Uitgelicht: Galapagos en Kiadis Pharma boeken progressie

Redactie ABM Financial News - 29 september 2017, 18:51

Beleggers belonen biotechfondsen voor goed nieuws.

(ABM FN) Galapagos en Kiadis Pharma kwamen deze week met positief nieuws rond de ontwikkelingen in de pijplijn van potentiële medicijnen, en dat werd door beleggers positief ontvangen, gezien de koersstijgingen van beide fondsen van respectievelijk 3,5 en zelfs 13,2 procent op weekbasis.

Voor Kiadis begon de 'goed nieuws' show vorige week al met de aankondiging dat de Amerikaanse Food & Drug Administration het middel ATIR101 de zogenoemde status 'Regenerative Medicine Advanced Therapy (RMAT)' heeft gegeven. Dit predicaat, dat pas sinds begin dit jaar bestaat in Amerika, zorgt er in principe voor dat de goedkeuring voor het medicijn makkelijker verloopt en wordt vooral toegekend aan behandelingen tegen levensbedreigende ziekten, zoals de bloedkankers waartegen Kiadis medicijnen ontwikkelt. Het bekendmaken van het predicaat zorgde voor een flinke koersstijging.

Ook vorderingen in Europa  

Maar ook in Europa maakt Kiadis vorderingen met ATIR101, dat onder meer wordt getest als leukemie-behandeling. Deze week kondigde het biofarmaceutische concern aan dat het op koers ligt met de marktaanvraag in Europa. Toezichthouder European Medicines Agency heeft Kiadis inmiddels de zogenoemde Day 120 List of Questions gestuurd die volgt op de marktaanvraag in april van dit jaar. Deze lijst moet een farmabedrijf invullen wanneer het om goedkeuring voor de lancering van een medicijn vraagt, vaak binnen zes maanden. Kiadis gaf aan dat men deze deadline zal redden.

Wat betreft de gehoopte goedkeuring voor ATIR101, gaat Kiadis er nog steeds van uit dat deze in de tweede helft van volgend jaar wordt verkregen, waarna de behandeling in 2019 kan worden gelanceerd. In het kader van deze ontwikkelingen maakte het bedrijf ook bekend dat Andrew Sandler is benoemd als chief medical officer als opvolger van Jeroen Rovers, waarbij hij verantwoordelijk wordt voor de strategie van het bedrijf.

De vorderingen in Europa zorgden dat de koers van Kiadis, die na enkele dagen stijging op het predicaatnieuws weer daalde, een nieuwe impuls kreeg. 

Opnieuw succes voor Galapagos met eigen behandeling

Galapagos leek de afgelopen tijd al niet te stoppen. Het aandeel steeg in de maand september alleen al ruim 13 procent en bereikte met de Amerikaanse notering zelfs de mijlpaal van 100 dollar per aandeel, maar nieuws was er nauwelijks. Deze week kwam dat nieuws wel. Het Belgisch-Nederlandse biofarmaceutische concern maakte positieve studieresultaten bekend met een potentieel middel tegen eczeem. MOR106, een zogenoemd antilichaam dat wordt ontwikkeld in samenwerking met het Duitse MorphoSys, zou goed verdragen worden zonder bijzondere veiligheidssignalen. En met de hoogste dosering zagen 5 van de 6 deelnemende patiënten, ofwel zo'n 83 procent van het aantal deelnemers, een verbetering van minstens 50 procent van de symptomen na vier weken.

Startklaar voor Fase 2

"Met deze uitslag kunnen beide bedrijven verder met een Fase 2 studie voor het medicijn, waarbij een grotere patiëntengroep zal worden bestudeerd", zei analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers in een reactie op de studieresultaten. Collega's van de Britse zakenbank Bryan Garnier gaven aan te voorzien dat deze tweede Fase studie in 2018 aanvangt.

Het antilichaam, een type eiwit dat kan helpen bacteriën en virussen te neutraliseren, is een unieke ontwikkeling van MorphoSys en Galapagos, waardoor het biotechbedrijf opnieuw een geheel eigen behandeling in ontwikkeling heeft waarmee het succes kan gaan boeken, concludeerde KBC Securities.

Eerder ontdekte Galapagos zelf de basis voor zijn middel tegen ontstekingsziekten, filgotinib, en het molecuul 1690 tegen idiopatische longziekte.

Wat betreft MOR106 is het antilichaam gericht op een molecuul IL-17c dat een rol speelt in ons afweermechanisme. MOR106, dat dit molecuul af kan remmen waardoor de symptomen verbeteren, is het eerste antilichaam dat zich in een onderzoeksfase bevindt.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Alleen Galapagos lager.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit hoger

Vrees voor vierde renteverhoging afgenomen.

Gisteren - Lees verder

Wall Street op weg naar hoger slot

Vrees voor vierde renteverhoging afgenomen.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit hoger

Stijging bouwt voort op daling voorraden.

Gisteren - Lees verder

Herstel hapert op Damrak

Op weekbasis bescheiden winst voor AEX.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
GALAPAGOS toevoegen aan uw watchlist 90,74 -3,69% -3,48 94,22
KIADIS toevoegen aan uw watchlist 11,38 -6,26% -0,76 11,80