Europese beurzen eindigen lager

Redactie ABM Financial News - 10 januari 2018, 18:56

Beurzen doorbreken opwaartse trend.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag lager geëindigd, waarmee beleggers de nieuwjaarsrally een voorlopig halt toeriepen. Aandelen van banken marcheerden evenwel verder omhoog, gesteund door dalende koersen voor Amerikaanse staatsleningen.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,4 procent tot 398,60 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,8 procent op 13.281,34 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,4 procent op 5.504,68 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,2 procent hoger op 7.748,51 punten, nadat dinsdag al een absoluut record werd genoteerd. Vooral de sectoren zorg en telecom behoorden tot de grootste verliezers in Europa.

Na vijf dagen op rij met stijgende koersen namen beleggers woensdag een adempauze. De verliezen in Europa liepen op nadat persbureau Bloomberg meldde dat China overweegt minder Amerikaanse staatsleningen te kopen, waardoor de futures op Wall Street in het rood zakten.

"Als de berichten waar blijken dat China Treasury's niet meer als een aantrekkelijke optie ziet, dan kunnen de gevolgen aanzienlijk zijn, omdat het land een van de grootste houders is van Amerikaans schuldpapier", zei marktanalist Craig Erlam van Oanda. "Een aanzienlijke beleidswijziging kan aanmerkelijke opwaartse druk zetten op Amerikaanse yields, wat effectief een krapper monetair klimaat voor de Verenigde Staten zou opleveren."

De Amerikaanse olievoorraden daalden de afgelopen week met 4,9 miljoen vaten, bleek woensdagmiddag, terwijl de Amerikaanse groothandelsvoorraden in november zoals verwacht licht stegen. De importprijzen in Amerika stegen in december minder hard dan verwacht, terwijl de exportprijzen licht daalden.

Voorbeurs bleek dat de Chinese consumentenprijzen in december op jaarbasis met 1,8 procent stegen, wat een versnelling was, terwijl de producentenprijzen met 4,9 procent juist wat trager stegen.

Olie noteerde woensdag in het groen. Een februari-future West Texas Intermediate steeg 0,6 procent tot 63,35 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,3 procent hoger bewoog op 69,06 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,1971. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1944 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1936 op de borden. Valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO ziet nog altijd ruimte omlaag voor de Europese munt.

Bedrijfsnieuws

In Frankfurt namen beleggers winst in de tweede week van het jaar. Volkswagen verloor 1,1 procent, na een stijging van meer dan 7 procent dit jaar tot nu toe. De fabrikant van autobanden en auto-onderdelen Continental leverde 3,5 procent in na een stijging van meer dan 8 procent sinds de jaarwisseling. Het bedrijf kondigde dinsdag aan flexibeler te willen worden, gezien de verschuiving in de sector naar elektrische en zelfrijdende auto's. Dit zou de opmaat kunnen zijn voor een ingrijpende reorganisatie of opsplitsing.

Aandelen van banken waren in trek, nadat het rendement op tienjarige Treasury's voor het eerst sinds maart 2017 boven 2,5 procent steeg. Aanleiding was de Bank of Japan, die zijn inkoopprogramma voor obligaties verkleinde wat leidde tot speculatie dat er na jaren een eind komt aan het extreem ruime Japanse monetaire beleid. Banken kunnen profiteren van hogere langlopende rentes. De bankenindex van de Stoxx Europe 600 steeg 2,1 procent. In Frankfurt eindigde Commerzbank 5,1 procent hoger en won Deutsche Bank 3,0 procent. Royal Bank of Scotland steeg 4,6 procent in Londen, HSBC won 3,7 procent. In Amsterdam won ING Groep 3,1 procent. BNP Paribas won 1,5 procent. Amerikaanse sectorgenoten behoorden dinsdag op Wall Street ook al tot de grote winnaars, dankzij de stijgende rendementen op tienjarige Treasury's. 

Page Group sloot 9,6 procent hoger. De Britse recruiter heeft in 2017 een dubbelcijferige groei van de brutowinst geboekt. Alleen in het Verenigd Koninkrijk was in het vierde kwartaal, maar ook het hele boekjaar sprake van een lagere brutowinst.

Tele2 verloor 7,2 procent. Het Zweedse telecombedrijf koopt de Zweedse aanbieder van betaaltelevisie Com Hem Holding, dat 3,4 procent meer waard werd.

AkzoNobel daalde 0,8 procent. Het Nederlandse verf- en chemiebedrijf spreekt nog met "drie tot vier" potentiële kopers over de verkoop van zijn divisie Specialty Chemicals. Hiertoe behoort ook het Nederlandse fonds HAL Investments, meldde persbureau Bloomberg, evenals het Duitse chemiebedrijf Lanxess in samenwerking met Apollo Global en het private equity-partnerschap The Carlyle Group. KKR en BlackRock zouden zijn afgehaakt.

J Sainsbury eindigde 2,2 procent hoger in Londen, nadat de supermarktketen over zijn fiscale derde kwartaal een identieke omzetgroei rapporteerde van 1,1 procent.

De Britse huizenbouwer Taylor Wimpey verloor 4,2 procent, hoewel het concern verwacht dat de resultaten over 2017 aan de verwachting van analisten zullen voldoen. Ook geeft de huizenbouwer in 2018 500 miljoen Britse pond terug aan aandeelhouders.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het sluiten van de Europese beurzen in het rood. De toonaangevende S&P 500 index noteerde 0,1 procent lager op 2.748 punten. De Dow Jones index stond 0,1 procent lager op 25.372 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,3 procent tot 7.140 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Alle fondsen lager.

2 uren geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Stree

Alle fondsen lager.

2 uren geleden - Lees verder

Dreiging handelsoorlog houdt Wall Street nog steeds in greep

Stevige verliezen op weekbasis voor grote indexen.

2 uren geleden - Lees verder

Wall Street richting lager slot

Zorgen handelsoorlog houden aan.

2 uren geleden - Lees verder

Dreigende handelsoorlog houdt AEX in greep

Beursdebutanten nog niet overtuigend.

3 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.095,22 -1,39% -71,99 5.167,21
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.342,53 -0,57% -30,63 5.373,16