Uitgelicht: DSM beloond voor sterke kwartaalrapportage

Redactie ABM Financial News - 4 augustus 2017, 19:32

Fonds sterkste stijger in AEX.

(ABM FN-Dow Jones) DSM werd deze week door analisten en beleggers beloond voor een sterke kwartaalrapportage op dinsdag, waarbij vooral de verhoogde outlook en het aangekondigde interim dividend van 0,58 euro per aandeel in de smaak vielen. 

Het fonds was in de afgelopen week ook de sterkste stijger in de AEX, mede doordat het aandeel na de cijfers van analisten koersdoelverhogingen ontving.

Het speciaalchemieconcern uit Heerlen maakte dinsdag bekend een gestegen en licht beter dan verwachte winst op een hogere omzet te hebben gerealiseerd en de outlook voor het hele jaar werd opwaarts bijgesteld.

"Ons positieve momentum heeft zich voortgezet. Het tweede kwartaal was weer een erg goed kwartaal. Halverwege de uitvoering van ons Strategy 2018 plan liggen we goed voor op al onze doelstellingen. Alle divisies leveren hun groei-initiatieven, die ons daar helpen beter te presteren dan de markt gemiddeld", zei bestuursvoorzitter Feike Sijbesma ter toelichting. "We liggen volledig op schema met onze kostenbesparings- en efficiencyverbeteringsprogramma's", voegde de CEO toe.

DSM had aan het einde van het tweede kwartaal 150 miljoen euro aan kostenbesparingen gerealiseerd, waar de doelstelling is om eind 2018 voor 250 miljoen tot 300 miljoen euro aan structurele kosten besparingen te realiseren. "We zitten nu dus precies midden in die termijn en hebben al de helft van de bovenkant van die bandbreedte binnen", zei de topman.

De kwartaalomzet van DSM steeg met 8 procent naar 2,16 miljard euro, waarbij het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA) 15 procent hoger uitviel op 376 miljoen euro en de aangepaste nettowinst 30 procent steeg van 135 miljoen euro een jaar geleden naar 175 miljoen euro in het afgelopen kwartaal. 

Al deze cijfers kwamen boven de gemiddelde verwachting van de analisten uit, want die hadden gemiddeld een kwartaalomzet van 2,14 miljard euro, een aangepast bedrijfsresultaat van 355 miljoen euro en een nettowinst van 171,2 miljoen euro voorzien.

Prestaties divisies

Bij de de grootste divisie Nutrition, met voedingssupplementen voor mens en dier, steeg de omzet met 8 procent tot 1,38 miljard euro en was het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA) 14 procent hoger op 271 miljoen euro.

Bij Materials, dat verschillende kunststof materialen produceert, steeg het aangepaste bedrijfsresultaat met 9 procent naar 128 miljoen euro op een 13 procent hogere omzet van 725 miljoen euro. De divisie had te maken met stijgende olieprijzen, "maar we slagen er goed in die snel aan onze klanten door te berekenen", zei CEO Sijbesma in een toelichting aan journalisten.

Outlook

DSM verhoogde de in februari en april uitgesproken verwachting voor heel 2017. Daarbij stuurt het concern nu aan op een dubbelcijferige groei van het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA), waar dat eerst hoog enkelcijferig was, en op een stijging van het rendement op kapitaalsinvesteringen (ROCE) met meer dan 100 basispunten, waar dat tot nu toe dubbelcijferig in basispunten gemeten was.

DSM verwacht in de tweede helft van dit jaar 1,7 miljard dollar te incasseren uit de verkoop van zijn resterende belang in het Amerikaanse Patheon aan het eveneens Amerikaanse Thermo Fisher, zei CEO Sijbesma desgevraagd tegen ABM Financial News. "We willen deze inkomsten en de inkomsten uit de latere verkoop van de resterende joint ventures in eerste instantie gebruiken voor investering in groei en innovaties, maar zijn op dit moment niet bezig met een grote acquisitie", voegde hij toe.

Analisten

Theodoor Gilissen Bankiers besloot dinsdag direct na de publicatie van de solide cijfers het koersdoel, dat onder herziening was, op 72,00 euro te zetten bij handhaving van een Aanbevolen advies. Het koersdoel wordt mede gesteund door het kapitaal dat vrijkomt bij de verkoop van niet-kernactiviteiten.

Analist Joost van Beek wees er in zijn rapport op dat de kaspositie van DSM voor het einde van dit jaar met 8,15 euro per aandeel wordt gespekt door de verkoop van het resterende 33,5 procent belang in Patheon en hij verwacht dat dit zich zal vertalen in een dividendverhoging van 1,75 naar 1,95 euro per aandeel. Van Beek verwacht verder dat DSM in 2018 het acquisitiepad weer zal inslaan, omdat dan intern de organisatie een stuk efficiënter is en de financiële positie, mede met de opbrengst van Patheon, stevig zal zijn.

Op woensdag kreeg DSM nog twee koersdoelverhogingen van analisten mee. Credit Suisse verhoogde het koersdoel van 69,50 naar 70,50 euro met een ongewijzigd Outperform advies. De Zwitserse bank besloot op basis van de kwartaalresultaten de ramingen voor de rest van het jaar licht te verhogen. De aanhoudende autonome winstgroei van het speciaalchemiebedrijf stelden de analisten van Credit Suisse gerust dat DSM inderdaad is ondergewaardeerd ten opzichte van Europese sectorgenoten en dat DSM "meer is dan alleen de spot-prijzen voor vitamines".

Barclays verhoogde woensdag het koersdoel voor DSM van 72,00 naar 73,00 euro bij handhaving van een Overwogen advies en reageerde daarmee vooral op de licht hogere outlook.

Analist Sebastian Satz van de Britse bank merkte daarbij op dat hij DSM één van de beste Europese chemiebedrijven vindt, die groei realiseert bij een redelijke prijs van het aandeel. Dit bleek volgens de marktvorser ook weer uit de resultaten over het tweede kwartaal met een sterke volumegroei en margeverbetering, deels gerealiseerd door maatregelen die DSM zelf daarvoor had getroffen. Dat vertaalde zich bij Barclays in een taxatie van een gemiddelde jaarlijkse groei van 7 procent voor de EBITDA in de jaren 2017 tot en met 2019. Satz ziet, gezien de opgebouwde ervaring met mooie acquisities en de snelle integratie daarvan, goede mogelijkheden voor nieuwe overnames. 

Naast de twee koersdoelverhogingen was er op woensdag ook nog een lichte koersdoelverlaging van UBS. De analisten van de Zwitserse bank stelden de ramingen voor de vrije kasstroom van het speciaalchemiebedrijf neerwaarts bij, omdat ze uitgaan van een hogere werkkapitaalbehoefte. Bijgevolg zal de nettoschuld in de komende drie jaar gemiddeld 4 procent hoger uitvallen dan waar UBS eerder rekening mee hield, waardoor het koersdoel meer op zijn plaats is. De analisten pasten ook hun taxaties voor de EBITDA en winst per aandeel aan. Het koersdoel werd verlaagd van 71,00 naar 70,00 euro bij een ongewijzigd Neutraal advies.

Beleggers stemden toch vooral met hun voeten. Het aandeel sloot vrijdag ten opzichte van de slotkoers een week geleden 4,9 procent hoger op 65,06 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Alleen Galapagos lager.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit hoger

Vrees voor vierde renteverhoging afgenomen.

Gisteren - Lees verder

Wall Street op weg naar hoger slot

Vrees voor vierde renteverhoging afgenomen.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit hoger

Stijging bouwt voort op daling voorraden.

Gisteren - Lees verder

Herstel hapert op Damrak

Op weekbasis bescheiden winst voor AEX.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
DSM KON toevoegen aan uw watchlist 84,24 -0,28% -0,24 84,48