Beursblik: Goldman Sachs optimistisch over grondstofprijzen

Redactie ABM Financial News - 20 december 2017, 12:02

Verwachting van stijgende prijzen olie, zink en nikkel.

(ABM FN-Dow Jones) Goldman Sachs is positief gestemd over de grondstofprijzen in 2018. Dit bleek uit een rapport van de Amerikaanse zakenbank. 

Afgelopen jaar hebben de grondstofprijzen zich volgens de analisten teleurstellend ontwikkeld, vooral in vergelijking tot de oplopende aandelenkoersen. Voor komend jaar is Goldman Sachs desalniettemin enthousiast over de vooruitzichten. 

Olie

Wat betreft olie denken de analisten van de zakenbank dat halverwege volgend jaar de wereldwijde olievoorraden weer in balans zullen zijn. Dit zal in de tweede helft van 2018 leiden tot een geleidelijke opheffing van de productiebeperkende maatregelen van OPEC en Rusland. De schalieproductie in Amerika zal naar verwachting van de analisten hoog blijven.

Aluminium

De wereldwijde aluminiummarkt staat er volgens Goldman Sachs goed voor. Dit is volgens de analisten te danken aan de pogingen van China om een beter milieubeleid te voeren. Daardoor zal de productie in China dalen. Er rest volgens de bank evenwel weinig prijspotentieel, hoewel een terugval naar de niveaus van begin dit jaar ook niet zal gebeuren. 

Nikkel

Wat betreft de nikkelprijzen rekent Goldman Sachs op een prijsstijging in het begin van 2018, dankzij goede macro-economische omstandigheden, gunstige seizoensontwikkelingen en door capaciteitsreducties in China. Kijkend naar een termijn van zes tot twaalf maanden wordt echter uitgegaan van een daling op basis van een "bescheiden" groeivertraging China. 

Zink 

De zinkmarkt zal krap blijven in de eerste helft van 2018 door lage voorraden en lagere niveaus van de verwerkingslonen in China. Ook speelt backwardation, wat betekent dat de spotprijs hoger ligt dan de prijs voor levering in de toekomst, een rol. In de tweede jaarhelft voorzien de analisten dat de voorraden toenemen. Na 2018 verwacht de Amerikaanse bank dat er sprake zal zijn van bescheiden overschotten, maar de zinkprijzen zullen volgens de analisten waarschijnlijk hoog blijven. 

IJzererts

In november en begin december dit jaar zijn de ijzerertsprijzen gestegen tot boven de 70 dollar per ton, maar de analisten denken niet dat dit niveau houdbaar is. Voor de komende drie maanden wordt gerekend op een prijsniveau van 60 dollar per ton. Voor heel 2018 rekent Goldman Sachs op een gemiddelde prijs van 55 dollar, door een toename aan de aanbodzijde. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Deutsche Post boekt licht lagere nettowinst

Hoger belastingtarief drukt op winst.

7 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: Corbion licht meevallend

KBC Securities ziet weinig aanjagers.

10 minuten geleden - Lees verder

BlackRock vergroot belang in Aalberts Industries

Kapitaalbelang van meer dan drie procent.

34 minuten geleden - Lees verder

Goldman Sachs vergroot belang in Philips Lighting

Zowel kapitaalbelang als stemrecht verhoogd.

39 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
ADVANCED... toevoegen aan uw watchlist 37,76 4,48% 1,62 36,14
APERAM toevoegen aan uw watchlist 41,28 -0,70% -0,29 41,57
ARCELOR ... toevoegen aan uw watchlist 26,64 0,60% 0,16 26,48
ARCELOR ... toevoegen aan uw watchlist 26,64 0,60% 0,16 26,48
BEKAERT toevoegen aan uw watchlist 46,80 20,99% 8,12 38,68