Uitgelicht: optimisme analisten zet ArcelorMittal hoger

Redactie ABM Financial News - 14 juli 2017, 20:00

Twee koopadviezen erbij voor staalbedrijf.

(ABM FN-Dow Jones) In aanloop naar de kwartaalresultaten van ArcelorMittal later deze maand, bleek het sentiment over de staalreus afgelopen week positief, aangewakkerd door een tweetal koopadviezen.

Het aandeel van 's werelds grootste staalbedrijf kan volatiele bewegingen laten zien, vaak in reactie op de ontwikkeling van de ijzerertsprijzen. Deze week behaalde het aandeel een winst op weekbasis van 9,3 procent, waarmee het bedrijf bovenin de AEX index eindigde. 

Eindelijk consolidatie

Al langere tijd wordt er in de Europese staalmarkten uitgekeken naar een consolidatieslag die volgens kenners hard nodig is. Analisten van Credit Suisse brachten een rapport uit waarin ze meerdere aanjagers voor de koers benoemden. Een van de argumenten was dat deze consolidatie nu eindelijk lijkt plaats te vinden. De fusie van de Europese staalactiviteiten van ThyssenKrupp met die van Tata Steel, waar al lang over wordt gespeculeerd, lijkt steeds waarschijnlijker. "Veel van onze klanten focussen zich hierop", schreven de marktvorsers van de Zwitserse bank. 

Wel bestaat er nog veel onzekerheid over de timing van de combinatie en welke vervolgstappen worden genomen als de staalactiviteiten van beide concerns eenmaal zijn samengevoegd. Toch concludeert Credit Suisse dat de positieve aspecten van de fusie zwaarder wegen dan de negatieve. 

Sleeping beauty Ilva

Ook goed voor de marktconsolidatie in Europa is de recente aankondiging dat ArcelorMittal de Italiaanse staalfabriek Ilva heeft overgenomen, in een joint venture met een Italiaanse sectorgenoot. De deal kreeg in eerste instantie weinig aandacht van de financiële markten, merkten de analisten van Credit Suisse op, maar het potentieel van Ilva voor ArcelorMittal is volgens hen "zeer goed" en beleggers raken hiervan inmiddels meer en meer overtuigd. 

"We blijven van mening dat [Ilva] op de lange termijn 700 miljoen tot 800 miljoen dollar aan het bedrijfsresultaat kan toevoegen", aldus Credit Suisse. "Ilva zou wel eens de beste bezitting van Mittal in Europa en zelfs in de gehele wereld kunnen worden". 

Ook analist Stijn Demeester van ING wees in een deze week uitgebracht rapport op de potentie van Ilva, die door hem als "sleeping beauty" werd gekwalificeerd. "Komend vanuit een onrustige situatie, als gevolg van zwaar wanbeheer, geloven wij dat de overname grote waarde zal bieden vanuit een strategisch en financieel oogpunt, wanneer de voormalige productieniveaus en het concurrentievermogen weer zijn hersteld", zei Demeester. 

De analist verhoogde zijn advies op ArcelorMittal van Houden naar Kopen. Beleggers die enkel handelen in het aandeel Mittal op basis van de ijzerertsprijzen, die missen volgens de marktvorser andere positieve ontwikkelingen. Behalve Ilva doelde Demeester op de verbeterende omstandigheden in de wereldwijde staalmarkten, door een groeiende vraag en een lagere capaciteit in China. Ook wees hij op de sterke resultaten van ArcelorMittal in het eerste kwartaal, die de verwachtingen overtroffen. 

Net als Credit Suisse verwacht ook ING dat zowel in Amerika als in Europa meer maatregelen zullen worden genomen tegen het dumpen van goedkoper geproduceerd staal. Vooral China drukt op deze manier de winstgevendheid van Europese en Amerikaanse staalfabrikanten. 

Analisten van Deutsche Bank zijn van mening dat de consensus voor de winstgevendheid van ArcelorMittal in 2018 niet optimistisch genoeg is, uitgaande van een herstel van de ijzerertsprijzen en een opleving van de Braziliaanse staalmarkt. Voor 2019 voorziet Deutsche Bank dat de kasstroom van ArcelorMittal zal aansterken, waarmee de schuldpositie van de staalreus kan worden teruggedrongen. Dit was reden voor Deutsche Bank om een koopaanbeveling af te geven voor het aandeel. Het koersdoel werd opgetrokken van 23,00 naar 28,00 euro. ING verhoogde het koersdoel voor het aandeel met 2,50 euro naar 28,00 euro.

Credit Suisse was al langer overtuigd van ArcelorMittal en heeft al sinds het voorjaar van 2016 een Outperform advies op het aandeel.

Of de sterke resultaten in het eerste kwartaal een uitzondering waren, zal blijken op 27 juli, wanneer ArcelorMittal de boeken opent over de afgelopen drie maanden. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street eindigt hoger.

Banken in trek door oplopende rente.

Gisteren - Lees verder

Kodak springt op blockchaintrein

Koers verdubbelt.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs even boven 63 dollar

Hoogste niveau in drie jaar tijd.

Gisteren - Lees verder

Wall Street op winst

Banken in trek door oplopende rente.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
ARCELOR ... toevoegen aan uw watchlist 29,75 1,88% 0,55 29,20
ARCELOR ... toevoegen aan uw watchlist 29,75 1,88% 0,55 29,20