Uitgelicht: PPG staak poging om AkzoNobel in te lijven

Redactie ABM Financial News - 2 juni 2017, 18:31

Verf- en chemieconcern moet nu eigen ambities waarmaken.

(ABM FN-Dow Jones) Het maandenlange overnamegevecht tussen AkzoNobel en PPG Industries, waarbij eerstgenoemde zich hardnekkig verzette tegen de avances van de Amerikaanse sectorgenoot, kwam deze week abrupt tot een einde. Analisten hebben echter zo hun twijfels of AkzoNobel zelfstandig de eigen groeiambities en verhoogde financiële doelstellingen kan waarmaken.

Sinds 2 maart heeft PPG tot vier keer toe vergeefs geprobeerd AkzoNobel met een overnamevoorstel te verleiden tot een samengaan van de twee concerns. Afgelopen donderdag gaven de Amerikanen echter de moed op. Toeval of niet, branchegenoot Sherwin-Williams slaagde er op exact dezelfde dag in te melden de overname van Valspar te hebben afgerond en daarmee met een gezamenlijke omzet van 15,8 miljard dollar een geduchte concurrent te worden voor zowel AkzoNobel met een omzet van 14,2 miljard euro en merken als Sikkens en Flexa, als PPG dat vorig jaar met merken als Histor en Sigma een omzet van 14,8 miljard dollar behaalde.

Deadline

PPG zat deze week lelijk in zijn maag met de deadline van 1 juni, als uiterste datum voor het aanmelden van een concept biedingsbericht op de aandelen AkzoNobel bij de Nederlandse toezichthouder Autoriteit Financiële Markten. Het concern had om twee weken uitstel gevraagd, maar dat werd door het College van Beroep voor het bedrijfsleven niet verleend. Tot het laatst toe probeerde CEO Michael McGarry van PPG om voorzitter Antony Burgmans van de raad van commissarissen en CEO Ton Büchner van AkzoNobel te overreden om het overnamevoorstel te accepteren. Daartoe bood het bedrijf AkzoNobel aan om het laatste bod ter waarde van 96,75 per aandeel AkzoNobel in een combinatie van 61,50 euro in contanten en 0,357 aandelen PPG Industries nog eens te verhogen en een aantal aanvullende concessies te doen.

PPG wrong zich met deze wanhoopspoging in allerlei bochten om maar niet tot een vijandig openbaar bod op de gewone aandelen AkzoNobel gedwongen te worden. Want McGarry en zijn bestuur waren zich er terdege van bewust dat AkzoNobel een beschermingsconstructie heeft, waarbij een stichting onder leiding van Burgmans over prioriteitsaandelen beschikt, die de stichting onder meer het recht geeft om dwingend kandidaten voor de raden van bestuur en van commissarissen voor te dragen.

Het laatste voorstel bereikte het bestuur van AkzoNobel volgens Büchner op dinsdag 30 mei en het Nederlandse bestuur liet PPG weten spoedig met een reactie te zullen komen.

Stekker eruit

Zo ver kwam het echter niet. PPG Industries liet donderdag weten "in het belang van de stakeholders van beide bedrijven" voor dit moment af te zien van een openbaar bod op AkzoNobel en trok de stekker uit het overnameproces.

"De raden van bestuur en van commissarissen van AkzoNobel hebben consistent geweigerd om met ons in gesprek te gaan over een samengaan. Als gevolg daarvan geloven wij dat het belang van PPG en zijn aandeelhouders het beste gediend is met het intrekken van het voorstel aan AkzoNobel", zei CEO Michael McGarry, die duidelijk gefrustreerd was in de opstelling van het Nederlandse bedrijf.

Hoe verstoord de verhoudingen tussen de bestuurders van AkzoNobel en PPG inmiddels waren geworden, bleek uit een door AkzoNobel zelf openbaar gemaakte brief aan McGarry, waarin het bedrijf na het afblazen van het overnamebod door PPG alsnog bekendmaakte ook dat laatste voorstel onacceptabel te vinden, omdat het niet substantieel afweek van het vorige voorstel. Burgmans en Büchner wezen daarbij nogmaals op de grote risico's voor AkzoNobel en zijn stakeholders van de door PPG voorgestelde overname.

"Voor een complete afronding, en gegeven het feit dat u uw brief aan ons openbaar heeft gemaakt, antwoorden wij dienovereenkomstig", schreven Burgmans en Büchner gepikeerd aan McGarry in de openbaar gemaakte brief.

Analisten

Analisten waren niet verbaasd over de afloop van het traject, maar pasten wel hun koersdoelen voor AkzoNobel neerwaarts aan en Theodoor Gillissen verlaagde ook het advies naar Niet Aanbevolen.

Analist Joost van Beek van TGB is van mening dat de eigen financiële doelstellingen van AkzoNobel om de aandeelhouderswaarde te verhogen ambitieus en alleen bij voortgaande gunstige economische omstandigheden haalbaar zijn. Hij stelde verder dat de desinvestering van de divisie Specialty Chemicals onder hoge tijdsdruk is toegezegd, waarbij opbrengstmaximalisatie moeilijk te realiseren is. Daarnaast zal de consolidatie in de sector onverkort doorgaan. Door het uitkeren van veel dividend aan de aandeelhouders, zoals toegezegd, zijn de financiële middelen om acquisities te plegen beperkt en zal AkzoNobel bij grotere overnames aandelen moeten uitgeven, voorziet Van Beek.

Voorafgaand aan het terugtrekken van PPG, koerste het aandeel AkzoNobel al tegen een significante korting ten opzichte van PPG's laatste bod, merkte analist Wim Hoste van KBC Securities op, daarmee aangevend dat de markt al duidelijk rekening hield met het afblazen van het bod door PPG. KBC verlaagde het koersdoel van 85,00 naar 80,00 euro.

Intussen probeert AkzoNobel de verstoorde verhouding met een aantal grote aandeelhouders te herstellen en opende een charme-offensief. Het concern kondigde vrijdag een informatieprogramma voor aandeelhouders aan, om de zelfstandige groeistrategie en de weigering van het overnamevoorstel van PPG nog eens goed uit te leggen.

"We hechten grote waarde aan de meningen van aandeelhouders en zullen ons best doen om verder inzicht te verschaffen om het begrip voor onze strategische beslissingen te vergroten. Het spijt ons dat een aantal aandeelhouders vinden dat we onze overwegingen ten aanzien van de voorstellen van PPG onvoldoende hebben uitgelegd", aldus Büchner bij de aankondiging van het programma.

In deze voor AkzoNobel zo hectische week daalde het aandeel ten opzichte van de slotkoers van vorige week vrijdag 0,6 procent naar 75,75 euro. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Alle fondsen in het rood.

Gisteren - Lees verder

Wall Street eindigt lager

Winst verdampt na oplopen tienjaarsrente.

Gisteren - Lees verder

Wall Street hoger na Fed-notulen

Walmart verder omlaag.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs eindigt lager

Handelaren wachten op nieuwe voorraadcijfers.

Gisteren - Lees verder

Slechts enkele beleidsmakers bij de Fed vrezen oververhitting

Wall Street hoger na publicatie notulen

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AKZO NOBEL toevoegen aan uw watchlist 79,62 0,81% 0,64 78,98