SBM Offshore koploper op lichtgroene AEX

Redactie ABM Financial News - 17 juli 2017, 17:54

Aftrap kwartaalcijferseizoen later deze week.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is de week gestart met een kleine winst. De AEX sloot maandag 0,1 procent hoger op 521,50 punten. Voor de AMX restte een winst van 0,5 procent en voor de AScX een verlies van 0,1 procent. 

Het was een relatief rustige start van een handelsweek waarin het Nederlandse kwartaalcijferseizoen halverwege weer echt aanvangt, met cijfers van ASML en TomTom op woensdag en donderdag en vrijdag ook Unilever, Sligro Food Group en Philips Lighting.

Maandag draaide vooral om macro-economische publicaties, zoals Chinese groeicijfers en inflatiedata uit de eurozone. "Vanochtend stemden de Chinese economische data tevreden. De groei was met 6,9 procent licht hoger dan verwacht en belangrijk is dat de groei in de industriële productie en detailhandelsverkopen weer versnelt", zei beleggingsstrateeg Ineke Valke van Theodoor Gilissen Bankiers.

Naast de groei in het tweede kwartaal, die dus iets beter was dan de 6,8 procent die werd voorzien, bleken ook de Chinese detailhandelsverkopen en industriële productiecijfers sterk. Dat de aandelenmarkten in China daalden, had te maken met het feit dat Beijing met strengere regels meer markttoezicht aankondigde, aldus Valke. In Japan werd vanwege een feestdag niet gehandeld.

In de eurozone bleek de inflatie in juni iets minder hard gestegen dan een maand eerder. De inflatie kwam conform een voorlopige raming uit op 1,3 procent op jaarbasis, tegen 1,4 procent in mei en zelfs 1,9 procent in april. 

De cijfers zijn van belang voor de Europese Centrale Bank, dat donderdag zijn rentebesluit bekendmaakt. Wijzigingen worden nog niet verwacht, maar de markt zal zeker letten op nieuwe hints op monetaire verkrapping uit de mond van voorzitter Mario Draghi. Beleggingsstrateeg Valke twijfelt echter of die er ook komen. "Draghi zal naar verwachting de boodschap wat afzwakken en wijzen op de lage inflatie en loongroei en hoge werkloosheid. Belangrijk zal ook het commentaar zijn over de details van het aankoopprogramma omdat de limieten worden bereikt en omdat de ECB ook vrij veel risicovolle bedrijfsobligaties opkoopt", aldus de marktvorser. 

In Amerika was het vandaag rustig op macro-economisch vlak. De bedrijfsactiviteit in de maakindustrie in de Amerikaanse deelstaat New York is in juli verslechterd, bleek vanmiddag uit de Empire State index. De index voor de huidige marktomstandigheden daalde ten opzichte van juni met 10 punten naar 9,8. Een stand boven nul wijst evenwel nog altijd op een positief sentiment.

Qua kwartaalcijfers zal de meeste aandacht uitgaan naar die van Netflix, vanavond na het slot op Wall Street. Vermoedelijk zal het aantal abonnees in het tweede kwartaal minder sterk zijn gegroeid dan in de verslagperiodes ervoor

De euro/dollar noteerde rond het slot in Europa op 1,1466. Aan het begin van de handelsdag werd het valutapaar op 1,1459 verhandeld. 

De olieprijs bewoog volatiel. Een augustus-future West Texas Intermediate daalde rond het slot in Europa 0,2 procent tot 46,46 dollar, terwijl een september-future Brent 0,1 procent lager noteerde op 48,87 dollar. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot een kleine meerderheid van de fondsen maandag in het groen. SBM Offshore was koploper met een winst van 2,0 procent. De Schiedamse oliedienstverlener sloot op hoofdlijnen een overeenkomst met een groep van verzekeraars omtrent Yme. SBM Offshore ontvangt een bedrag van 247 miljoen dollar. Dit bedrag wordt na aftrek van onder meer juridische kosten gedeeld met de Spaanse oliemaatschappij Repsol. Voor analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers kwam de schikking als een grote verrassing, nadat beleggers "er jaren niet over hadden gehoord" en is de balans na de ontvangst van het verzekeringsgeld "kerngezond." NIBC sprak van een meevaller voor beleggers en KBC Securities verhoogde het koersdoel van 19,00 naar 20,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling.

Altice steeg maandag 1,7 procent. Goldman Sachs begon de Franse kabelaar opnieuw te volgen met een koopadvies en een koersdoel van 27,50 euro. De hervatting volgt op de beursgang van Altice USA, dat overigens een Neutraal advies kreeg van Goldman Sachs. De holdingmaatschappij Altice NV, genoteerd in Amsterdam, biedt beleggers volgens de analisten een aanhoudende kwalitatieve groei. Dit wordt bovendien versterkt door een hoge leverage en de inkoop van eigen aandelen.  

De verliezen in de AEX beperkten zich maandag tot rond een procent. Randstad sloot de rij met een daling van het aandeel met 1,3 procent en Galapagos moest 1,1 procent laten gaan. 

Met een winst van circa 0,1 procent bewogen aandelen Unilever nauwelijks op de mediaberichten dat het levensmiddelenconcern de voedingstak van Reckitt Benckiser over zou willen nemen. Analisten waren ook niet onder de indruk; Andrew Wood van Bernstein noemde een dergelijk scenario door Unilever een slechte zet. "We zouden erg verrast en teleurgesteld zijn als de gemelde interesse van Unilever correct zou blijken", aldus Wood. 

In de Midkap was het BE Semiconductor Industries dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg 2,4 procent. Air France-KLM bleef aardig in het spoor van de Duivense toeleverancier en won 1,9 procent.

KBC Securities verhoogde het koersdoel voor Philips Lighting van 26,00 naar 34,00 euro met een ongewijzigd Houden advies voorafgaand aan de kwartaalcijfers later deze week. Analist David Vagman gaf aan dat hij de sterke concurrentievoordelen die het verlichtingsbedrijf bezit, had onderschat. Ook over de operationele gang van zaken bij lampen en LED-verlichting was de marktvorser te spreken. Het aandeel daalde 0,2 procent.

Het volatiele OCI was de drager van de spreekwoordelijke rode lantaarn en zag 1,6 procent aan beurswaarde verdampen.

TKH, dat eerder op de dag nog onder druk stond nadat Degroof Petercam het bedrijf van de kooplijst haalde omdat het koersdoel van 52,00 euro vrijwel bereikt is, sloot de dag uiteindelijk 0,9 procent in het groen.

Onder de kleinere fondsen was Pharming opnieuw een uitschieter. Het aandeel daalde van 0,4950 naar 0,399 euro, om vervolgens weer op te veren richting de 0,48. Op dagbasis bedroeg het verlies op die slotstand, uiteindelijk 0,6 procent.

Tussenstand Wall Street

Net als in Europa was het ook op Wall Street rustig. De Dow Jones index, S&P 500 en Nasdaq index koersten rond de slotstanden van afgelopen vrijdag, toen verschillende recordstanden al sneuvelden.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Wisselend beeld.

Gisteren - Lees verder

Wall Street kleurt groen

Deadline voor mogelijke shutdown nadert snel.

Gisteren - Lees verder

Alle seinen op groen voor Wall Street

Deadline voor mogelijke shutdown nadert snel.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs lager gesloten

Zorgen over Amerikaanse schalie-olie productie.

Gisteren - Lees verder

AEX blijft stijgen

Dow Jones index boven 26.000 punten.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 569,30 0,50% 2,81 566,49
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 858,95 0,77% 6,58 852,37
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.094,13 0,71% 7,73 1.086,40