Damrak maakt pas op de plaats

Redactie ABM Financial News - 11 januari 2018, 08:14

China kijkt kritisch naar staatsobligaties.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een vrijwel vlakke opening tegemoet. Wall Street kwam woensdagavond amper van zijn plaats en sloot licht lager.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,1 procent. Woensdag koerste de Amsterdamse hoofdgraadmeter nog een half procent lager naar 560,44 punten.

Na vijf dagen op rij met stijgende koersen lasten beleggers woensdag een adempauze. De verliezen in Europa liepen op nadat persbureau Bloomberg op basis van bronnen meldde dat China overweegt minder of zelfs helemaal geen Amerikaanse staatsleningen meer te kopen, waardoor de futures op Wall Street in het rood zakten.

China is de grootste buitenlandse bezitter van Amerikaanse staatsleningen. De uitgifte van nieuwe staatsleningen is noodzakelijk gelet op het Amerikaanse begrotingstekort. De omvang van het tekort, en daardoor de uitgifte van leningen, zal naar verwachting op korte termijn alleen maar toenemen door de invoering van de belastingplannen van president Donald Trump. De totale Amerikaanse schuld bedraagt meer dan 20.000 miljard dollar, ofwel 63.000 dollar per inwoner, waarvan circa zes procent in Chinese handen is.

"De autoriteiten in China vragen zich af of de Amerikaanse staatsleningen nog wel waardevol zijn", merkte analist David Madden van CMC op. Het jaarlijkse rendement op een lening met een looptijd van 10 jaar bedroeg vanochtend 2,53 procent. Al vanaf het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw staat het rendement onder druk. Vanaf de hoogste stand ooit van meer dan 15 procent bodemde het rendement de afgelopen jaren twee keer rond een niveau van 1,5 procent. 

De commotie op de obligatiemarkten had zijn weerslag nog niet op de Amerikaanse dollar. Ten opzichte van de euro stond er vanochtend een stand van 1,1943 op de borden, kort onder het hoogste niveau van de afgelopen jaren. Een februari-future op een Amerikaanse vat ruwe olie steeg daarnaast vrijdag in New York met 0,61 dollar, of 1,0 procent, tot 63,57 dollar. De olieprijs sloot daarmee op het hoogste niveau in drie jaar tijd.

In Azië kozen beleggers vanochtend voor de zijlijn. De bewegingen bleven beperkt tot enkele tienden van een procent. 

De agenda is vandaag zeer matig gevuld. Beleggers hebben met name oog voor cijfers over de industriële productie in de eurozone in november.

Vanochtend werd al wel bekend dat het aantal faillissementen in Nederland in 2017 is gedaald naar het laagste niveau sinds 2000. De teller kwam vorig jaar uit op 3.290 faillissementen. Dit was een kwart minder dan in 2016. In 2013 bereikte het aantal faillissementen een piek van 8.376.

Bedrijfsnieuws

Air France-KLM zal in juni een nieuw strategisch plan voor een periode van vijf jaar presenteren. Dit zei CEO Jean-Marc Janaillac woensdag tijdens een nieuwjaarsreceptie, aldus De Telegraaf. HSBC verlaagde ondertussen het advies voor Air France-KLM van Kopen naar Houden. Het koersdoel werd daarbij aangepast van 15,50 naar 14,00 euro.

Philips benoemde Vitor Rocha tot CEO van het bedrijf in Noord-Amerika. Rocha stond eerder nog aan het roer van de tak van Philips die zich bezighoudt met ultrageluid.

RoodMicrotec zag de omzet in het afgelopen jaar flink toenemen en verwacht voort de komende jaren een verdere stijging van omzet en resultaat. De Zwolse onderneming boekte in 2017 een 16 procent hogere omzet op jaarbasis van 12,1 miljoen euro en het orderboek voor 2018 is de hoogste ooit. Rood verwacht dat de omzet in de komende paar jaar zal blijven groeien, en voorziet een omzet in 2020 van ongeveer 18 miljoen euro. "De resultaten zullen blijven verbeteren en de onderneming verwacht elk jaar positieve nettowinst te boeken."

Schuldeisers hebben opnieuw zorgen geuit over de terugbetalingen die Kardan moet doen. Kardan ontving een brief van obligatiehouders waarin zij onmiddellijke terugbetaling op de leningen eisen.

Docdata meldde woensdagavond geen verklaring te hebben voor de sterke koersstijging van het aandeel sinds 5 januari. Het aandeel steeg woensdag met krap 80 procent tot 3,20 euro. Aan het begin van het jaar stond de koers nog op 0,46 euro, waarmee de koers binnen twee weken bijna verzesvoudigde. 

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot woensdag 0,1 procent lager op 2.748,23 punten en de Nasdaq index daalde eveneens 0,1 procent tot 7.153,57 punten. De Dow Jones index maakte een pas op de plaats op 25.369,13 punten.

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Rentebesluit Fed prominent op beursagenda

Euronext verwelkomt vers bloed.

Gisteren - Lees verder

AXA verkleint belang in TKH fractioneel

Kapitaalbelang onder meldingsgrens.

17 maart 2018, 09:46 - Lees verder

Norges Bank verkleint belang in PostNL

Kapitaalbelang onder meldingsgrens.

17 maart 2018, 09:44 - Lees verder

Norges Bank vergroot belang in Philips Lighting

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven meldingsgrens.

17 maart 2018, 09:41 - Lees verder

Boussard & Gavaudan vergroot belang in Gemalto

Kapitaalbelang groter dan 3 procent.

17 maart 2018, 09:39 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 536,92 0,68% 3,62 533,30
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 808,98 -0,64% -5,25 814,23
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.043,36 -0,52% -5,41 1.048,77