Duurdere euro zet Damrak lager

Redactie ABM Financial News - 11 januari 2018, 17:46

Euro omhoog na ECB-notulen.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag lager gesloten, nadat de euro opliep na publicatie van de notulen van de laatste rentevergadering van de Europese Centrale Bank. De AEX sloot 0,3 procent lager op 558,89 punten.  

"Een duurdere euro drukt momenteel op de koersen in Amsterdam en dat is de reden dat de Europese beurzen momenteel wat achterblijven op de Amerikaanse aandelenmarkten", aldus beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus. 

Schutte zag de euro duurder worden nadat de ECB de notulen van de laatste rentevergadering op 13 en 14 december naar buiten bracht. "Dat de centrale bank de deur openlaat voor mogelijke aanpassingen aan het beleid zette vooral de valutamarkten in beweging", aldus de beleggingsadviseur.  

De centrale bank is van plan in de komende maanden wat agressiever te worden in zijn bewoording, mits de economie blijft groeien en de inflatie richting de twee procent beweegt. 

Een wijziging in de gekozen woorden voorziet marktanalist Bas van Geffen van Rabobank nog niet op de komende monetaire vergadering, maar in maart, als er nieuwe ramingen worden afgegeven, zou dit wel kunnen. De analist houdt dan rekening met "hints over het einde van QE in september".

Volgens Ebury stond de dollar donderdag bovendien onder druk door het gerucht dat China minder Amerikaanse staatsleningen zou gaan opkopen. Valutahandelaar Joost Phielix ziet dat als een politieke uitspraak om druk te zetten op de Amerikaanse president Donald Trump, om zich wat terughoudender op te stellen, na forse uitspraken over mogelijke handelssancties tegen China. Overigens merkte Schutte van Indexus op dat China heeft ontkend dat de geruchten uit de koker van de overheid kwamen. 

De euro/dollar handelde vanochtend nog op 1,1947, maar vond gedurende de middag de weg naar boven. Rond het sluiten van de Europese beurzen koerste het muntpaar rond een niveau van 1,2044. De rentes liepen ook op. 

Op macro-economisch vlak kregen beleggers enkele richtinggevende cijfers te verwerken. Duitsland meldde dat de economie afgelopen jaar met 2,2 procent groeide. De sterkste groei sinds 2011. "Een sterke economische prestatie", aldus econoom Carsten Brzeski van ING, die ook nog eens breed gedragen was. Dit groeicijfer impliceert volgens Brzeski dat de Duitse economie afgelopen kwartaal met zo'n 0,5 procent op kwartaalbasis groeide. Al met al een "opmerkelijk" jaar voor de Duitse economie, concludeerde de econoom.

Verder waren er productiecijfers uit Spanje en de eurozone. In Spanje steeg de productie met 1,0 procent, net als in de eurozone. In Amerika bleken de wekelijkse steunaanvragen gestegen en de producentenprijzen onverwacht gedaald. Schutte noemde de cijfers uit Amerika ietwat tegenvallen. 

De olieprijzen stegen verder tot 1,5 procent. 

Stijgers en dalers

In de AEX ging AkzoNobel aan kop met een koerswinst van 2,3 procent. Beleggingsadviseur Schutte wees op een adviesverhoging van Bank of America voor het aandeel naar Kopen.

Verder steeg ArcelorMittal 1,1 procent. 

Altice daalde 6,7 procent, nadat positief ontvangen reorganisatieplannen vergezeld bleken van een omzetwaarschuwing voor de Franse tak. Volgens zakenkrant Financial Times verwerkten analisten een omzetwaarschuwing van CFO Dennis Okhuijsen, die dinsdag tijdens een zogenoemde analistencall zou hebben gezegd dat de omzet in Frankrijk in het vierde kwartaal vermoedelijk met meer dan 7 procent is gedaald. Dat is slechter dan de omzetdaling van 2 tot 4 procent die analisten gemiddeld verwachtten, nadat in het derde kwartaal een omzetdaling van 1,3 procent werd gemeld voor Frankrijk.

In de AMX was er ook een klein groepje stijgers. BE Semiconductor Industries won 2,1 procent en Fugro ging er 0,8 procent op vooruit.

Air France-KLM verloor 2,9 procent. HSBC haalde het aandeel van de kooplijst en verlaagde het koersdoel. De analisten verwachten dat de vliegtuigmaatschappij dit jaar meer last zal gaan krijgen van stijgende brandstofprijzen.

Wereldhave werd 1,9 procent goedkoper en WDP 2,0 procent.

Onder de kleinere aandelen zette Probiodrug de recente opmars voort en won nog eens 6,8 procent. Dit jaar is het aandeel al ruim dertig procent gestegen. AMG werd 4,2 procent duurder.

Vastned gaf 1,1 procent aan beurswaarde prijs. 

Onder de lokaal genoteerde aandelen was de meeste beweging. Docdata maakte een koersval van maar liefst 37,5 procent, nadat het aandeel in de afgelopen dagen flink steeg. Op woensdag won het aandeel 79,8 procent en een dag eerder zelfs 87,4 procent. 

Omzetcijfers van RoodMicrotec en een enthousiaste topman over de perspectieven voor de komende jaren zorgden voor een koerswinst van 5,7 procent.

Esperite, woensdag nog goed voor een stijging van bijna zes procent, daalde nu 4,3 procent.

Bij Curetis, gisteren goed voor 46,9 procent koerswinst, ging er vandaag weer circa 17,1 procent af.

Kardan daalde 0,7 procent. Schuldeisers van het Israëlische bedrijf hebben opnieuw hun zorgen geuit over de terugbetalingen die zij moeten ontvangen.

Het aandeel Euronext steeg circa 1,2 procent, nadat ING het aandeel op de favorietenlijst zette en het koersdoel verhoogde naar 62,50 euro.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen koersten de Amerikaanse aandelenmarkten tot 0,4 procent in het groen. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Oud topman RoodMicrotec verkleint belang

Kapitaalbelang onder meldingsgrens.

Gisteren - Lees verder

BlackRock wijzigt belang in Wolters Kluwer licht

Kapitaalbelang fractioneel hoger.

Gisteren - Lees verder

BlackRock vergroot stemrecht in Gemalto

Stemrecht boven drie procent.

Gisteren - Lees verder

Shutdown VS in gang gezet

Te weinig steun voor tijdelijke verlenging.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Wisselend beeld.

19 januari 2018, 22:09 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 569,30 0,50% 2,81 566,49
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 858,95 0,77% 6,58 852,37
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.094,13 0,71% 7,73 1.086,40