Europese beurzen openen vermoedelijk met winst

Redactie ABM Financial News - 25 mei 2017, 07:09

Rustige handel verwacht vanwege Hemelvaart.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen, althans degene die geopend zijn, gaan donderdag vermoedelijk een groene opening tegemoet. IG Markets voorziet voor de diverse beurzen hogere openingen, hoewel menig beurs in verband met Hemelvaart gesloten zal blijven. Dit geldt niet voor de bij Euronext aangesloten beurzen, die vandaag volgens de reguliere tijden geopend zijn.

De aandelenmarkten in Europa bleven woensdag over het algemeen dicht bij huis. "Er waren vandaag weinig grote bewegingen omdat beleggers wachten op de Fed-notulen", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets UK.

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor de verlaging van de Chinese kredietwaardigheid naar A1 door Moody's. De Amerikaanse kredietbeoordelaar vreest voor de tragere economische groei en de hoge schuldenberg van China.

Volgens marktanalist Craig Erlam van Oanda werd de kredietverlaging door de markt met gemak afgeschud. "De zorgen over de Chinese schulden en groei zijn niet nieuw", aldus Erlam.

Verder bleek het consumentenvertrouwen in Duitsland onverwacht gestegen in mei.

Amerikaanse cijfers over de woningmarkt vielen net als dinsdag tegen en toonden voor de bestaande woningverkopen een daling in april.

Voorzitter van de Europese Centrale bank Mario Draghi gaf woensdag een toespraak in Madrid en benadrukte daarin dat de kans op een vervroegde verhoging van de negatieve depositorente klein is. Hij sprak verder over het solide economisch herstel in de eurozone.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel van grondstoffenconcern Glencore daalde 0,1 procent. Dinsdagavond werd bekend dat het Zwitserse bedrijf interesse heeft in een overname van de Amerikaanse graanhandelaar Bunge.

Sectorgenoten stonden ook onder druk, met een verlies van 1,5 procent voor Randgold Resources en een daling van 0,4 procent voor Fresnillo.

Europese autoproducenten beleefden een slechte dag, nadat dinsdag een inval werd gedaan bij het hoofdkantoor van Daimler in Stuttgart vanwege mogelijke manipulatie met emissietesten. In Amerika werd Fiat Chrysler ondertussen aangeklaagd voor het gebruik van sjoemelsoftware in zo'n 104.000 voertuigen.

In Frankfurt daalde het aandeel Daimler 1,6 procent en verloor BMW 0,8 procent. Fiat Chrysler daalde in Milaan 0,6 procent en Franse sectorgenoten als Peugeot en Renault stonden ook onder druk, met verliezen van achtereenvolgens 0,2 en 0,6 procent.

In Londen viel het verlies van Kingfisher op. Het aandeel van de uitbater van doe-het-zelf-ketens in het Verenigd Koninkrijk daalde 7,0 procent na de publicatie van zwakke kwartaalcijfers.

Marks & Spencer kwam met matige jaarcijfers die werden gedrukt door eenmalige items. Zonder dit effect vielen de cijfers evenwel mee. Het dividend werd gehandhaafd. Hierop steeg het aandeel 1,5 procent.

Euro STOXX 50          3.586,62    (-0,2%)
STOXX Europe 600       392,37      (+0,1%)
DAX                    12.642,87   (-0,1%)
CAC 40                 5.341,34    (-0,1%)
FTSE 100               7.514,90    (+0,4%)
SMI                    9.035,09    (-0,3%)
AEX                    527,87      (-0,1%)
BEL 20                 3.902,71    (-0,3%)
FTSE MIB               21.369,73   (-0,2%)
IBEX 35                10.907,40   (-0,1%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures donderdag ook met winst.

De Amerikaanse beurzen sloten woensdag hoger. De handelsdag stond grotendeels in het teken van de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve, waarbij de markt meer duidelijkheid hoopte te krijgen over de vraag of de centrale bank de rente in juni gaat verhogen. Daarnaast was er druk door een verlaging van de kredietwaardigheid door Moody's Investors Services van China voor het eerst in bijna drie decennia.

Uit de notulen bleek dat de centrale bank waarschijnlijk van plan is om de rente volgende maand te verhogen. De discussie over het toekomstig rentebeleid liet echter groeiende tegenstellingen tussen de Fed-functionairssen zien, waarbij sommige leden voor een vlotter tempo van renteverhogingen pleitten, terwijl een paar anderen van mening waren dat een langzamer tempo aan te bevelen valt.

Tijdens de beleidsvergadering op 2 en 3 mei was de Fed het op grote schaal eens over de aanpak om de forse balans van de bank te verminderen. Bijna alle centraal bankiers uitten hun instemming met een plan de balans te verlagen door het herbeleggen van aflopende effecten te beëindigen, in tegenstelling tot de verkoop van activa, waarbij de voorkeur uitging naar het verlagen van de balans in geleidelijk toenemende fasen in plaats van een onmiddellijke beëindiging van de herinvesteringen.

De dollar daalde na publicatie van de notulen. "Ik zou niet te veel lezen in de verzwakking van de dollar, die uiteindelijk weinig significant was, met name omdat er niets nieuws in de notulen stond", aldus Marc Chandler, valuta-strateeg van Brown Brothers Harriman. "Niets in de notulen zal de verwachtingen veranderen voor een stijging van de rente in juni", voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd woensdag tevens bekend dat het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten vorige week met 4,4 procent steeg.

De Amerikaanse huizenprijzen namen in maart verder toe. De huizenprijzenindex van het Federal Housing Finance Agency steeg 0,6 procent op maandbasis. Op jaarbasis stegen de huizenprijzen met 6,2 procent.

Uit cijfers van The National Association of Realtors bleek dat de bestaande woningverkopen in de Verenigde Staten in april evenwel daalden met 2,3 procent. Op jaarbasis was er wel sprake van een stijging van 1,6 procent.

Uit cijfers van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek woensdag dat de voorraden ruwe olie in de week eindigend op 19 mei zijn gedaald met circa 4,4 miljoen vaten tot 516,3 miljoen vaten.

Op macro-economisch vlak staan donderdag een drietal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de Amerikaanse handelsbalans van april en de wekelijkse steunaanvragen, gevolgd door de groothandelsvoorraden van april.   

Bedrijfsnieuws

Bunge steeg woensdag circa 0,9 procent, nadat het aandeel dinsdag 17 procent won, na berichten dat Glencore het bedrijf heeft benaderd in verband met een mogelijke overname.

Nvidia won ruim 1,0 procent, na mediaberichten dat de Japanse SoftBank Group een belang van 4 miljard dollar in de chipproducent heeft genomen.

Intuit steeg ongeveer 6,8 procent, nadat het concern een dag eerder sterke kwartaalresultaten publiceerde.

Lowe's verloor ruim drie procent, nadat de doe-het-zelf-keten een tegenvallende omzet en aangepast resultaat rapporteerde over het afgelopen kwartaal.

Juwelier Tiffany verloor circa 8,6 procent. Hoewel het concern een beter dan verwachte winst rapporteerde, daalde de identieke omzet onverwacht.

Advance Auto Parts daalde ruim vijf procent, vanwege tegenvallende kwartaalresultaten.

Container Store won circa 29 procent, nadat het concern dinsdag laat over het fiscale vierde kwartaal een verdubbeling van de winst rapporteerde.

S&P 500 index                2.404,39    (+0,3%)
Dow Jones index              21.012,42   (+0,4%)
Nasdaq Composite             6.163,02    (+0,4%)

AZIE
De Aziatische beurzen noteerden donderdag in het groen.

Nikkei 225                     19.826,72 (+0,4%)
Shanghai Composite      3.075,98 (+0,4%)
Hang Seng                    25.576,60 (+0,6%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde donderdag op 1,1242. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1215 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1174 op de borden.

USD/JPY Yen   111,63
EUR/USD Euro  1,1242
EUR/JPY Yen   125,48

MACRO-AGENDA:
00:00 Beurzen Denemarken, Noorwegen, Zweden en Zwitserland - Gesloten ivm Hemelvaartsdag
09:00 Economische groei - Eerste kwartaal def. (Spa)
10:00 Industriële orders - Maart (Ita)
10:30 Economische groei - Eerste kwartaal def. (VK)
14:30 Handelsbalans - April (VS)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
14:30 Groothandelsvoorraden - April (VS)
15:00 Ondernemersvertrouwen - Mei (Bel)
00:00 Bijeenkomst OPEC in Wenen (Oos)

BEDRIJFSNIEUWS:
00:00 Puma - Cijfers eerste kwartaal (Dld)
13:00 Best Buy - Cijfers eerste kwartaal (VS)
22:00 Costco Wholesale - Cijfers derde kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Wall Street op weg naar vlakke opening

Beurzen geven niks prijs op records van maandag.

18 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: Credit Suisse zet verkoopadvies op ING

ABN AMRO blijft koopwaardig en koersdoel voor KBC omhoog.

36 minuten geleden - Lees verder

Kimberly-Clark gaat kosten besparen

Meer winst in vierde kwartaal.

52 minuten geleden - Lees verder

Omzetstijging voor Procter & Gamble

P&G rekent op meer winst per aandeel.

1 uur geleden - Lees verder

Enorme winststijging Verizon

Eenmalige posten stuwen winst in vierde kwartaal.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.541,99 0,26% 14,39 5.527,60
EURONEXT... toevoegen aan uw watchlist 1.077,20 0,32% 3,43 1.073,77
EURONEXT... toevoegen aan uw watchlist 3.099,34 0,24% 7,27 3.092,07
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.744,83 0,98% 55,78 5.689,05