Uitgelicht: Unilever onder druk na verkoop Spreads-divisie

Redactie ABM Financial News - 22 december 2017, 20:04

Markt hoopte mogelijk op verkoop volledige voedingstak.

(ABM FN-Dow Jones) Beleggers bleken afgelopen week niet heel enthousiast over de verkoop van de Spreads-divisie door Unilever aan KKR. Het aandeel verloor op weekbasis 2,2 procent. 

Eind vorige week ontving het Brits-Nederlandse voedingsmiddelenconcern een bindend bod van KKR voor de verkoop van de divisie voor een bedrag van 6.825 miljoen euro. De afronding van de desinvestering wordt halverwege 2018 verwacht. 

"De verwachting van de markt is eindelijk uitgekomen en nu lijken beleggers het even rustig aan te doen", zo stelde analist Corné van Zeijl van ACTIAM. 

Afsplitsing van de baan

Handelaar Roy van Santen van onlinebroker Lynx wees op een rapport van ING eerder deze week. Daarin stelden analisten dat Unilever een gouden kans heeft laten liggen om de gehele voedingstak te verkopen voor een hogere prijs. "De markt hoopte ergens mogelijk nog dat het tot een gehele afsplitsing zou komen, waarbij Unilever enkel zou doorgaan met de verzorgingstak. Met de verkoop van de Spreads-divisie verdween er uit de koers mogelijk de hoop op een afsplitsing", aldus Van Santen. Wel noemde de handelaar van Lynx het overnamebedrag, net als ING, in lijn met de verwachting. 

Verder merkte Van Santen op dat de AEX er afgelopen week zwak bij lag. "Een rapport als dat van ING kan dan extra zwaar wegen op een koers."  

Verkoop maakt Unilever wendbaar

Berenberg bleek in een eigen rapport beter te spreken over de verkoop en is van mening dat het concern wendbaarder is geworden bij het herpositioneren van het bedrijfsmodel naar relevantere productcategoriëen en verkoopkanalen en meer groei. De analisten spraken van een belangrijke mijlpaal op weg naar de doelen die Unilever zich heeft gesteld voor 2020, maar noemden de verkoopprijs wel "relatief bescheiden" in vergelijking tot andere recente transacties in de voedingsindustrie. 

Vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer merkte verder op dat het aandeel dit jaar een mooie plus heeft laten zien en sprak zelfs van een outperformance ten opzichte van de hoofdgraadmeter. "Het was geen slecht jaar voor Unilever en het klinkt niet onwaarschijnlijk dat beleggers nu even wat winst nemen", aldus Nijkamp, die eveneens stelde dat de zwakke dollar het aandeel afgelopen weken niet in de kaart speelde. 

Volgens Nijkamp blijft het nu de vraag wat Unilever met de "gigantische" kaspositie zal doen. De onderneming zei zelf van plan te zijn om de netto-opbrengsten te laten terugvloeien naar aandeelhouders, mits er zich geen interessante overnamekansen voordoen.  

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursblik: Degroof Petercam verlaagt advies Aalberts

Koersdoel naar 38,00 euro.

7 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: Britse renteverhoging vermoedelijk in mei

Tweede verhoging hangt volgens ING af van Brexit.

30 minuten geleden - Lees verder

Wall Street koerst af op lagere opening

Federal Reserve zorgt voor onzekerheid.

1 uur geleden - Lees verder

Steunaanvragen VS stijgen

Stijging is onverwacht.

1 uur geleden - Lees verder

Update: Bank of England laat rente ongemoeid

Rente blijft 0,5 procent.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
UNILEVER toevoegen aan uw watchlist 43,40 -0,25% -0,11 43,51