richting de twee procent beweegt. Dit bleek donderdag uit de notulen van de laatste rentevergadering van de ECB op 13 en 14 december.

Dat de communicatie richting de markt wat mag worden aangescherpt, is een visie die onder de centraal bankiers breed gedragen werd.

In de notulen stond te lezen dat een dergelijke aanpassing "vroeg in het nieuwe jaar" kan worden gedaan. Daarbij zal de ECB vooral kijken naar wat de inflatie doet. 

Begin deze maand bleek de inflatie in de eurozone in december uitgekomen op 1,4 procent. In november was dit 1,5 procent.

De ECB verwacht dat de inflatie in 2020 uitkomt op 1,7 procent. Tot die tijd zal de inflatie schommelen rond de 1,4 en 1,5 procent, bleek half december uit nieuwe ramingen.

De centrale bank benadrukte dat aanpassingen geleidelijk moeten worden gedaan, om de markt niet te verstoren.

Marktanalist Bas van Geffen van Rabobank concludeerde dat de ECB "meer vertrouwen wil uitstralen dat het doel gehaald wordt".

Een wijziging in de gekozen woorden voorziet Van Geffen nog niet op de komende monetaire vergadering, maar in maart, als er nieuwe ramingen worden afgegeven, zou dit wel kunnen. De analist houdt dan rekening met "hints over het einde van QE in september".

Afgelopen december liet de ECB het monetaire beleid ongemoeid. Het belangrijkste rentetarief staat daardoor nog altijd op 0,00 procent, terwijl de depositorente 0,40 procent negatief blijft en de strafrente 0,25 procent.

Eind oktober vorig jaar maakte de ECB al bekend dat het maandelijkse opkoopprogramma van obligaties vanaf 2018 werd teruggebracht van 60 miljard tot 30 miljard euro per maand. 

De euro/dollar reageerde op de notulen en liep donderdagmiddag op naar 1,2021.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Oud topman RoodMicrotec verkleint belang

Kapitaalbelang onder meldingsgrens.

Gisteren - Lees verder

BlackRock wijzigt belang in Wolters Kluwer licht

Kapitaalbelang fractioneel hoger.

Gisteren - Lees verder

BlackRock vergroot stemrecht in Gemalto

Stemrecht boven drie procent.

Gisteren - Lees verder

Shutdown VS in gang gezet

Te weinig steun voor tijdelijke verlenging.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Wisselend beeld.

19 januari 2018, 22:09 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.