Uitgelicht: de wind mee voor Air France-KLM

Redactie ABM Financial News - 14 juli 2017, 19:30

Luchtvaartfonds één van de grootste stijgers op Beursplein 5.

(ABM FN-Dow Jones) Air France-KLM was deze week één van de grootste stijgers in de Midkap en moest alleen TKH en Fugro voor zich dulden. 

De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep presenteerde deze week goede vervoerscijfers over de maand juni, kreeg een koersdoelverhoging van UBS en kon een cao voor cabinepersoneel van Air France overeenkomen.

De maatschappij heeft een goed tweede kwartaal achter de rug, liet CEO Jean-Marc Janaillac zich afgelopen weekend alvast tegen persbureau Bloomberg ontvallen in de zijlijn van een economische conferentie in het Franse Aix-en-Provence. De bestuursvoorzitter liep daarmee ver vooruit op de kwartaalrapportage van zijn bedrijf op 28 juli en hij durfde daarbij zelfs nog verder vooruit te kijken.

"Het tweede kwartaal is goed en de boekingen voor deze zomer zijn ook vrij positief in vergelijking tot afgelopen jaar", zei de topman zonder overigens nadere details te geven. Wel merkte de CEO op dat passagiers uit de Verenigde Staten, China en Japan weer durven terug te komen.

Of het met deze ferme uitspraken te maken had, is moeilijk te zeggen, maar maandag verhoogde UBS koersdoel voor Air France-KLM van 11,00 naar 15,75 euro bij een ongewijzigde koopaanbeveling. De analisten van de Zwitserse bank meldden daarbij vertrouwen te houden in de resultaten over het tweede kwartaal. De bank verhoogde op basis van de verwachte brandstofkosten en wisselkoersontwikkelingen de winsttaxaties voor het aandeel met 31 procent voor dit jaar en 34 procent voor 2018. Inmiddels is UBS 20 procent positiever gestemd dan de consensus voor dit jaar en volgend jaar. "De waardering blijft aantrekkelijk ogen", aldus de analisten, erop wijzend dat het aandeel wordt verhandeld op circa 5 keer de koerswinstverhouding voor 2017.

De koersdoelverhoging was waarschijnlijk ook ingegeven door de eerder die ochtend gerapporteerde vervoerscijfers van Air France-KLM over juni. Afgelopen maand vervoerde Air France-KLM, inclusief dochterondernemingen, in totaal 9,0 miljoen passagiers, een stijging van 8,2 procent op jaarbasis. Het passagiersverkeer bij het luchtvaartbedrijf, gerekend naar verkochte kilometers, steeg afgelopen maand met 8,3 procent. Het vrachtvervoer bij Air France-KLM steeg vorige maand ook weer eens en wel met met 3,0 procent op jaarbasis, in verkochte tonkilometers gemeten.

Air France kon woensdag eindelijk weer eens afspraken maken met vakbonden van cabinepersoneel over een nieuwe arbeidsovereenkomst. De Franse tak van de groep, regelmatig geplaagd door arbeidsconflicten en stakingen met bonden en groepen personeel, wist een akkoord te sluiten met de vakbonden UNAC en UNSA PNC over een nieuwe cao van vijf jaar en afspraken te maken voor de oprichting van de nieuwe budgetmaatschappij Boost van Air France. Op 24 juli zal de derde cabinevakbond SNPNC-FO zijn leden raadplegen over de nieuwe cao en de afspraken, maar met de goedkeuring van UNAC en UNSA PNC is al een meerderheid verkregen, zei Air France woensdag. 

Niet alleen deze week was Air France-KLM één van de grootse stijgers op Euronext. De afgelopen maanden vond er een ware aandelenrally bij luchtvaartfondsen plaats en dat is shorters niet de koude kleren gaan zitten, bleek woensdag uit een rapport van IHS Markit. Shorters hebben hun posities in Europese luchtvaartmaatschappijen flink teruggebracht. In Lufthansa werd maar liefst 90 procent van de shortposities gesloten en in Air France-KLM werden de shorts teruggebracht van 12 procent van de uitstaande aandelen naar 1,5 procent.

Het aandeel Air France-KLM steeg deze week met 5,0 procent en sloot vrijdag op 13,36 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Boron verschuift belang in Lucas Bols

Stichting Van Vlissingen meldt belang.

2 uren geleden - Lees verder

VermogensParaplu meldt stemrecht in Besi

Stemrecht nipt boven meldingsgrens.

2 uren geleden - Lees verder

Norges Bank verkleint belang in AkzoNobel

Zowel kapitaalbelang als stemrecht verlaagd.

2 uren geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Meerderheid fondsen lager.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit lager

Koopmomentum al weer verdwenen.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AIR FRAN... toevoegen aan uw watchlist 10,98 -4,02% -0,46 11,44