Uitgelicht: hogere rente speelt financials in de kaart

Redactie ABM Financial News - 7 juli 2017, 19:22

Stevige koerswinsten voor ABN AMRO, Aegon, ING en NN.

(ABM FN-Dow Jones) De stijgende rente op langlopende staatsleningen zorgde dat de financials op het Damrak deze week tot de uitblinkers behoorden.

Deze oplopende rente geeft zowel banken als verzekeraars meer lucht.

Aegon en NN Group deden de beste zaken, met weekwinsten van respectievelijk 7,6 en 5,4 procent, terwijl ABN AMRO en ING Groep er 4,1 en 3,3 procent op vooruitgingen.

De bankensector zat vorige week ook al in de lift, sinds voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank wellicht onbedoeld hintte op monetaire verkrapping. De euro werd daarop duidelijk duurder.

De yield op de tienjarige Duitse bund doorbrak deze week voor het eerst sinds bijna anderhalf jaar de grens van 0,5 procent, na een tegenvallende veiling van Franse staatsobligaties. Eerder deze week bleek dat de ECB er niet in slaagt genoeg Duitse staatsleningen op te kopen voor zijn monetaire stimuleringsprogramma.  “Dit wijst op een schaarste aan bunds. Beleggers concluderen dat het snel afgelopen moet zijn met QE”, zei analist Arne Petimezas van AFS Group tegen ABM Financial News.

Een hogere rente op langlopende beleggingen is in het algemeen goed voor banken en levensverzekeraars.

Positief voor het sentiment rond Europese banken is dat er de afgelopen maanden schot is gekomen in het oplossen van de probleemleningen die de Italiaanse bankensector al jarenlang op slot houden. Na Banca Monte dei Paschi di Siena, de oudste bank ter wereld, zijn er nu ook oplossingen gevonden voor enkele kleinere banken, hoewel de miljarden aan staatssteun die daarbij te pas komen enige wenkbrauwen deden fronsen.  

Het aandeel ABN AMRO zit in de lift sinds Nederlandse Staat vorige week woensdag een pluk aandelen verkocht voor 1,5 miljard euro. Nu die langverwachte ‘overhang’ van aandelen er uit is gelopen, loopt de koers gestaag op.

Aegon verschafte zich wat lucht met de afronding van de verkoop van enkele grote gesloten boeken met verzekeringspolissen aan een herverzekeraar. Hierdoor kan de verzekeraar zijn relatief zwakke solvabiliteit wat opkrikken. Aegon profiteerde verder van een koopaanbeveling door Kepler Cheuvreux. Het beurshuis trok het koersdoel op van 4,80 naar 5,40 euro. Volgens analist Benoit Pétrarque is het aandeel Aegon achtergebleven op andere Europese verzekeraars. De analist verwacht niet dat de Nederlandse verzekeraar een aandelenuitgifte zal moeten doen, ondanks een kapitaalinjectie voor de Nederlandse tak.

Verder is Pétrarque positiever gestemd over de afdrachten in 2018 en noemde de analist de stijgende rente in de ontwikkelde markten "goed nieuws". De marktvorser rekent in de tweede jaarhelft op een verdere verhoging van het rendement op Amerikaanse obligaties.

Ook Theodoor Gilissen Bankiers werd positiever over het aandeel Aegon, en verhoogde het advies van Niet Aanbevolen naar Aanbevolen, met een koersdoel van 5,30 euro. Analisten van de private bank handhaafden hun Aanbevolen advies voor ABN AMRO en ING Groep.

ABN AMRO handhaafde deze week ook de koopaanbeveling op ING, maar verhoogde het koersdoel wel met 0,50 euro naar 17,25 euro.

Over NN Group was verder geen bedrijfsspecifiek nieuws deze week.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Wisselend beeld.

Gisteren - Lees verder

Wall Street kleurt groen

Deadline voor mogelijke shutdown nadert snel.

Gisteren - Lees verder

Alle seinen op groen voor Wall Street

Deadline voor mogelijke shutdown nadert snel.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs lager gesloten

Zorgen over Amerikaanse schalie-olie productie.

Gisteren - Lees verder

AEX blijft stijgen

Dow Jones index boven 26.000 punten.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
ABN AMRO... toevoegen aan uw watchlist 27,70 -1,04% -0,29 28,16
AEGON toevoegen aan uw watchlist 5,68 -0,53% -0,03 5,71
NN Group toevoegen aan uw watchlist 38,18 0,26% 0,10 38,08