Uitgelicht: Galapagos op achterstand bij ontwikkeling reumamedicijn

Redactie ABM Financial News - 9 juni 2017, 20:03

Concurrent AbbVie dichter bij marktlancering na sterke Fase 3 resultaten.

(ABM FN-Dow Jones) Galapagos heeft afgelopen week aardig aan beurswaarde moeten inleveren, nadat concurrent AbbVie met het reumamiddel Upadacitinib alle vooropgestelde einddoelen behaalde in een Fase 3 studie, waardoor de farmareus dichterbij een marktlancering komt van het middel. 

Met de resultaten neemt AbbVie een voorsprong op het Belgisch-Nederlandse concern, dat deze laatste testen met het eigen middel Filgotinib nog moet afronden. Beide bedrijven testen hun middelen ook als behandelingen voor andere ziektes, zoals de darmziekte van Crohn.

En dat terwijl de twee partijen twee jaar geleden nog samenwerkten aan de ontwikkeling van de potentiële reumabehandeling van Galapagos en alom werd verwacht dat AbbVie de optie om Filgotinib over te nemen en zelf op de markt te brengen, zou uitoefenen. 

Dat gebeurde verrassend genoeg niet, hoewel Galapagos zelf niet rouwig was om de verbroken samenwerking. CEO Onno van de Stolpe was destijds vooral opgelucht dat AbbVie de stekker eruit trok. Overigens werken de twee bedrijven nog wel samen in het ontwikkelen van behandelingen tegen taaislijmziekte.

Dat AbbVie Galapagos nu qua tijdspad aftroeft met Upadacitinib, is niet zo gek. Het middel ging eerder de derde onderzoeksfase in. En of het middel beter is dan Filgotinib omdat het nu al aan de gestelde doelen voldoet? Ook dat is glazen bol kijken.

Koersreactie overdreven

De koersreactie deze week was dus mogelijk overdreven. Dat vond ook analist Sandra Cauwenberghs van KBC Securities. Zij wees erop dat vooralsnog geen signalen zijn dat de goede testresultaten afbreuk doen aan de potentie van het soortgelijke medicijn dat Galapagos ontwikkelt. 

Cauwenberghs prees het medicijn van Galapagos om het "indrukwekkende veiligheidsprofiel", zeker in het licht van eerdere twijfels over JAK-inhibitors en de "veelbelovende" resultaten uit een Fase 2 studie. 

Hoewel AbbVie de kaarten dicht tegen de borst houdt, is er volgens de analist nog geen reden om aan te nemen dat Filgotinib minder relevant is geworden door de testresultaten van AbbVie. Pas aan het einde van de rit moet blijken welke partij het grootste marktaandeel zal veroveren, aldus Cauwenberghs, die een koopaanbeveling heeft op Galapagos met een koersdoel van 80,00 euro. 

Volgens analist Corné van Zeijl van Actiam zitten er veel particuliere beleggers in het aandeel Galapagos. De marktanalist vraagt zich af of beleggers volledig op de hoogte zijn van hoe het bedrijf in elkaar zit en welke impact de positieve testresultaten van AbbVie daadwerkelijk hebben op Galapagos. De flinke koersreactie doet vermoeden dat dit niet helemaal het geval is, aldus Van Zeijl. 

"Ondanks dat het aandeel een beurslieveling is, blijft Galapagos moeilijk te beoordelen", aldus de marktvorser. "Het biotechbedrijf heeft een sterke kaspositie en kan gemakkelijk tien jaar vooruit", aldus van Zeijl. De kaspositie van Galapagos staat ruim boven een miljard euro en het bedrijf is volgens eigen zeggen "goed gepositioneerd" om de strategie in de komende jaren uit te voeren.

Van Zeijl wees erop dat Galapagos ook daadwerkelijk een product maakt, waardoor er inkomsten zijn. "Zodoende valt af te vragen of de recente koersafstraffing door het nieuws van AbbVie wel zo terecht is", aldus Van Zeijl. 

Aandeel heeft potentie

En potentie voor het aandeel om verder te stijgen is er, bewees een recent analistenrapport van Citi Research, dat in mei startte het aandeel te volgen met een koopaabeveling en een koersdoel 110,00 euro.

Analist Nick Nieland noemde Galapagos een "uniek biotechbedrijf met significante kansen in auto-immuun en taaislijmziekte". Volgens de marktvorser kunnen de drie potentiële blockbusters van Galapagos, namelijk de behandelingen voor Crohn, taaislijmziekte en reuma, het aandeel zelfs tot boven de 200,00 euro brengen. 

Dat zit er voorlopig nog niet in. Hoewel het aandeel eerder dit jaar nog nieuwe recordstanden bereikte, met een piek van bijna 90,00 euro, prijkte er vrijdag een koers van 69,81 euro op de borden, wat op weekbasis een verlies betekende van 8,2 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Alle fondsen in het rood.

Gisteren - Lees verder

Wall Street eindigt lager

Winst verdampt na oplopen tienjaarsrente.

Gisteren - Lees verder

Wall Street hoger na Fed-notulen

Walmart verder omlaag.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs eindigt lager

Handelaren wachten op nieuwe voorraadcijfers.

Gisteren - Lees verder

Slechts enkele beleidsmakers bij de Fed vrezen oververhitting

Wall Street hoger na publicatie notulen

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
GALAPAGOS toevoegen aan uw watchlist 94,64 0,34% 0,32 94,32