Wall Street fors op winst

Redactie ABM Financial News - 8 december 2017, 21:38

Markten positief over banenrapport.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteren vrijdag in het groen. Ongeveer een half uur voor sluiting steeg de S&P 500 index 0,5 procent tot 2.648,89 punten, won de Dow Jones index 0,4 procent op 24.299,12 punten en stond de Nasdaq ook 0,4 procent hoger op 6.839,04 punten.

De markten reageerden positief op het laatste banenrapport.

Intussen vragen marktkenners in de Verenigde Staten zich af wat de wisseling van de wacht aan de top van de Federal Reserve in februari zal betekenen.

"We zullen een meer vocale Fed horen en de verwachting is dat bankpresidenten assertiever zullen worden", zei hoofdeconoom Vincent Reinhart van Standish Mellon Asset Management Company in Boston. Hij merkte daarbij op dat Janet Yellen's opvolger Jerome Powell geen econoom is. "Dat zal waarschijnlijk leiden tot een strijd tussen de economen in de Fed wie daar de echte hoofdeconoom is."

Er zijn volgens insiders drie regionale Fed-presidenten die beslissend zullen zijn voor belangrijke rentebesluiten: San Francisco Fed President John Williams, Cleveland Fed President Loretta Mester en Chicago Fed President Charles Evans.

Hoofdeconoom Paul Ashworth van Capital Economics denkt dat Powell zich meer zal laten informeren en beïnvloeden door de presidenten van regionale banken, omdat hij zelf geen echt sterke meningen heeft.

Volgens hem is er niets mis met debatten tussen centrale bankiers, maar er is dan wel een risico dat de markt in verwarring raakt bij de poging uit alle individuele meningen een centrale boodschap te halen. "Als je te veel verschillende boodschappen hoort, kan het moeilijk zijn om uit te vinden waar de consensus ligt en of die verandert", aldus Ashworth.

Vrijdagmiddag was het Amerikaanse banenrapport voor de financiële markten de belangrijkste macro-economische rapportage. De werkgelegenheid in de VS is in november fors gestegen, zo bleek uit het rapport van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. Er kwamen afgelopen maand 228.000 banen bij, terwijl de markt uitging van een banengroei van circa 195.000. De werkloosheid bleef in november gelijk op 4,1 procent. Op jaarbasis steeg de loongroei met 2,5 procent. 

"Handelaren zijn tevreden met het laatste banenrapport", merkte marktanalist David Madden van CMC Markets vrijdag op. "De stijging van het aantal banen in november was groter dan verwacht. "Tegelijk viel de stijging van lonen lager uit dan waarop was gerekend", voegde hij toe.

In Amerika bleek verder dat het door de universiteit van Michigan gemeten consumentenvertrouwen daalde. De vertrouwensindex ging van 98,5 eind november naar 96,8 halverwege deze maand.

De januari-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 0,67 dollar ofwel 1,2 procent hoger, op 57,36 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1XXX. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1738 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1774 op de borden. 

Maandag verschijnt in de VS de rapportage van het ministerie van Arbeid over het aantal openstaande vacatures in oktober. 

Bedrijfsnieuws

Net als in Europa profiteerden de financiële fondsen in de VS vrijdag van het optimisme rond het nieuwe belastingplan van de regering Trump en de vooruitgang in Europa bij de Brexit-onderhandelingen.

American Outdoor Brands noteerde meer dan 10 procent, nadat het wapenproducent donderdag een lagere winst rapporteerde en sprak van aanhoudend uitdagende marktomstandigheden.

United Natural Foods kon vrijdag rekenen op de aandacht van beleggers. De voedseldistributeur rapporteerde donderdag later een beter dan verwachte omzet over het afgelopen kwartaal en verhoogde zijn verwachtingen voor het hele boekjaar.Het aandeel steeg 0,5 procent.

Gilead Sciences noteerde 1,7 procent hoger, nadat het concern bekendmaakte het cellulaire-therapie-bedrijf Cell Design Labs over te nemen voor 567 miljoen dollar.

United Continental steeg 0,3 procent. De luchtvaarder meldde donderdag zijn inkoopprogramma van eigen aandelen uit te breiden met 3 miljard dollar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Oud topman RoodMicrotec verkleint belang

Kapitaalbelang onder meldingsgrens.

Gisteren - Lees verder

BlackRock wijzigt belang in Wolters Kluwer licht

Kapitaalbelang fractioneel hoger.

Gisteren - Lees verder

BlackRock vergroot stemrecht in Gemalto

Stemrecht boven drie procent.

Gisteren - Lees verder

Shutdown VS in gang gezet

Te weinig steun voor tijdelijke verlenging.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Wisselend beeld.

19 januari 2018, 22:09 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.