Uitgelicht: koersval PostNL na kwartaalresultaten

Redactie ABM Financial News - 11 augustus 2017, 18:32

Flinke koersdaling onterecht volgens IEX Group.

(ABM FN-Dow Jones) PostNL heeft in de afgelopen week flink aan beurswaarde moeten inleveren na publicatie van de kwartaalresultaten, waarin het postbedrijf zich voorzichtiger uitliet over heel 2017. Het aandeel PostNL sloot vrijdag 1,2 procent lager op 3,49 euro, waardoor er op weekbasis een verlies van 14,2 procent werd geleden.

PostNL bevestigde bij de kwartaalrapportage weliswaar de outlook voor 2017, maar verwacht nu met het onderliggende contante bedrijfsresultaat wel aan de onderkant van de afgegeven bandbreedte van 220 miljoen tot 260 miljoen uit te zullen komen. Vooral de vlotter dan voorziene impact van eerdere maatregelen van de Autoriteit Consument en Markt en de ontwikkelingen bij de tak Internationaal zorgden ervoor dat PostNL wat minder positief werd.

Zo lagen de resultaten bij Internationaal in de eerste zes maanden van dit jaar onder de verwachtingen van PostNL zelf, waarbij vooral de omzet bij Spring en overige activiteiten daalde. De omzet werd gedrukt door een striktere regelgeving voor de levering van gevaarlijke goederen sinds de tweede helft van 2016.

De omzetverwachting voor International werd door PostNL scherp naar beneden bijgesteld. Voor 2017 mikt PostNL nu op een hoge enkelcijferige omzetgroei, terwijl eerder nog werd gerekend op een dubbelcijferige omzetgroei van circa 15 procent. Deze neerwaartse bijstelling was volgens het postbedrijf enerzijds het gevolg van de ontwikkelingen bij Sprint en anderzijds aan een trager dan voorzien herstel in Duitsland.

ING haalde als reactie op de kwartaalrapportage het aandeel PostNL van de favorietenlijst met aandelen in de Benelux, hoewel het koopadvies werd gehandhaafd. Analist Marc Zwartsenburg verwacht dat de regelgeving bij het postbedrijf voor grote onzekerheid zal blijven zorgen. Het Besluit Aanmerkelijke Marktmacht kan volgens de analist daarbij voor nog een tegenvaller zorgen, waardoor de impact groter kan zijn dan nu is meegenomen in de verwachtingen.

Analist Ruben Devos van KBC Securities sluit niet uit dat de outlook voor middellange termijn nog wordt aangepast, indien het Besluit Aanmerkelijke Marktmacht een stijging van de huidige financiële impact van 30 miljoen tot 50 miljoen euro zal betekenen.

Vooralsnog mikt PostNl voor 2020 op een onderliggend bedrijfsresultaat van 310 miljoen tot 380 miljoen euro.

De kwartaalcijfer zelf waren volgens KBC Securities overigens helemaal niet zo slecht. Analist Devos stelde dat de omzet van het postbedrijf in het afgelopen kwartaal dan wel twee procent onder de verwachting lag, maar dat het onderliggende contante bedrijfsresultaat juist 7 procent boven de verwachting uitkwam. Daarbij behaalde PostNL met pakketpost volgens Devos "solide marges".

Analist Nico Inberg van IEX noemde de koersval van afgelopen week "onterecht". De vooruitzichten voor het postbedrijf zijn vooralsnog acceptabel, vindt de analist. Volgens Inberg keek de markt afgelopen week toch vooral naar de negatieve kant van het verhaal, namelijk de krimpende postmarkt, terwijl het postbedrijf op het gebied van pakketbezorging juist flink groeit.

Daarbij wordt PostNL vaak vergeleken met sectorgenoten in België of Duitsland, terwijl dit volgens de marktvorser van IEX niet altijd een eerlijke vergelijking is. "Postbedrijven in deze landen krijgen meer steun van de overheid, terwijl PostNL bijvoorbeeld flinke pensioenlasten heeft", aldus Inberg.

Wat in de hele situatie volgens de analist onderbelicht blijft, is dat PostNL in Nederland "prachtige" distributiecentra heeft. "Dit is goud waard en de reden dat Bpost interesse had in een overname van PostNL", meent Inberg.

Tegenwoordig moet alles digitaal en dat heeft de postmarkt flink onder druk gezet, maar de digitalisering zorgt ook voor kansen. Er zijn steeds meer mensen die spullen online bestellen en laten thuisbezorgen. Bovendien verwachten consumenten tegenwoordig ook meer en meer dat hun boodschappen worden thuis bezorgd.

"Voor individuele bedrijven is het duur om zelf de levering van goederen te verzorgen en al die bezorgwagens maken de leefbaarheid van de buurt er ook niet beter op. PostNL kan zeker een slag maken door de zogenoemde last-mile bezorging, het laatste stukje bezorging tot aan de deur, op zich te nemen", aldus Inberg.

In dit licht moet ook de overname van Bubble Post door het Belgische Bpost worden gezien. Deze relatief kleine onderneming is voor Bpost interessant omdat deze over technologie beschikt om de beste route voor bezorgers te berekenen op basis van algoritmes.

Dividend veilig

Het dividend van PostNL lijkt volgens analist Devos overigens gewaarborgd, vanwege de verbeterde ontwikkelingen bij het pensioentekort en de gezonde balans. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Alleen Galapagos lager.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit hoger

Vrees voor vierde renteverhoging afgenomen.

Gisteren - Lees verder

Wall Street op weg naar hoger slot

Vrees voor vierde renteverhoging afgenomen.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit hoger

Stijging bouwt voort op daling voorraden.

Gisteren - Lees verder

Herstel hapert op Damrak

Op weekbasis bescheiden winst voor AEX.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
POSTNL toevoegen aan uw watchlist 3,93 2,08% 0,08 3,85