Uitgelicht: slechte week voor ArcelorMittal

Redactie ABM Financial News - 16 juni 2017, 19:47

Overname Ilva volgens Credit Suisse goede zet.

(ABM FN-Dow Jones) ArcelorMittal heeft een slechte week achter de rug, waarin de staalreus 6,0 procent aan beurswaarde zag verdampen. Daarmee was het aandeel, na dat van Ahold Delhaize, de sterkste daler in de AEX.

De daling was niet bedrijfsspecifiek. De hele staalmarkt en vergelijkbare sectoren liepen op de beurs stevige klappen op. Zo verloor Aperam, een fabrikant van roestvast staal, deze week 9,6 procent en werd AMG 5,3 procent goedkoper.

Chinese staal- en ijzerertsprijzen blijven onder druk staan vanwege zorgen over de vraag van de grootste staalconsument ter wereld. Er wordt onder meer gevreesd voor een vertraging in de Chinese automobielindustrie.

Bij Barclays vrezen de analisten dat de ellende van lagere staalprijzen nog niet achter de rug is. Sterker nog, zij voorzien dat de prijzen nog behoorlijk verder kunnen dalen in de tweede jaarhelft. Het lijkt er volgens de Britse bank namelijk niet op dat de vraag zal aantrekken.

Zoals wel vaker gebeurt, werd het slechte nieuws uit China direct vertaald in lagere koersen. Toch was er wel degelijk positief nieuws te melden voor ArcelorMittal.

Vrijdag kort voor het sluiten van de handel meldde ArcelorMittal na exclusieve onderhandelingen een bindend akkoord te hebben bereikt over de overname van de Italiaanse staalfabriek Ilva.

CEO Lakshmi Mittal sprak van een "belangrijke stap" in de aanschaf van Ilva en zei precies te weten wat er moet gebeuren bij de noodlijdende staalfabriek in Italië. 

Het consortium, dat onder leiding staat van ArcelorMittal telt 1,8 miljard euro voor Ilva. Daarbovenop zal er ook nog eens 2,4 miljard euro worden geïnvesteerd in de fabriek, onder meer om deze milieuvriendelijker te maken.

In 2020 denkt het consortium voor 310 miljoen euro aan synergieen te kunnen realiseren, exclusief de impact van het terugbrengen van vaste kosten en volumeverbeteringen.

De Italiaanse fabriek zal volgens ArcelorMittal al in het eerste jaar bijdragen aan het bedrijfsresultaat (EBITDA). In jaar drie zal de fabriek ook bijdragen aan de vrije kasstroom, zo voorziet de staalgigant.

Goede deal

Volgens analisten van Credit Suisse heeft ArcelorMittal een goede deal gesloten. De marktvorsers van de Zwitserse bank wezen erop dat het management zes jaar de tijd krijgt om de fabriek te vernieuwen, voordat de balans beïnvloed wordt. Als ArcelorMittal en partner Marcegaglia erin slagen om de productie te verhogen, terwijl de winstgevendheid per ton staal op peil blijft, dan kan het zelfs een "zeer goede" acquisitie worden.

Dit is volgens de analisten ook precies waar ArcelorMittal goed in is, namelijk het opkopen van niet renderende staalfabrieken om dan vervolgens de boel goed op de schop te nemen en zorgen dat er wel weer winst wordt gemaakt. Onderdeel van de plannen voor Ilva is volgens Credit Suisse een fikse reorganisatie die het personeelsbestand in de komende jaren moet terugbrengen van ruim 14.000 naar minder dan 8.500.

Analist Corne van Zeijl van Actiam was voorzichtiger. Hij sprak van een “gewaagde overname”, ondanks de synergievoordelen die in het verschiet liggen. De overnameprijs die ArcelorMittal aangevuld met de noodzakelijke investeringen noemde Van Zeijl “redelijk hoog”. 

"De fabriek heeft meer toegevoegde waarde onder de vleugels van Aminvestco dan onder die van de Italiaanse overheid", stelde Van Zeijl, die gelooft in de overnamestrategie van topman Lakshmi Mittal. "Mittal lijkt niet uit te zijn op het vergroten van marktaandeel, maar op het realiseren van synergievoordelen."

De staalreus liet vrijdag weten dat de bijbehorende documentatie uiterlijk op 30 juni zal worden ingevoerd.

Credit Suisse heeft een Outperform advies op ArcelorMittal met een koersdoel van 31,00 dollar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Galapagos komt met studieresultaten voor eczeem

Nieuwe resultaten gepresenteerd in San Diego.

3 uren geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Meerderheid fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street blijft dicht bij huis

Dow op weekbasis ruim 4 procent hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street worstelend richting slotbel

Dow op weekbasis ruim 4 procent hoger.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs stijgt door

Op weekbasis zo'n 4 procent hoger.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
ARCELOR ... toevoegen aan uw watchlist 28,43 0,74% 0,21 28,22
ARCELOR ... toevoegen aan uw watchlist 28,43 0,74% 0,21 28,22