Uitgelicht: Fugro sterkste daler op Damrak

Redactie ABM Financial News - 4 augustus 2017, 20:08

Teleurstellende halfjaarcijfers zorgen voor verkooprondje.

(ABM FN-Dow Jones) De onzekere marktomstandigheden waren eind 2016 voor Boskalis één van de redenen om de poging van de maritiem dienstverlener om Fugro over te nemen, te staken. De 12.685.878 aandelen Fugro die de Nederlandse baggeraar destijds terug in de markt zette gingen volgens marktvolgers als warme broodjes over de toonbank. 

De aanhoudende malaise in de offshore olie- en gassector was afgelopen week ook voor beleggers één van de belangrijkste redenen om het aandeel Fugro van de hand te doen. 

CEO Paul van Riel kon tijdens de presentatie van teleurstellende halfjaarcijfers met het wijzen op vroege tekenen van een stabilisering van de marktomstandigheden, wat volgens de topman blijkt uit de verhoogde tenderactiviteit, een hogere bezettingsgraad en iets minder prijsdruk, de zorgen onder beleggers niet wegnemen.

Het aandeel van de bodemonderzoeker eindigde deze week als grootste daler.

Fugro boekte in de eerste helft van 2017 een bedrijfsresultaat (EBITDA), exclusief eenmalige posten, van 46,6 miljoen euro. Een jaar eerder in dezelfde periode was dit 98,9 miljoen euro. Onder de streep resteerde afgelopen half jaar een nettoverlies van 96,4 miljoen euro, tegenover een verlies van 202,1 miljoen euro vorig jaar. De omzet daalde daarbij van 904,9 miljoen naar 774,3 miljoen euro. Het orderboek voor de komende twaalf maanden noteerde op 971,2 miljoen euro, in vergelijking tot 1,1 miljard euro eind maart 2017. 

De bodemonderzoeker voorziet voor het hele boekjaar een daling van de omzet, "hoewel minder ernstig dan in de eerste helft van het jaar". De EBIT-winstmarge zal naar verwachting in de tweede helft van het jaar significant verbeteren in vergelijking tot de eerste helft van het jaar, wat vermoedelijk zal resulteren in een lage negatieve enkelcijferige winstmarge, exclusief eenmalige posten.

Analisten reageerden teleurgesteld op de halfjaarcijfers. Volgens analist Cédric Duinslaeger van KBC Securities ontbraken vanwege de daling van het orderboek concrete tekenen van een structureel herstel. Bovendien leek ook van een verbetering van de projectprijzen nog geen sprake te zijn. KBC Securities handhaafde het Houden advies met een koersdoel van 15,50 euro op Fugro.

Analist Martijn den Drijver van NIBC sprak van enigszins slechter dan verwachte resultaten. De constante druk op de prijzen en het gebrek aan opdrachten voor diepwater en ocean bottom drukken volgens de analist op de divisies Marine en Seabed. NIBC voorziet voor het hele boekjaar een EBIT-verlies, exclusief eenmalige items, van 23,7 miljoen euro. Daarmee is Den Drijver flink pessimistischer dan het verlies van 7,2 miljoen euro waarop de consensus wijst. Fugro staat bij NIBC momenteel op de kooplijst met een koersdoel van 21,50 euro.

Den Drijver voorzag dat er in de eerste helft van 2018 een ommekeer zou plaatsvinden, zowel in de omzet van Fugro als in de sentiment onder beleggers. Uiteindelijk kan de bodemonderzoeker, zo denkt de analist, weer marges realiseren tussen de 8 en 12 procent. Dat laatste is nog altijd mogelijk, aldus de marktvorser, maar dat eerste zit er vermoedelijk niet meer in. "Het lijkt dat we te optimistisch zijn geweest", aldus Den Drijver, die betwijfelt of het koopadvies wel stand zal houden.

Topman Van Riel blijft echter onverminderd positief gestemd. "De laatste jaren is in de offshore olie- en gasmarkt dusdanig weinig geïnvesteerd dat het niet anders kan dat deze markt op een gegeven moment weer aantrekt", aldus de CEO.

Het aandeel sloot vrijdag 0,2 procent hoger op 11,90 euro. Op weekbasis verloor het aandeel 13,3 procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Alleen Galapagos lager.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit hoger

Vrees voor vierde renteverhoging afgenomen.

Gisteren - Lees verder

Wall Street op weg naar hoger slot

Vrees voor vierde renteverhoging afgenomen.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit hoger

Stijging bouwt voort op daling voorraden.

Gisteren - Lees verder

Herstel hapert op Damrak

Op weekbasis bescheiden winst voor AEX.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
FUGRO toevoegen aan uw watchlist 12,31 -0,08% -0,01 12,32