Uitgelicht: financials in de spotlights

Redactie ABM Financial News - 9 juni 2017, 19:29

KBC en ING hebben goede week achter de rug, verzekeraars minder succesvol.

(ABM FN-Dow Jones) De financiële sector stond de afgelopen week nadrukkelijk in de kijker. Zowel KBC Groep als ING Groep lieten mooie stijgingen zien in Brussel en Amsterdam. De verzekeraars deden het minder goed. Ageas maakte een pas op de plaats en NN Group eindigde in het rood.

Een belangrijk moment voor de sector was deze week de redding van het noodlijdende Banco Popular door Santander.  

Santander neemt Popular over voor 1 symbolische euro via een veiling door het Single Resolution Board van de Europese Unie en het Spaanse nationale reddingsfonds voor banken. De Europese Commissie zei woensdag dat er voor de overname geen Spaanse staatssteun is gebruikt en ook de Europese belastingbetaler draait niet op voor de redding.

De Europese Centrale Bank verklaarde dat de liquiditeitspositie van de zesde bank van Spanje recent aanzienlijk was verslechterd. "Dit leidde tot de conclusie dat de bank in de nabije toekomst niet meer in staat zou zijn geweest zijn schulden te betalen of aan andere verplichtingen te voldoen", aldus de ECB.

Financiële waarden deden het vervolgens goed op de beurzen. Aandelen van banken en verzekeraars haalden opgelucht adem. 

"Het is geen verrassing", stelde marktstrateeg Laurent Frings van Aberdeen Asset Management. "Het is vooral een testcase voor de Single Resolution Board",  zei de marktvorser, die geen verdere problemen voorziet voor het Europese bankensysteem.

Handelaren slaakten  een zucht van opluchting: zelfs voor een bank met zeer slechte papieren bleek er bereidheid tot een redding. Dit betekent dat ook indien er een andere bank in de problemen komt, er vermoedelijk door de Europese Centrale Bank in samenwerking met de markt een oplossing zal worden gezocht. 

"Met de redding van het Spaanse Banco Popular door Santander is er een probleemdossier opgelost, een zorg die men opzij kan schuiven. Het worden geen toestanden zoals in Italië met meerdere interventies van de politiek en de ECB”, aldus onafhankelijk beleggingsadviseur Gert De Mesure. “Dit herstel van het vertrouwen binnen de bankensector is belangrijk", aldus de beursexpert.

Vervolgens besliste de ECB op donderdag om haar communicatie rond het rentebeleid licht bij te stellen. In plaats van een langere tijd van lagere rentetarieven op huidig of zelfs lager niveaus, liet de ECB de verwijzing naar lagere niveaus ditmaal achterwege. 

"Dat is nieuw. Niet wereldschokkend, eerder een reality check met de betere economische cijfers", zo zei marktanalist Elwin de Groot van Rabobank in een reactie tegen ABM Financial News. De analist sprak van een "babystapje" van de ECB richting een normalisering van het monetaire beleid.

Aangezien lage rentes geen goed nieuws vormen voor de financials, werd de nieuwe insteek van de centrale bank goed opgepakt. 

Verzekeraars 

Bij Ageas vond dinsdag een beleggersdag plaats. Investeerders schrokken duidelijk van de uitleg rond de kapitaalregels en de kapitaalgeneratie van de verzekeraar. De cijfers van vorig jaar en de prognoses zaaiden teleurstelling en twijfel over het toekomstig dividend. 

Het aandeel Ageas kreeg dinsdag dan ook een klap te verduren maar wist zich gedurende de week te herstellen. Analist Matthias De Wit van KBC Securities noemde de koersval ook wat overdreven. De kapitaalgeneratie over 2016 was met slechts 350 miljoen euro volgens De Wit beneden verwachting, maar aangepast voor bijzondere posten en investeringen in de groei was de vrije kasstroom in lijn met de verwachtingen, stelde de analist.

De verzekeraars Aegon en NN Group lieten op weekbasis een verdeeld beeld zien. Aegon won 1,5 procent maar NN Group daalde 1,3 procent. Daarbij moet opgemerkt worden dat NN Group afgelopen maandag ex-dividend noteerde.   

Banken

KBC Groep en ING Groep wisten weekwinsten van 5,1 en 4,0 procent te boeken. ABN AMRO steeg beperkter met 0,7 procent. Ageas strandde op een klein verlies van 0,1 procent. 

ING Groep kreeg een zetje in de rug van zakenbank Jefferies. Analisten verhoogden het koersdoel voor ING met 2,00 euro naar 18,40 euro en herhaalden het koopadvies voor her aandeel. "In onze optiek biedt ING de meeste waarde voor beleggers die zoeken naar een digitale strategie in de Europese bankensector", aldus analist Maxence Le Gouvello Du Timat.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Alle fondsen in het rood.

Gisteren - Lees verder

Wall Street eindigt lager

Winst verdampt na oplopen tienjaarsrente.

Gisteren - Lees verder

Wall Street hoger na Fed-notulen

Walmart verder omlaag.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs eindigt lager

Handelaren wachten op nieuwe voorraadcijfers.

Gisteren - Lees verder

Slechts enkele beleidsmakers bij de Fed vrezen oververhitting

Wall Street hoger na publicatie notulen

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEGON toevoegen aan uw watchlist 5,68 1,07% 0,06 5,62
AGEAS toevoegen aan uw watchlist 36,11 -4,75% -1,80 37,91
KBC toevoegen aan uw watchlist 59,77 1,34% 0,79 58,98
NN Group toevoegen aan uw watchlist 36,80 1,49% 0,54 36,26