Uitgelicht: Ahold Delhaize krijgt flinke klappen

Redactie ABM Financial News - 16 juni 2017, 19:19

Supermarktketen gestraft voor marktontwikkelingen in Amerika.

(ABM FN-Dow Jones) Ahold Delhaize verloor deze week flink terrein in de AEX, waarbij de supermarktketen werd gestraft voor ontwikkelingen bij de concurrentie in de Verenigde Staten, waar het Nederland-Belgische supermarktconcern het merendeel van zijn omzet haalt.

Ontwikkelingen bij de nummers 1 en 2 retailers in de Verenigde Staten, Wal-Mart en Kroger, en de Amerikaanse activiteiten van de Duitse discounters Aldi en Lidl raakten het aandeel Ahold-Delhaize flink. Het venijn zat hem echter in de staart, toen internetgigant Amazon een overname aankondigde.

De ellende voor Ahold Delhaize begon met een stevige winstwaarschuwing van Kroger. Het concern verlaagde donderdag de winstverwachtingen voor dit jaar, onder meer vanwege een grotere last gerelateerd aan het voorraadbeheer van de onderneming. 

Kroger rekent nu op een aangepaste winst per aandeel van 2,00 tot 2,05 dollar. Eerder ging het bedrijf nog uit van 2,21 tot 2,25 dollar per aandeel. Kroger verwacht dit jaar een zogenoemde LIFO last te moeten nemen van 80 miljoen dollar, waar eerder op 25 miljoen dollar werd gerekend. De LIFO last is het gevolg van veranderingen in productkosten.

Wat betreft de omzet rekent de supermarktketen nog wel altijd op een identieke omzetgroei van 0 tot 1 procent.

Hoewel dit Ahold Delhaize niet direct raakt, is er wel degelijk een relatie te leggen, zei analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen. "Dit geeft aan dat consumenten redelijk terughoudend blijven in Amerika. Dit is al langer aan de gang. De economie groeit in Amerika, maar de consumentenbestedingen lopen hiermee niet in de pas", aldus de marktvorser.

Van Beek maakte echter de kanttekening dat Kroger in tegenstelling tot Ahold Delhaize geografisch meer verspreid is en kleinere marktaandelen heeft, waar de Amerikaanse winkelketens van Ahold Delhaize alleen aan de oostkust actief zijn en daar in alle regio's sterke marktposities bekleden. Verder is Kroger ook behoorlijk actief in non-food, waar hevige concurrentie bestaat, vooral van online aanbieders. En tenslotte stuurt Kroger vooral op marktaandeel, waar Ahold Delhaize de focus heeft gelegd op winstgevendheid en vrije kasstroom, meldde de analist van Theodoor Gilissen Bankiers vrijdag in een rapport.

Van Beek schat dat circa 15 procent van Ahold Delhaize rechtstreeks met Kroger concurreert. De analist vindt het aandeel Ahold Delhaize ten opzichte van sectorgenoten laag gewaardeerd en houdt daarom Aanbevolen als advies met een koersdoel van 23,00 euro.

Ook analist Matthias Maenhaut van ING is van mening dat Ahold Delhaize in de VS beter gepositioneerd is om de strijd aan te gaan dan concurrenten. Niettemin haalde hij vrijdag het aandeel van zijn favorietenlijst in reactie op de koersontwikkeling van het fonds. ING handhaafde wel het koopadvies op Ahold Delhaize met een koersdoel van 25,00 euro.

Donderdag was ook in ander opzicht ook een gedenkwaardige dag voor Ahold Delhaize USA, want Lidl opende zijn eerste Amerikaanse winkels. De Duitse supermarktketen ging van start met 10 winkels in de staten Virginia en North en South Carolina, in het hart van de thuismarkten van de Amerikaanse supermarktketens van Ahold Delhaize. Lidl wil het aantal winkels aan de Amerikaanse oostkust deze zomer nog uitbreiden tot 20 en wil in de zomer van volgend jaar 100 winkels aan de Amerikaanse oostkust operationeel hebben.

Behalve met de komst van Lidl heeft Ahold Delhaize in de VS ook te maken met de uitbreiding door het eveneens Duitse Aldi van het aantal winkels van circa 1.600 winkels nu naar 2.500 in 2022 en met een nieuwe agressieve prijzencampagne van Amerika's grootste supermarktketen Walmart van moederbedrijf Wal-Mart.

Ahold Delhaize liet in een reactie aan ABM Financial News weten niet erg bezorgd te zijn over de komst van Lidl en de uitbreiding van Aldi in de VS, waar het Nederlands-Belgische supermarktconcern het merendeel van zijn omzet vandaan haalt.

"We volgen de concurrentie-ontwikkelingen in al onze markten nauwgezet en we concurreren al heel lang met discounters in zowel Europa als de VS", meldde het concern. "In de VS hebben onze sterke lokale merken geconcurreerd met Wal-Mart sinds de jaren negentig en met Aldi sinds de jaren zeventig."

Ahold Delhaize wees erop dat de supermarkten van het concern in alle regionale en lokale markten de nummer 1 of 2 marktpositie innemen. "Food Lion bijvoorbeeld heeft in de afgelopen drie jaar 100 Walmart buurtwinkels en meer dan 60 Aldi-filialen in zijn marktgebied zien binnen komen en heeft daarbij in die periode  aanhoudende groei van volumes en vergelijkbare winkelomzet geboekt."

KBC Securities merkte in een rapport op dat de impact van de uitbreiding van het aantal winkels van Aldi en Lidl op de operaties van Ahold Delhaize in de VS moeilijk in te schatten is en sterk zal afhangen van de locaties van de nieuwe winkels. De analisten denken dat Ahold Delhaize overigens een voordeel heeft, omdat ze Aldi en Lidl al goed en heel lang kennen op de Europese markt. 

Daarnaast heeft Ahold Delhaize bewezen dat het goed kan blijven presteren in de uitdagende Amerikaanse marktomgeving, voegden de marktvorsers toe. KBC Securities heeft een koopadvies met een koersdoel van 25,00 euro op Ahold Delhaize.

Maar zoals gezegd zag het grootste venijn in de staart. Vrijdag kondigde Amazon.com de overname van Whole Foods Markets aan. De toetreding van de internetgigant deed de sector sidderen. De koers van Ahold Delhaize, maar ook van sectorgenoten in zowel Amerika als Europa, gingen flink onderuit.

“Ik denk niet dat Ahold Delhaize gelijk omver geblazen wordt”, zei analist Corne van Zeijl van Actiam in een reactie op de overname door Amazon. Wel verwacht Van Zeijl dat Amazon het online bestellen en vervolgens afleveren bij de klant wat beter in de vingers heeft dan Ahold Delhaize.

Het aandeel Ahold Delhaize sloot deze week 13,4 procent lager ten opzichte van de slotkoers van vorige week.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Alle fondsen in het rood.

Gisteren - Lees verder

Wall Street eindigt lager

Winst verdampt na oplopen tienjaarsrente.

Gisteren - Lees verder

Wall Street hoger na Fed-notulen

Walmart verder omlaag.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs eindigt lager

Handelaren wachten op nieuwe voorraadcijfers.

Gisteren - Lees verder

Slechts enkele beleidsmakers bij de Fed vrezen oververhitting

Wall Street hoger na publicatie notulen

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.