Uitgelicht: hoop gloort voor Arcadis

Redactie ABM Financial News - 28 juli 2017, 18:31

Kwartaalresultaten goed ontvangen.

(ABM FN-Dow Jones) De eerste kwartaalcijfers die Arcadis onder leiding van de nieuwe topman heeft gepubliceerd, werden positief ontvangen en hadden een flinke koerssprong tot gevolg.

De neergang van Arcadis die aan het einde van 2015 werd ingezet, was ruwweg gebaseerd op drie elementen: lagere resultaten in de Noord-Amerikaanse milieumarkten, problemen met achterstallige betalingen bij klanten in het Midden-Oosten en verliezen in Brazilië.

Brazilië blijft voorlopig een lastige markt en Arcadis leed hier ook in het tweede kwartaal van dit jaar flinke verliezen. Het internationale advies- en ingenieursconcern heeft verder gesneden in de organisatie om de kosten terug te brengen en de kostenbasis zo meer in lijn te brengen met de omzet.

Maar wat de andere twee pijnpunten betreft lijkt er licht te zijn gekomen aan het einde van de tunnel. Dat was positief voor de nieuwe topman Peter Oosterveer. Het was de eerste keer dat de voormalig operationeel directeur van het Amerikaanse bouwbedrijf Fluor resultaten van Arcadis presenteerde, nadat hij in mei het stokje overnam van interim-CEO Renier Vree.

Werkkapitaal

Vree, die inmiddels weer is teruggekeerd op zijn oude post als financieel directeur, kreeg lof voor de genomen maatregelen die volgens Oosterveer effect beginnen te sorteren. De maatregelen hadden met name betrekking op het innen van rekeningen in het Midden-Oosten. "Het tweede kwartaal laat hier een positieve ommekeer zien en management verwacht in de tweede jaarhelft nog significante betalingen te ontvangen. Dit neemt één zorg weg, de onderneming zal hierdoor aan de bankcovenanten kunnen blijven voldoen, zeker bij een verwacht herstel van de winst", schreef analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen, die het aandeel Arcadis aanbeveelt bij beleggers.

Afgezet als percentage tegen de omzet nam het werkkapitaal af van 19,9 procent in het eerste kwartaal naar 19,3 procent. Arcadis kreeg een deel van de rekeningen in Saoedi-Arabië betaald en verwacht later dit jaar ook uit Qatar geld binnen te krijgen.

De nettoschuld daalde van 587 miljoen euro eind juni 2016 naar 514 miljoen euro afgelopen juni.

Noord-Amerika

Naast de betalingen uit het Midden-Oosten was een twee pluspunt dat de resultaten in Amerika weer groeiden, voor het eerst in drie jaar. Arcadis had hier te kampen met hevige concurrentie in de milieumarkten. Die concurrentie is er nog steeds, zei Oosterveer in een toelichting op de resultaten tegen journalisten. Maar Arcadis heeft ingegrepen door het management te vervangen en de organisatie aan te passen. Een nieuw product, Arcadis FieldTech Solutions, lijkt het goed te doen en Arcadis sprak van een sterk orderboek en aantrekkende marges.

Ook de activiteiten van Arcadis op het vlak van infrastructuur in Amerika presteerden sterk. De totale omzet in Noord-Amerika steeg in het tweede kwartaal autonoom 3 procent en met 1 procent in het eerste halfjaar.

Resultaten nog steeds zwak

Ondanks dat de kwartaalupdate lichtpuntjes bevatte, moet dit in de toekomst zich nog wel doorvertalen in de groepsresultaten. Dat was nu nog niet overtuigend het geval.

Analist Quirijn Mulder van ING heeft een koopadvies op Arcadis, dat hij baseerde op een verwachte verbetering van het werkkapitaal en de Noord-Amerikaanse activiteiten. De marktvorser was dan ook tevreden dat deze twee zaken zichtbaar werden in het tweede kwartaal. Maar de resultaten waren volgens de analist nog altijd aan de zwakke kant, kijkend naar het bedrijfsresultaat (EBITDA) en de netto operationele winst.

De EBITDA daalde in het tweede kwartaal met 8 procent, terwijl de omzet een pas op de plaats maakte. Over de eerste zes maanden daalde de omzet nog 2 procent en de EBITDA met 8 procent.

Strategie update

Analisten zijn over het algemeen positief gestemd over de toekomst en de nieuwe topman. "We verwelkomen de opmerkingen van Oosterveer over het verder verbeteren van de activiteiten en de zoektocht naar nieuwe groeipaden", aldus analist Edwin de Jong van NIBC. De Jong heeft nu nog een Neutraal advies, maar wordt wel positiever over het aandeel.

Het wachten is nu vooral op 21 november wanneer Oosterveer zijn strategie voor de komende jaren zal onthullen. Analist Cedric Duinslaeger van KBC Securities vond echter dat de presentatie van de kwartaalcijfers al het gevoel versterkte dat Arcadis op de weg terug is. De onderneming lijkt onder de nieuwe topman te waken voor “over-promising and under-delivering”, aldus Duinslaeger, die zijn Houden advies handhaafde.

Op weekbasis steeg het aandeel Arcadis 12,6 procent en was daarmee veruit de grootste stijger in de Midkap. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Alleen Galapagos lager.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit hoger

Vrees voor vierde renteverhoging afgenomen.

Gisteren - Lees verder

Wall Street op weg naar hoger slot

Vrees voor vierde renteverhoging afgenomen.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit hoger

Stijging bouwt voort op daling voorraden.

Gisteren - Lees verder

Herstel hapert op Damrak

Op weekbasis bescheiden winst voor AEX.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
ARCADIS toevoegen aan uw watchlist 19,49 -0,10% -0,02 19,51