Uitgelicht: Galapagos beloond voor positieve resultaten longfibrosemiddel

Redactie ABM Financial News - 11 augustus 2017, 18:14

Biotechbedrijf neemt voortouw met ontwikkeling medicijn.

(ABM FN-Dow Jones) In een AEX die deze week gedomineerd werd door verliezen, was Galapagos één van de weinige uitblinkers. Het aandeel steeg op een slotkoers van 71,06 euro op vrijdag op weekbasis met 10,3 procent.

Een welkom herstel, nadat het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf recent juist onder druk stond op de beurs, onder meer omdat Amerikaanse rivalen stappen zetten in de ontwikkeling van behandelingen van ziektes waar Galapagos zelf ook aan werkt. AbbVie presenteerde sterke resultaten met een van zijn reumamiddelen en Vertex Pharmaceuticals timmerde verder aan de weg met een drievoudige behandeling tegen taaislijmziekte, ook wel CF.

Daar waar beleggers hun geduld hierdoor op de proef gesteld zagen, bleven analisten positief. "Galapagos kan de uitslag van Vertex gebruiken om de eigen studie wat efficiënter op te zetten", meende Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers. "Daarnaast is de markt groot genoeg voor twee spelers", concludeerde de analist.

Galapagos zelf was ook positief over de voortgang die concurrent Vertex boekte. "Het rechtvaardigt onze aanpak dat de drievoudige therapie de manier is om de ziekte te behandelen", zei het bedrijf.

Nog jaren vooruit met kassurplus

De halfjaarcijfers die Galapgos eind vorige maand publiceerde, waren weinig verrassend en bevestigden eigenlijk het beeld dat Galapagos een flinke oorlogskas heeft, van inmiddels ruim 1 miljard euro, om de programma's die in ontwikkeling zijn verder te financieren. Maar mogelijk ook wel voor overnames, zei Theodoor Gilissen, dat stelde dat Galapagos met de huidige kasberg nog jaren vooruit kan.

Wat bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers vooral in het oog sprong was de aanstelling van een commercieel directeur, namelijk Michele Manto, die eerder bij AbbVie meehielp met de lancering van een van de reumamiddelen. "Notabene een partner van Galapagos", merkte analist Joost Van Beek van Theodoor Gilissen op. Ook analist Hugo Solvet van de Britse zakenbank Bryan Garnier noemde de aanstelling van Manto een goede zet van het bedrijf.

Aandeel herstelt na positieve studieresultaten

Ondertussen geloofden beleggers het allemaal wel. Geen echte negatieve uitschieters in de halfjaarcijfers en aanhoudende koopaanbevelingen ten spijt, bleef het aandeel onder druk staan. Tot deze week.

Woensdag meldde Galapagos positieve onderzoeksresultaten met GLPG1690, een potentiële behandeling tegen idiopathische longfibrose. Via de FLORA Fase 2a studie werd het kandidaatmedicijn onder meer onderzocht op veiligheid en verdraagzaamheid en een verbetering van de longfunctie. Dat was het geval, zeker wanneer afgezet tegen een patiëntengroep die placebo's kreeg toegediend. Daarbij is GLPG1690 de eerste autotaxineremmer die effectiviteit laat zien in een onderzoeksstudie en niet alleen bedoeld is om verslechtering van de ziekte tegen te gaan.

In een toelichting gaf Galapagos aan dat de resultaten een spoedige vervolgstudie ondersteunen. Het concern liet ook weten nog te evalueren of men nu ook een zogenoemde 'fast track' procedure in Amerika zal starten, waarmee het middel mogelijk versneld goedkeuring kan krijgen voor marktlancering.

Koersdoelverhogingen

Analisten reageerden net zo enthousiast als beleggers, met koersdoelverhogingen bij Jefferies en KBC Securities. Analist Welford van Jefferies verhoogde zijn koersdoel weer van 100,00 naar 110,00 euro, na eenzelfde verlaging eind juli, gezien de mogelijke bijdrage van zo'n 8,00 euro per aandeel als het longfibrosemiddel succesvol op de markt komt.

"De resultaten suggereren dat het medicijn de longfunctie stabiliseert en als dit in langere studies ook wordt bevestigd, dan is dat een aanzienlijk voordeel ten opzichte van medicijnen die momenteel beschikbaar zijn en die alleen de ziekte vertragen", aldus Welford.

Omdat het nog altijd een goed instapmoment is, behield de analist zijn koopadvies op Galapagos, dat volgens hem met vooral ontstekingsremmer filgotinib een zogenoemde potentiële blockbuster in handen heeft.

Sandra Cauwenberghs van KBC Securities gaf een aantal redenen voor haar koersdoelverhoging van 80,00 naar 88,00 euro. De analist verwacht, naast de kans op succes met GLPG1690, die door de marktvorser werd verhoogd van 20 naar 30 procent, ook dat Galapagos het middel zelf verder kan ontwikkelen en naar de markt kan brengen. Eerder nog werd uitgegaan van een verdere ontwikkeling en lancering in samenwerking met een partner.

Daarnaast was Cauwenberghs te spreken over het feit dat het middel de status weesgeneesmiddel heeft. Dit kenmerk kwalificeert een ziekte als zeldzaam en kan leiden tot bijvoorbeeld extra subsidies en een versnelde marktlancering.

Cauwenberghs verwacht dat als het longfibrosemiddel succesvol verder zal worden ontwikkeld, het in 2021 of 2022 op de markt kan komen, met een piekomzet van 850 miljoen euro op basis van een marktpenetratie van circa 25 procent.

Kijkend naar de komende maanden gaat analist Welford van Jefferies vooral letten op de verdere ontwikkelingen van het taaislijmziekteprogramma en de resultaten van een studie met molecuul MOR106 tegen atopisch eczeem, die tegen het eind van dit kwartaal zouden moeten verschijnen. Ook Cauwenberghs van KBC Securities verwacht in de tweede jaarhelft nog een aanzienlijke nieuwsstroom. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Alleen Galapagos lager.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit hoger

Vrees voor vierde renteverhoging afgenomen.

Gisteren - Lees verder

Wall Street op weg naar hoger slot

Vrees voor vierde renteverhoging afgenomen.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit hoger

Stijging bouwt voort op daling voorraden.

Gisteren - Lees verder

Herstel hapert op Damrak

Op weekbasis bescheiden winst voor AEX.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
GALAPAGOS toevoegen aan uw watchlist 90,74 -3,69% -3,48 94,22