Uitgelicht: vertrouwen in Intertrust even zoek

Redactie ABM Financial News - 22 september 2017, 19:45

Koers trustkantoor blijft ver achter op index.

(ABM FN-Dow Jones) Intertrust behoorde afgelopen week tot het groepje sterkste dalers op het Damrak. Beleggers kunnen het vermoedelijk niet waarderen dat de top van het bedrijf elders onderdak zoekt en vindt, terwijl het trustkantoor zich duidelijk in woelig vaarwater bevindt.

Afgelopen week liet Intertrust weten dat financieel directeur Maarten de Vries nog voor het einde van het jaar vertrekt naar AkzoNobel. Deze opzegging van De Vries betekent dat het trustkantoor niet alleen op zoek moet naar een nieuwe CEO maar ook naar een CFO.

Topman David de Buck liet onlangs namelijk weten niet te willen worden herbenoemd.

De Buck is negen jaar CEO van Intertrust geweest als hij in mei volgend jaar stopt. Bij herbenoeming had hij zich voor nog eens vier jaar moeten vastleggen, terwijl hij altijd heeft gezegd dat je een bestuurspost niet meer dan vijf jaar moet bekleden, lichtte woordvoerder JP Bezuidenhout van Intertrust de keuze van de CEO toe. De Buck blijft overigens een belangrijke aandeelhouder van Intertrust met circa 2 procent van de aandelen, en heeft zijn aandelenbelang recent nog vergroot.

De Vries zal bij AkzoNobel Maelys Castella opvolgen, die kort geleden om gezondheidsredenen terugtrad. Dat was opvallend, aangezien CEO Ton Büchner in juli het concern ook al verliet om gezondheidsredenen. Het bestuur stond dit jaar dan ook onder zware druk van aandeelhouders, nadat het een overnamebod van het Amerikaanse PPG Industries afwees.

De benoeming van De Vries als lid van de raad van bestuur van AkzoNobel zal ter goedkeuring worden voorgelegd aan de aandeelhouders tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering later dit jaar. 

Opvallend is dat De Vries, in tegenstelling tot De Buck, nog maar kort in dienst is van Intertrust. De Vries trad in januari van dit jaar aan als CFO, na het vertrek van oudgediende Ernesto Traulsen. Hij werkte aan IT-vernieuwing en de integratie van de acquisitie Elian.

Zijn onverwacht snelle vertrek heeft niets te maken met de recente winstwaarschuwing van Intertrust, volgens een woordvoerder. De vacante positie bij AkzoNobel was gewoon een erg goede kans voor hem, zo vertelde zegsman Bezuidenhout afgelopen dinsdag tegen ABM Financial News. 

De Vries werkte eerder als CFO bij TNT Express en in verschillende posities bij Philips.

Zoektocht

De raad van commissarissen van Intertrust gaat intussen op zoek naar een opvolger voor De Vries, zoals het ook doet voor De Buck. Met het aanstaande vertrek van beide topmensen dreigt namelijk een machtsvacuüm.

De beleggersdag met strategie-update die voor afgelopen week was gepland maar werd uitgesteld tot november, lijkt nu weinig zinvol meer te zijn. 

Hoe sneller er een nieuwe CFO gevonden worden, hoe beter, aldus Bezuidenhout. Mocht dit langer duren dan gewenst, dan kan er een interim-bestuurder worden benoemd. 

Ook in de markt klonk het dat er vlot nieuwe mensen moeten worden gevonden. In een 'people's business' zoals die van Intertrust gaat het om de sfeer en de successen. De meest succesvolle mensen gaan vaak als eerste weg, wat het moeilijker maakt om goede nieuwe mensen te halen.  

In dit licht merkten analisten van Deutsche Bank al eens op dat Intertrust zelf aangaf niet de best betalende partij in de markt te zijn. Dit baart de Duitse bank zorgen, zeker omdat de arbeidsmarkten krapper worden.

Daarbij kunnen nieuwe topmensen hun borst nat maken. 

Bij voorlopige cijfers in juli kwam Intertrust, overigens niet geheel verrassend, met een winst- en omzetwaarschuwing voor heel 2017. Waar eerder werd gerekend op een onderliggende omzetgroei van 4 tot 5 procent, stelde het trustkantoor die verwachting bij tot "tenminste" 3,5 procent. 

Dat werd eind augustus nog eens herhaald, net als de bijstelling van de aangepaste EBITA-marge naar een bandbreedte van 37,5 tot 38,5 procent, in plaats van de eerder afgegeven 39,9 procent. 

De winstwaarschuwing in juli was volgens het trustkantoor het gevolg van een tegenvallend marktklimaat in Nederland, hogere IT-kosten en een juridische claim. 

Analisten van Berenberg reageerden toen door aan te geven te voorzien dat de marge in 2017 met zo'n 2,4 procentpunt daalt en daarmee aan de onderkant van de nieuwe bandbreedte van het trustkantoor uitkomt. 

Ook Deutsche Bank zei al weinig vertrouwen te hebben in het vermogen van het trustkantoor om de eigen guidance te halen, want "dat is sinds de beursgang nog niet gelukt", volgens de Duitse grootbank. 

Analisten van UBS berekenden dat de nieuwe outlook voor de onderliggende omzetgroei impliceert dat er in de tweede jaarhelft sprake moet zijn van een groei van zeker 5 procent. 

Het aandeel Intertrust verloor afgelopen week bijna drie procent. Dit jaar is er al een verlies van bijna 18 procent. De AMX index, waarin Intertrust is opgenomen, steeg dit jaar vooralsnog bijna een procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Alleen Galapagos lager.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit hoger

Vrees voor vierde renteverhoging afgenomen.

Gisteren - Lees verder

Wall Street op weg naar hoger slot

Vrees voor vierde renteverhoging afgenomen.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit hoger

Stijging bouwt voort op daling voorraden.

Gisteren - Lees verder

Herstel hapert op Damrak

Op weekbasis bescheiden winst voor AEX.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
INTERTRUST toevoegen aan uw watchlist 17,81 -0,17% -0,03 17,81