Uitgelicht: koers BAM omlaag na onderzoek ingestorte parkeergarage

Redactie ABM Financial News - 29 september 2017, 18:24

Analisten noemen koersdaling overdreven.

(ABM FN-Dow Jones) Het aandeel BAM Groep daalde deze week, nadat uit een onderzoek bleek dat de instorting van de parkeergarage op Eindhoven Airport eerder dit jaar het gevolg was van een constructiefout.

Bij het instorten van de parkeergarage in mei vielen geen doden of gewonden. De parkeergarage, goed voor achthonderd auto’s, was nog in aanbouw en zou in juli worden geopend. BAM was de hoofdaannemer van de garage waarvoor de bouwsom ongeveer 13 miljoen euro bedroeg.

Na de gedeeltelijke instorting stelde BAM een onderzoek in naar de oorzaak. Op 1 juni huurde het bouwbedrijf adviesbureau J.G. Hageman in voor een onafhankelijk onderzoek. Ook TNO, ingehuurd door Eindhoven Airport, ging op zoek naar de oorzaak.

Afgelopen maandag werden de conclusies gepresenteerd. Volgens de onderzoekers was sprake van een constructiefout in de gebruikte vloerplaten. Doordat het op de betreffende dag warm weer was, zorgde dit ervoor dat de vloer bezweek. Het technische defect was nu vastgesteld, maar nu gaat het erom wie er voor de kosten moet opdraaien.  

Een woordvoerder van het bouwbedrijf zei tegen ABM Financial News dat er nog niets te zeggen valt over eventuele financiële consequenties. "Eerst moet duidelijk worden wie verantwoordelijk wordt gehouden." Gesprekken met de betrokken partijen over de vervolgstappen zijn gaande, maar hoe lang dit procent gaat duren, is niet bekend.

BAM heeft ongeveer 25 panden opgeleverd met vloeren die zijn gemaakt met hetzelfde systeem als de probleemvloer in de ingestorte parkeergarage van Eindhoven Airport. "We hebben deze vloeren beoordeeld en daaruit is geen vergelijkbaar risico naar voren gekomen. We hebben geen zorgen dat dit speelt bij andere projecten", aldus de zegsman van de bouwer. BAM gaat niettemin een meer gedetailleerd onderzoek uitvoeren in de komende periode.

Beleggers leken zich echter weinig aan te trekken van deze ogenschijnlijke bemoedigende conclusie. De koers daalde flink. Blijkbaar bestond er toch scepsis in de markt over de conclusies van BAM, wellicht omdat beleggers in het verleden al vaker negatief zijn verrast door het bouwbedrijf. Aan het einde van de maandag was sprake van een koersverlies van 4,6 procent.

Koersdaling overdreven 

Analisten vonden de koersdaling aan de hoge kant. Analist Edwin de Jong van NIBC zei in een reactie tegen ABM dat de eventuele financiële schade voor BAM vermoedelijk beperkt zal zijn. De Jong wees erop dat de constructie van de parkeergarage volgens geldende normen is gebouwd. Indien er toch gevolgschade zal zijn, waar de analist niet op rekent, dan zou dit hoogstens gaan om enkele miljoenen euro's, aangezien BAM ook zijn verzekering kan aanspreken.  

Analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers vond de koersdaling ook overdreven. Van Beek wees, net als De Jong, op de verzekering die BAM heeft. "Van belang is tevens dat het bestek is aangeleverd door de opdrachtgever. Het financiële risico voor BAM lijkt dus gering”, stelde de analist van Theodoor Gilissen bovendien.

De nasleep kan overigens bredere gevolgen hebben voor de Nederlandse bouwsector, aangezien er meer vloeren zijn gebouwd door andere bouwbedrijven via hetzelfde systeem als de parkeergarage op het vliegveld van Eindhoven. De onderzoekers hebben het ministerie van Binnenlandse Zaken hierover geïnformeerd en het ministerie heeft gemeenten opgedragen om een onderzoek uit te voeren.

Op weekbasis daalde het aandeel BAM Groep 1,8 procent tot 4,84 euro.

NIBC heeft een koopaanbeveling op BAM Groep. Theodoor Gilissen Bankiers hanteert een Aanbevolen advies.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Alleen Galapagos lager.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit hoger

Vrees voor vierde renteverhoging afgenomen.

Gisteren - Lees verder

Wall Street op weg naar hoger slot

Vrees voor vierde renteverhoging afgenomen.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit hoger

Stijging bouwt voort op daling voorraden.

Gisteren - Lees verder

Herstel hapert op Damrak

Op weekbasis bescheiden winst voor AEX.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BAM GROE... toevoegen aan uw watchlist 3,72 5,38% 0,19 3,53